Зам.-главният прокурор Иван Гешев пред „Труд“: В спецпрокуратурата телефонното право не важи

Поръчки не изпълняваме, освен тези на гражданите

Какво й става на прокуратурата? Удря богати хора и фирми, за които, по думите на един бивш шеф на НСБОП, „служителите на МВР доскоро не смееха и да си помислят“ - Ветко Арабаджиев, Миньо Стайков, Баневи, Джи Пи Груп... „Нищо не й става на прокуратурата. Просто си върши работата“ – отсича зам.-главният прокурор Иван Гешев. Разговаряме с него за знаковите обвинения и арести.

- Г-н Гешев, защо сега? Защо точно тази есен ни изненадвате с цяла серия арести на хора, които си играят с пари, дето се казва... а са и близки на властта?

- Ами сега се вършат неща, които е трябвало да се свършат отдавна. А защо сега? Най-лесният отговор е, че сме събрали доказателства и е дошло време да предприемем необходимите действия. Но този отговор няма да ви задоволи, предполагам.

- Скучен е.

- Той е верен. Но ще ви дам и друг, напълно честен. Специализираното правосъдие - а то е един ефикасен модел на борба с организираната престъпност - започва вече да дава резултатите, за които бяха създадени преди 6 г. спецпрокуратурата и спецсъдът. Политици твърдят, че е български експеримент. Не е. Спецправосъдие има в почти всички държави от ЕС.

- Българският принос може да е в ролята на спецпрокурора. Дали тя изисква специална строгост към специални обвиняеми, или изисква специални познания, пагубни за мафията?

- Прокурорите от специализираните структури разследват организирани престъпни групи, тероризъм и корупционни престъпления по високите етажи на властта. Разследват ги – забележете - на територията на цялата страна. Така се избягват зависимостите между прокурори, съдии, полицаи, кметове, държавни служители и бизнесмени в отделните градове, т.е. връзките от служебен и личен характер, които се преплитат с местната криминална и икономическа престъпност и затрудняват борбата с нея чрез лоши или корупционни практики. Централизираната прокурорска структура е обяснимо по-успешна в тази борба. Ако, разбира се, е обезпечена кадрово, материално и с модерно законодателство.

- Спецправосъдието не ми изглежда добре обезпечено обаче. Теснотията на „Черковна“ 90 е очевадна. Спецпрокурорите са твърде малко, сравнени с мутрите и мафиотите у нас. А законите?

- Те са от 60-те години на миналия век, да ви кажа.

- Да се върнем към въпроса защо сега. Дали пък това „сега“, в което разни олигарси осъмват като арестанти, няма връзка с вашето издигане в обвинителната власт? Сто дни, откакто сте заместник на Цацаров. А ресорът ви е забележителен – спецобвинението и борбата с корупцията.

- Нали не очаквате да кажа, че реализациите по тия дела се дължат на моята скромна особа? Да, субекти като мен играят роля, но обективните процеси са водещи. А и сам не мога нищо. Дори с огромната подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров за специализираните структури. Подкрепа, която е видима за всички, особено за колегите ми. Моята роля е на проджект мениджър. Аз управлявам и мотивирам от 3 г. в специализираната прокуратура един колектив от хора, които съзнават, че нашият работодател са българските граждани. И че те ни плащат, като очакват резултати от нас. И че техните очаквания са с натрупване от 30 години в т. нар. Български преход. И че ние трябва да направим всичко по силите си, за да ги оправдаем. Цялата държава им го дължи разбира се, но ние сме в позиция да платим част от този дълг ...ако бъдем подкрепени от хората и цялата държавна машина разбира се. Не се съмнявам, че тогава можем да затворим по голямата част от страниците на криминалния ни преход и бандитската приватизация. Мисля, че момента е настъпил и не трябва да го изпускаме. Иначе ...иначе ще се виждаме с децата си в интернет.

- По чия поръчка подхващате олигарсите? Кой политик пожела постоянно печелившите обществени поръчки Арабаджиев и Стайков, в чиито легла спаха и от чиято ракия пиха гостите на българското европредседателство, да станат арестанти?

- Спецпрокуратурата изпълнява единствено и само поръчките на българските граждани. Те казват: искаме справедливост! В наказателно-правен аспект само съдът може да раздава справедливост. Но прокуратурата може да проведе обективни разследвания и да внесе обвинителни актове в съда, където процесът е публичен. Да видят хората истината.

- А вие ще ми кажете ли истината, ако попитам: звънят ли ви депутати и министри да ходатайстват за Арабаджиеви, Стайкови, Баневи – да смекчите обвиненията, поне за жените и децата им?

- Никой не ми е звънял. Хората с влияние знаят, че в спецпрокуратурата, телефонното право не важи. И че дори да ми повлияе, аз не мога да повлияя на цял екип, работещ по тези дела. И че задвижат ли се процедурите, няма смекчаване и връщане назад. То е все едно да върнете вестника, излязъл от печатницата.

- Чужди служби ли ви дават разработките, от които връщане няма? Или нашите внезапно са станали храбри?

- В някои случаи си взамодействаме с чужди служби. Ето, за Баневи, които бяха задържани в Ница, за да отговарят за пране на пари, присвоявания и данъчни престъпления, имаше европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване. Благодаря на френските колеги за професионализма. Но при всички случаи инициативата е от българските правоохранителни органи. Понякога прокуратурата получава с информация от НАП, АДФИ, Сметната палата и други контролни органи, вижда в нея данни за престъпления и възлага на службите действия. Друг път българските служби ни дават оперативни дела ...разработки на професионален жаргон.

- Веднъж главният прокурор се оплака, че ГДБОП няма нито една разработка за корупция по високите етажи. Има ли промяна оттогава?

- Има промяна, законодателна. С разработките за корупционните механизми по високите етажи се занимава вече не ГДБОП, а тази част от ДАНС, която се вля в новата антикорупционна комисия. И с националната полиция работим по това съчетание между легалния и сенчест бизнес, при което изпираните пари от единия отиват в другия. Престъпленията на богатите, както вие ги наричате, не са корупционни в прекия смисъл на думата. Те са източник на корупционни престъпления. „Нормално“ е да се стремят да плащат за да тече безпроблемно престъпния сегмент на бизнеса им. Така е в цял свят, така е и у нас. Важното е да има ефективна реакция на държавата срещу това.Мисля че колегите от спецструктурите го показват ежедевно с работата си.

- Да вземем Джи пи Груп . Тя е №1 сред българските строителни фирми. Печели постоянно обществени поръчки за магистрали, тунели, метростанции... Има 600 млн. европейско финансиране.

- И?

- Шефовете й казват, че ще си търсят правата. Не се ли притеснявате, че делото срещу нея ще ви докара присъда от Страсбург за уронване на търговската репутация?

- Първо, ние нямаме дело срещу Джи Пи Груп. Наказателната отговорност е лична. Делото е за пране на пари и предикатно престъпление, по което има запор на превод за 14 млн. евро от личната сметка на физическо лице от управата на Джи Пи груп, към сметка на същото лице в чужда банка.

- Кое е това „физическо лице“?

- Спецпрокуратурата не оповестява имена, докато не бъдат повдигнати обвинения с доказателства. Иначе има опасност да се наруши баланса между обществения интерес и репутацията на отделни лица. Днес е Джи Пи Груп, но утре може мен и вас да разпитат в досъдебно произвоство. То не означава, че сме виновни. А и не е коректно да оповестявам имена по дело, което се води от друг прокурор. Ще излезе, че му внушавам обвинения, което нито е законно, нито помага на следствието.

- Докъде стигна международното издирване на задочно обвинените за данъчни престъпления съпрузи Арабаджиеви?

- То се извършва от съответните полицейски служби включително и Интерпол. Резултатите ще бъдат оповестени, когато Ветко и Мариела Арабаджиеви бъдат намерени.

- И те, като Баневи, били във Франция?

- Ако се знае къде са, ще бъдат арестувани веднага. Те затова се крият.

- Сигурен ли сте, че са от престъпен произход 10-те милиона в дома им? И че синът им Вълчо, когото спецсъдът върна в ареста, е знаел, че са мръсни 2,5-те млн. лв. в неговия сейф?

- За да кажа - 100% съм сигурен, трябва да има внесен обвинителен акт и съдебно решение, влязло в сила. Мога да кажа, че имаме доказателства за престъпления, които са възприети от две съдебни инстанции

- Адвокатите на Арабаджиеви твърдят обратното.

- На адвокатите това им е работата. Да излагат версии в интерес на клиентите си. Колкото са по-сериозни проблемите на клиентите, толкова са по-сериозни адвокатските хонорари. Адвокатът на Арабаджиеви твърдеше, че ще си дойдат до няколко дни. Както каза наблюдаващия прокурор по делото: “Но не каза тия дни от кой ден нататък ги брои“.

- Той посочи, че подзащитните му чакат да се извървят опашките от „чистокръвни германци“ по границата.

- Ами идете на границата и вижте колко чистокръвни германци чакат на опашка! Не искам да влизам в задочен спор с адвокатите. Ние твърдим едно, те друго, а съдът е арбитър. Адвокатите са два вида. Едните са обидно активни с епитети към прокуратурата (между другото недопустими пред който и да е европейски съд), другите са професионално коректни, както трябва да е. Един даже ми каза:„Защо да сме недоволни от вас? Колкото повече внасяте обвинителни актове и арестувате платежоспособни клиенти, толкова повече работа ни създавате.“

- И аз съм чула, че адвокатите са два вида. Едните носят НК под мишница, а другите носят куфарче.

- На мен куфарче не ми е носено. Но аз не си заривам главата в пясъка. Виждам, че има корупционни процеси в съдебната власт, както в цялата държава. В моя 20-годишен стаж съм виждал много действия на магистрати, които нямат друго логично обяснение, освен корупционен мотив. Но то е трудно за доказване в цял свят, а камо ли у нас предвид законодателството от времето на Живков.

- За фабриката за фалшиви цигари са знаели и бабите в Карнобат. Само не и кметът, и полицаите. Защо не подхванете и тях?

- Бабите едва ли са знаели. Тази фабрика е с високо ниво на секретност, с камиони отпред, за да няма видимост, с товарене по нощите. С дронове сме я локализирали. Но без съмнение, няма как помещенията да са собственост на хора, свързани с местната власт, и те да не са знаели какво правят наемателите. Само че това, което аз знам, е различно от това, което може да се докаже. Искам гражданите да разберат това.

- Вие сте прокурор от 12 г., ако не греша. И не сте от тези, които носят червената тога незабелязано. Но мнозина смятат, че дължите кариерата си на жребия, които ви отреди делото „КТБ“. А по него още се чете обвинителния акт. Хиляди страници!

- Чете се, защото в закона пише, че трябва. Въпреки, че са го чели адвокатите, а всеки от подсъдимите разполага с него и в хартиен и в електронен вариант. Колеги от чужди държави ми се смеят, не им се вярва. Обвинителният акт не е проблемът. Той е следствието от проблема, който е в законодателството. Проблемът е на държавата. Тя може да го реши през законодателната власт. И публичният процес да почне по същество – да видят хората доказателствата, да чуят свидетелите за станалото КТБ. То е в обществен интирес. Но не се случва. Адвокатите и подсъдимите не го искат, те искат да протакат делото. И фарсът продължава. Законът го позволява. Значи някой с власт не иска да се чуят някои истини в съдебната зала ...или не му пука за обществения интерес-

- А вие защо не написахте по-кратък обвинителен акт? Виждала съм акт на френската прокуратура от 2 странички за двойно убийство във Франция.

-Аз мечтая да пиша кратки актове. Мечтая всеки прокурор да пише актове като който и да е колега от ЕС. Като австрийските колеги: „Петър удари Джонатан. Това е телесна повреда“ – и край. Две странички, подплатени с доказателствени искания. У нас това щеше да е обвинителен акт от 20-30 страници минимум. Според пропагандните тези на защитата ние нарочно сме написали за КТБ 11 000 страници. Да не съм мазохист? Малоумно е да се мисли, че за 10 колеги е било удоволствие да напишем няколко пъти „Война и мир“ за 1 година! Направихме го, защото безумният закон го изисква. Адвокатите не вярваха, че ще решим нерешимата задача, поставена ни от законодателя. Аз се гордея с това. Казах, че сме стигнали с дизелов двигател на луната, за да онагледя стандарта в България. Прокурорът да докаже в съда престъплението на 101% , все едно е бил там. Че нали ако е бил, щеше да е не прокурор, а подсъдим!

- Доказателствата за корупция по делото срещу кметицата Иванчева ще издържат ли в съда?

- Ние сме внесли този обвинителният акт в съда за рекордно къс срок - 4 месеца, с нагласата, че влизаме в съдебна битка, която ще спечелим. Иначе я губим преди да сме влезли. Вярваме, че доказателствата са достатъчни за осъдителна присъда. Обвинителният акт мина проверката на две инстанции - съществени пороци няма. А обвиняемите минаха през десетина процедури - за отстраняване от длъжност, за промяна на „задържането под стража“.

- Много хора ви поздравяват за антимафиотските акции. Но някои от тях напомнят показните арести на г-н Цветанов с цветущите имена, заради които България около 7 пъти бе осъдена в Страсбург.

- Аз не виждам нищо лошо акциите да имат имена. Много международни акции имат имена. Вижте най-голямата за миналата година. Пак с участието на спецпрокуратурата. Казва се „Халифакс“. Ние нямаме цветущи имена. Но ще излъжа ако кажа, че понякога не ни се иска. Една от последните наричаме в професионален кръг „Марокански скакалец“. Знаете ли защо? Защото след мароканските скакалци остава само гола земя. Извлекли сме си поуки от предишни етапи от борбата с престъпността и се стремим да не повтаряме грешки. Особено позволяващи да ги наречем недобросъвестни общественици, да се опитат да ни сатанизират. Не че процесът на това не е започнал. Стараем се задържаните от нас лица да си остават задържани по решение на съда. И да започнат – и вече започнаха, да излизат осъдителни присъди.

- А колко часа държахте Иванчева и заместничката й пред Спортната палата? Не сте ги пуснали по малка нужда даже, както казват адвокатите.

- А вие защо приемате безкритично казаното от адвокатите, а не приемате становището на прокурорите?

- Вие кажете защо е така.

- Да кажа защо е недоверието на част от обществото към нас? Защо някои политици представят прокуратурата за Империя на злото?

- Може би заради несбъднатото очакване да е Империя на доброто?

- А може би за това че идеологията на някои партии се гради на това че прокуратурата е виновна за всичко в обществото. Идеология при реални резултати от нас се изпразва от съдържание. А може би заради веруюто на някои деятели, че прокуратурата може, но не иска да контролира всичко и всеки в реално време. Това е невъзможно и по света, и у нас. Има законодателна и изпълнителна власт, контролни органи, партии, обществени организации. Аз ли да поема отговорността на законодателя, че не е променил от 1968 г. НК? И ако не преброим подкупа на място, в присъствието на Иванчева, ако мръднем колата й, следват процесуални проблеми и рухване на делото. И още недоверие. Тук и народопсихологията има роля. Помните ли Андрешко? Как натопи държавния служител в калта? Моят заместник, с когото бяхме пред Спортната палата, отиде за пица наблизо. Продавачът му казал: „Минават хора тук, питат: абе, тая жена, защо я хванаха тук , защо насред булеварда взима пари? Нито един не се възмути: защо ги взима!“ ...Така или иначе, на нас ни е нужно доверие, без него не можем. И работим, за да го заслужим. Правим акции през ден-два: срещу трафик на антики, пране на пари, рекет, лоши практики на кметове... За акциите срещу наречените от вас журналистите олигарси имаме одобрение над 49%. Безпрецедентно! Някои наши „фенове“ го обясниха с политическите трусове.

- Тази любов към вас може да се обясни и с омразата към „чорбаджията изедник“.

-Не е едно обяснението. Хората станаха свидетели на криминалния преход. Видяха как някои необяснимо забогатяха, а други неспреведливо обедняха. Как фабрики, построени от тях, бяха придобити за жълти стотинки и разграбени. Като приватизирания от Баневи завод „Полимери“, който е хранил хиляди семейства с десетилетия. Хората очакват присъди за това. Не искат несправедливостта да е тяхна житейска съдба. И разчитат на нас. Но ние вече срещаме отпор. И това е очаквано и логично. Най-сигурният и елегантен начин да ни спрат, е като не ни осигурят кадрово и материално. То няма да е официално закриване на спецструктурите за борба с престъпността. Ще е блокиране, за което ще порицаят нас. Започват атаките. Никой не иска да бъде арестуван, всеки иска свободно да си харчи парите, които е откраднал или присвоил. В цял свят е така. Но у нас е премината границата на приличието.

Нашият гост

Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 г. Завършва право във ВИ на МВР (1994). Оперативен работник в РПУ (1994-1995), помощник- следовател (1995-1996) и следовател в столичното следствие (1996-2006), прокурор в районната и градската прокуратура на София (2006-2016). От август 2016 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. А от юли 2018 г. е заместник на главния прокурор Сотир Цацаров.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анна Заркова

Този уебсайт използва "бисквитки"