Яйцата са полезни за сърцето

Яйцата са полезни за сърцето

Яйцата са една от основните храни на нашата трапеза. Затова резултатите от ново китайско изследване са добра новина. Защото са изказани мнения и че заради високото си съдържание на холестерол, е добре консумацията на яйца да се ограничи. Като цяло констатациите от изследванията са противоречиви. Например мащабно проучване, проведено през 2018 г. и включващо около 500 000 души в Китай, отчело добро влияние на консумацията на яйца върху здравето. Хората, които ги включвали в храненето си всеки ден, показали по-нисък риск от инфаркт и инсулт. 

Новото проучване отново е дело на китайски учени, които търсят отговора на въпроса защо. Целта е да се проследи какво е влиянието на консумацията на яйца върху сърдечно-съдовата система и съответно риска от появата на свързани с нея заболявания. Резултатите от проучването са публикувани в списание eLife.

Изследователите са анализирали кръвни проби на 4778 души. От тях повече от три хиляди са имали някакви сърдечно-съдови заболявания, докато другите не са имали. Тяхната възраст е била от 30 до 79 години. Тези хора предоставят информация за начина, по който са се хранили и колко яйца са присъствали в дневното им меню.

Резултатите показват, че хората, която ядат яйца умерено и редовно, тоест поне едно яйце на ден, имат по-високо ниво на "добър" холестерол. Това се отразява на по-доброто състояние на кръвоносните съдове. Това, от своя страна, намалява риска от инфаркт и инсулт. Същевременно при хората, които ядат по-малко яйца, се наблюдават по-малко полезни и повече вредни за сърцето метаболити, които представляват продукти на обмяна на веществата.

Така учените стигат до извода, че умерената консумация на яйца може да предпази от сърдечно-съдови заболявания. Съответно включването на едно яйце в дневното меню може да се окаже не само вкусно, но и полезно за здравето

Най-четени