Домoвете поумняха за една година

Компании като Apple, Google, Amazon решиха да стандартизират своите устройства

Сред най-новите тенденции е персонализирането на сигналите, идващи от смарт камери

Миналата седмица Apple, Google, Amazon и Zigbee Alliance - организация, занимаваща се с въпросите по стандартизация, обявиха своите планове за сътрудничество за единен общ стандарт за устройствата за „умен дом“. Стартираният от тях проект Connected Home over IP, трябва да опрости разработката за производителите на устройства и да увеличи тяхната съвместимост помежду им, с мобилни приложения, облачни услуги и гласови асистенти Siri, Alexa и Google Assistant. Работната група, създадена от компаниите, ще работи по отворен код за разработване и прилагане на унифициран комуникационен протокол.

Въпросът за стандартизация на пазара на устройства за „смарт“ дом става все по-актуален, тъй като този пазар се разраства много бързо. Според изследователската компания IDC тази година техният ръст ще бъде 23,5% в повече, в сравнение с предходната: ще бъдат доставени около 815 милиона смарт-устройства за дома, а до 2023 г. доставките ще нараснат до 1,4 милиарда годишно.

Според Каролина Миланези, анализатор в компания Creative Strategies, въвеждането на единни стандарти ще увеличи удобството за потребителите, които могат да си купят различни устройства за „умен“ дом, без да се замислят колко от тях могат да се комбинират помежду си. „Това ще улесни живота на потребителите и те не трябва да разбират как се комбинират, с какви се съчетават да се чудят как работят“, отбелязва тя. „Сега, ако купите хладилник, работещ с Alexa, и микровълнова, работеща с Google, не е необходимо да знаете, дали те ще могат да „общуват“ помежду си“.

„Изобщо не е необходимо вие да смесвате и съчетавате различните гласови асистенти, но ако купувате от брандове, които разчитат на Alexa, Siri или Google Home, различните продукти ще могат да работят помежду си и вашият дом ще бъде наистина еднороден“.

В тази връзка експертите на CNET са подготвили списък за тенденциите през тази година на пазара за устройства за „умен“ дом. Сред най-уместните тенденции е персонализирането на сигналите, идващи от „умните“ камери. Камерите са се научили да различават кого фиксират - кола, човек, котка или пакет. Освен това собствениците могат да избират какъв вид информация от камерата искат да получават. Например, камерата може да бъде конфигурирана по такъв начин, че да ви уведоми, ако някой е оставил пакет на вратата, но няма да изпраща сигнали, ако някой просто звъни на вратата. Също така в интелигентните устройства с функцията за ехолокация, използваща инфразвукови вълни, тези устройства ще могат да определят къде се намира потребителят в стаята и ако той е далеч, ще направи текста на екрана по-голям.

Камерите на смарт екраните сега са все по-често оборудвани със затвори, които могат да бъдат в затворено положение, когато камерата не се използва, и това помага да се премахнат някои от проблемите с конфиденциалността, тъй като в тези устройства камерата няма да "вижда" какво се случва в къщата денонощно. Сред смарт екраните, които вече са оборудвани с такива затвори, са Lenovo Smart Display, JBL Link View, Amazon Echo Show 5 и Show 8. Друга тенденция, свързана със смарт екраните, е, че на тях все повече им добавят функции за контрол с жестове, например, като повдигнете пръст до устните си, може да включите музика, а като вдигнете ръка, да я изключите. Освен всичко друго, подобни функции позволяват да се контролира „умния“ екран, като същевременно продължава да се слуша музика, или да се гледа филм.

Кухнята също става все по-„умна“ и това се свързва не само с появата на „умните“ хладилници или печки, но и с разработването на приложения за устройства за „умен“ дом, които ще станат помощници в приготвянето на храната. Например, Amazon вече се съгласи да си сътрудничи с кулинарния канал Food Network и благодарение на това Amazon Echo Show може да се използва като помощник в кухнята, като разказва за рецепти и препоръчва продуктите.

И лампите, и превключвателите стават по-„умни“ и в много случаи те се комбинират в една хомогенна система. Преди, ако някой натисне превключвателя за „умно“ осветление, то не можеше да бъде включено с глас или чрез телефона, но тази година бяха пуснати няколко системи, включително RunLessWire Click и Lutron Aurora, в които превключвателите са свързани с другите устройства.

През ноември в Сан Франциско се проведе среща на върха за развитието на „умен“ дом, на която представителите на компаниите обсъдиха бъдещето на подобни технологии. Една от основните теми на конференцията беше работата за по-тясната съвместимост на устройствата помежду си. „Партньорството между производители от различни отрасли е ключовия момент в развитието на технологиите за „умен“ дом… Следващите четири години ще доведат до бърз растеж, тъй като потребителите продължават да проучват възможностите за напълно интегрирани „умни“ домове, каза един от участниците в срещата на върха, анализатора от Euromonitor International Research, Луис Замудио.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Яна Рождественская, „Коммерсантъ“

Този уебсайт използва "бисквитки"