От малки сме научени, че витамините са нещо хубаво и трябва да се вземат редовно. Особено любими са комбинираните таблетки, които човек приема, за да се застрахова за всякакви случаи. Според последни изследвания не всички витамини са еднакво полезни, а някои, ако са в прекалени количества, могат да ни навредят. Да не говорим, че в комплексите те си влияят едни на други, понякога отслабвайки взаимно действието си.
По време на активното разпространение на сезонния грип мнозина наблягат на витамин С. Смята се, че той е необходим за имунитета, полезен е за зъбите и костите. Всъщност се оказва, че цялата пропаганда на незаменимите му ползи се дължи на специалиста по хранене и автор на 34 книги, британеца Патрик Холфорд, който е построил целия си бизнес върху продажбата на тази добавка. Той твърди дори, че само с витамин С може да се избегне заразяването с коронавирус.
Науката показва, че на ден може да се взема не повече от 1000 мг от този витамин. Два и повече грама могат да предизвикат раздразнение на стомашно-чревния тракт, диария, камъни в бъбреците (той се изхвърля посредством отделителната система) и много други неприятни странични ефекти като безсъние, главоболие, неспокойство, повишено кръвно налягане. Така че, не прекалявайте с хапчетата.
Смята се, че цинкът може да предотврати разпространението на простудните заболявания. Според учени обаче доказателства за това липсват. В добавка, цинкът се предписва за възстановяване на мускулите, подобряване на храносмилането и заздравяване на рани. Предозирането с него е съпроводено със странични ефекти - от гадене до загуба на обонянието. Продължителният ежедневен прием на дози над 50 мг крие риск от неблагоприятно повлияване метаболизма и усвояването на друг важен за организма елемент - мед. Хроничното предозиране с цинк води и до повишен риск от бъбречнокаменна болест.
Поколения наред децата бяха принуждавани да гълтат рибено масло. Даваха го и на възрастни, защото се смяташе, че то е полезно за всички, в неограничени количества. Но неотдавна се изясни, че не е така - прекаляването с Омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло, в комбинация с витамин D повишава риска от нарушаване на сърдечния ритъм. Става дума за количество над 1000 мг. В крайна сметка след редовна прекомерна употреба на такава комбинирана добавка човек развива сърдечна недостатъчност, може да получи и инсулт. Затова е по-добре Омега-3 да се набавят чрез храната (мазна риба, яйчен жълтък, твърди сирена, горски гъби, червени меса), а витамин D да се усвоява чрез кожата под въздействието на слънчевите лъчи.