Жилищата в София поскъпнаха с 43%

Общото увеличение на цените за страната е с над 31%

Пловдив е на първо място

Жилищата в София поскъпнаха с над 43% за период от три години и половина. Цените на апартаментите ново строителство в столицата през третото тримесечие на миналата година са с 37,4% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е значително по-голямо - с близо 45%. За такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове в страната с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

Въпреки всичко това обаче, София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 47,5% за период от три години и половина. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 59,1% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство - с 40,6%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 31-33%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Варна (+33,3%), следвана от Стара Загора (+32,3%), и Русе (+31,5%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 25,1% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо - с 38%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с над 45%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 28,2%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с над 33% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 20,3%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 15,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,1%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо - с 21,5%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 31% като при движението на цените на новото и старото строителство има малка преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 32,8%, а ръстът на цените на новото строителство е с 29,5%.

 

През 2020 г.

Очакват повишение със 7% при луксозните имоти в Париж

Лихвите са под 1%

С 19 хил. евро на кв. метър цените на луксозните имоти в Париж все още са по-ниски в сравнение с други водещи глобални градове.

Луксозните имоти в Париж ще поскъпнат с между 5% и 7% през 2020 г., прогнозира британска консултантска компания. За това ще допринесат както изключително ниските лихви по ипотечните кредити във Франция, така и очакванията за прехвърляне на финансовия сектор от Великобритания към основни европейски градове след Брекзит. Международните банкери все повече ще търсят луксозни апартаменти в Париж, град, в който стриктните градоустройствени правила ще поддържат твърд таван върху предлагането на луксозни имоти, смятат експерти.

Цените на жилищата в Париж се понижиха при управлението на президента Франсоа Оланд от Социалистическата партия между 2012 и 2017 г. Наложеният от него данък от 75% върху печалбите над 1 млн. евро засилиха репутацията на Франция в чужбина като враждебна към богатите страна. Заможните хора избягаха от Париж, като често избираха Лондон.

Избирането на Еманюел Макрон за президент през 2017 г. предизвика обрат, стимулиран първоначално от френските купувачи. Чуждестранните инвеститори пък започнаха да губят доверие в Лондон и да насочват поглед към френската столица.

С 19 хил. евро на кв. метър цените на луксозните имоти в Париж все още са по-ниски в сравнение с други водещи глобални градове. Подобни имоти в Лондон и Ню Йорк излизат съответно 28 хил. евро и 27,6 хил. евро на кв. метър. Наред с това лихвите по ипотеките във Франция са под 1%, докато клиентите на банките в САЩ плащат лихва по ипотечните кредити в диапазона между 3% и 7%.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"