Учени разработват антигрипна дъвка

Американски учени от университета в Пенсилвания разработват дъвка, която неутрализира вирусите още в устата и гърлото.

Проектът на професор Хенри Даниел започна по време на пандемията от коронавирус, пише Bild. Учените са разработили дъвка, съдържаща растителни клетки, които произвеждат големи количества от протеина CTB-ACE2. Този протеин потиска вирусите и действа точно на мястото, където вирусът се опитва да навлезе в клетките. В лабораторни условия това е помогнало да се намали концентрацията на коронавирус с 95%.

Сега учените са решили да използват същия метод, за да атакуват различни щамове на грипа и херпесния вирус. Разработената за тази цел дъвка, която също показва добри резултати при лабораторни тестове, скоро се планира да бъде тествана върху хора.

Тя намалява значително вирусния товар в устата, като използва съединения, естествено открити в боба, показва проучването, публикувано в Molecular Therapy.

Въпреки че ваксините са отлични за предотвратяване на тежки заболявания, те не винаги намаляват шансовете за разпространение на вируса — и са свързани с предизвикателства като разпространение, цена, съхранение и необходимост от инжектиране. Това е мястото, където се намесва дъвката. Тя е лесна, неинвазивна и директно насочена към зоната, където много вируси първо се възпроизвеждат и разпространяват.

Най-четени