Инвестират в апартаменти за съвместно съжителство

Секторът става по-популярен

Апартаментите за съвместно съжителство привличат все повече инвеститори като сделките се увеличават от Великобритания до Япония, посочват от консултантската компания JLL. При съвместното съжителство предимно работещи младежи живеят в жилище под наем с общи части и няколко стаи при силно усещане за общност. А институционалните инвеститори са привлечени от силната възвръщаемост и нарастващата зрялост на сектора.

Британската строителна компания The Collective обяви неотдавна планове да набере 650 млн. паунда (740,8 млн. евро) за създаването на фонд за инвестиции в пространства за съвместно съжителство. Фондът ще има портфейл от около шест до десет актива, като цели да привлече инвестиции за 1 млрд. паунда през идните десет години.

В Азия операторът на пространства за съвместно съжителство Hmlet създаде неотдавна в Япония съвместно дружество с Mitsubishi Estate. Базираната в Сингапур компания си поставя за цел да набере 10 хил. стаи в Токио, Осака и Нагоя през идните три години.

В момент, когато институционалните инвеститори търсят агресивно нови начини за влагане на капитали, идеята за съвместното съжителство е надежден вариант, казва представителят на JLL Ричард Лустигман. “Неотдавнашните сделки и създаването на нови партньорства доказва, че секторът на съвместното съжителство може да промени представите, че е просто краткотрайна мода”, допълва той.

В Европа около 60% от съществуващите 23 хил. легла в домовете за съвместно съжителство са пуснати в експлоатация през последните две години. И макар че секторът на съвместното съжителство все още е в начален етап на развитие в повечето части от Азиатско-тихоокеанския регион, експертите прогнозират, че след време той ще се развие и ще привлече интереса на по-голяма и по-широка база от наематели.

“Секторът се промени от достъпни жилища в избор на начин на живот през последните няколко години. В Хонконг виждаме между 80% и 100% заетост на имотите за съвместно съжителство”, казва Кати Чун, директор на отдел “Изследвания” в хонконгския клон на JLL.

“Конкуренцията между проектите както за обитателите, така и за инвеститорите, ще тласне сектора на съвместното съжителство нагоре”, смята Лустигман. “Видяхме това в по-широкия сектор на частните жилища под наем, където професионализирането на сектора се превърна в решаващ фактор за наематели, търсещи отговорни собственици на разположение през целия ден”, допълва той.

Лустигман смята, че идеята за съвместното съжителство ще се разпространи и в други жилищни сектори като домовете за възрастни хора и студентските жилища.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"