Взимаме дом на кредит с 500 лв. месечна вноска

Лесният достъп до заеми подпомага ръста на пазара

Търсят нови или ремонтирани

Имотите в София поскъпнаха със 7% за година

Лесният достъп до кредитиране подпомага ръста на имотния пазар в момента. За ипотечен кредит за 25 г. в размер 50 хил. или 80 хил. евро, ще трябва да плащате 500 лв. или 800 лв. месечна вноска, а за заем от 150 хил. евро - 1500 лв. на месец, пресметнаха експерти. Именно заради ниските лихви по кредитите и депозитите много хора се насочват към пазара на имоти. Всеки четвърти купен имот в България е с инвестиционна цел.

“Имотите в София поскъпнаха със 7% за година”, заявиха брокери. 2019 г. беше характерна с лесния достъпност до кредити, но клиентите стават все по-взискателни и търсят жилища с качествена околна среда. Наличното предлагане на имоти в строеж освежава пазара и дава на клиентите възможност за избор между качествени продукти. Най-търсени на пазара са жилищата ново строителство, или ремонтирани и обзаведени имоти. Брокерите обаче забелязват удължаване на срока за продажба на жилища на вторичния пазар. Ако през 2017 г. този срок беше 57 дни, а за 2018 г. се понижи до 49 дни, сега се отчита удвояване на срока до 97 дни.

“Основните три групи купувачи са семейства, за които това е първи дом, физически лица, които инвестират спестени средства, или хора без никакви собствени средства, но ползващи кредит”, коментират брокери на имоти.

Ако през 2008 г. средната цена на жилищата в София е била 1228 евро/кв. м, днес тя е 1079 евро/кв. м. Това, наред с повишаването на доходите през годините, прави жилищата значително по-достъпни. Въпреки по-ниската средна цена, в София има квартали като Люлин и Младост, където цените на апартаментите вече са по-високи спрямо нивата отпреди 10-11 г., но и такива, в които тези нива все още не са достигнати, като Докторски паметник и Лозенец.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"