Калоян Паргов, председател на столичната БСП, пред „Труд“: При всички случаи през май БСП ще има нов лидер

Дали ще остана до края в състезанието за председател на партията, ще обявя малко по-късно

За първи път БСП ще излъчи лидер след вътрешнопартийни избори. С наближаването на конгреса интригите в партията се множат и стават по-пикантни. Разговаряме с председателя на столичните социалисти Калоян Паргов за лидерската битка в столетницата, за рисковете от прекия избор и за грешките на най-голямата опозиционна партия.

- Докато Изпълнителното бюро на БСП заседаваше, президентът Румен Радев свали доверието си от кабинета. Обсъдихте ли тази тема?

- Подкрепяме президента. От доста време се наблюдава напрежение между институциите и това неминуемо създава нестабилност. Факт е, че сегашното управление генерира криза след криза и по никакъв начин не създава усещането за стабилност и перспектива пред българските граждани.

- Да поговорим за БСП и за предстоящия за първи път пряк избор за председател на партията. Наясно ли сте вече колко е членската маса на БСП?

- Към 20 февруари ще се изясни. Мога да кажа, че Софийската градска организация е около 8000-8500 души. Обикновено градската организация се движи между 10-12% от състава на партията. Следователно БСП приблизително има 80 000 членове.

- Това означава, че за лидер трябва да гласуват минимум 40 001, за да бъде легитимен изборът?

- Така е. А за да има избран председател на първи тур, трябва да е събрал над 50% от гласовете.

- Какво става, ако гласуват по-малко от 40 000 души?

- По този въпрос тепърва ще има разисквания и дискусии. Едно от възможните решения е да се възпроизведе на 3 май, когато е обявена датата за балотаж, избор между първите двама - по смисъла на правилата за президентските избори. Давам пример с изборите през 2006 година, тогава на първи тур Георги Първанов не можа да стане президент, въпреки че имаше над 60% от гласовете, защото не бяха гласували 50% плюс 1 от имащите право на глас. Тогава Първанов спечели на втория тур. Това е един вариант на решение. Чувам мнения, че това би противоречало на Устава и дори да бъде прието с решение на Централната комисия по прекия избор, може да бъде обжалвано в съда. Прекият избор, не веднъж съм казвал в последните 3 години, крие много рискове. Аз съм от хората, които са се противопоставяли на такъв избор, но това беше счетено за лично противопоставяне с Корнелия Нинова. Много от рисковете тогава ги обсъдих с нея, за да помисли. Но така или иначе мнозинството в БСП взе това решение и сега трябва да го изпълним.

- Има ли опасност БСП да се окаже пред парламентарни избори догодина с нелегитимен лидер, с такъв, който е останал лидер, защото не е могло чрез вътрешен избор да се избере нов.

- При всички случаи към май месец ще има новоизбран лидер.

- Това сигурно ли е, дори да не са гласували 50%?

- Така считам. Всичко подлежи на обсъждане от Националния съвет.

- В устава ви изрично е записано, че Националният съвет не може да промени правилата и че изборът е нелегитимен, ако не са гласували 50%.

- Със сигурност предстоят тълкувания на тази точка в Устава. Тя ще бъде обсъждана и от Националния съвет, който предстои. Как ще се развие процесът не мога да гадая. Това, което знам е, че от това рисково начинание, което ни предстои, БСП трябва да излезе здрава и читава, а не разбита и разпиляна. Защото всеки отчетно-изборен цикъл е подготовка за парламентарните избори. В следващите 2 години БСП трябва да спечели 3 битки - тази със самата себе си. Мога да я характеризирам като битката на човек със себе си, защото всеки води битки със себе си и ако успее да преодолее страховете и комплексите си - то външните битки не са толкова страшни. Другите две битки са парламентарните и президентските избори.

- Какъв е най-сериозният комплекс на БСП?

- Комплексът и чувството за вина, който изкуствено, а и пропагандно в последните 30 години се насажда. Така е пропил, че вече и младите се свиват, когато стане въпрос за онова какво е направила или не е направила БСП в последните 50-60 години от своята 128-годишна история.

- Какъв е начинът да бъде преодолян този комплекс?

- БСП загуби битката за историята в последните 30 години - това беше по смисъла на идеологическото противопоставяне ляво-дясно. Битката мина през различни плоскости, но виждам вече, че има проблясъци в дясното пространство - има примери от последните местни избори. Чисто десни хора, които преди никога не биха си помислили, че могат да направят такава скверност гласуваха за БСП на балотажа. Това показва, че противопоставяне от типа комунисти - антикомунисти по-скоро избледнява и отстъпва място на рационалните аргументи.

- От много време БСП не излъчва леви послания, тя няма и поведение на лява партия.

- Трудно е във времето, което живеем да кажем дали излъчва или не излъчва леви послания. Предвид това, че след епохата на социално-либералния модел - първото десетилетие на XXI век, концепцията на Блеър за Третия път - за това, че няма ляво и дясно, хората започнаха да не правят разлика. В ерата на финансово-икономическата криза след 2009 година - дойде времето на популистите, които дали са в крайно ляво, или в крайно дясно, все пак са популисти. Видяхме, че чисто популистки правителства, каквото е в момента Борисов 3, много по-често мислят с леви формули и прилага леви подходи за решаване на проблеми. Апропо преди 20 години един от създателите на СДС ми каза нещо, което днес прозира като абсолютна истина - че по смисълът на икономическото развитие към онзи момент, но и сега България е обречена на лява политика, без значение кой я излъчва. Има още какво да се желае в тази посока. Иска ми се и смятам, че ще успеем да проведем истинска и смислена дискусия за това, какво трябва да излъчва БСП, за да може да спечели парламентарните избори. Без тази дискусия, а залагайки само на принципа „да се съберем, за да се изберем“ едва ли ще можем след година, когато са редовните парламентарни избори, да се поздравим в победа. В случай, че до тогава няма предсрочни.

- Наясно ли сте, че гласоподавателите не възприемат БСП като алтернатива?

- В последните няколко години се видя, че не малка част от идеите на БСП се прилагат от ГЕРБ и правителството. Това трябва да анализираме - някои го наричат кражба на идеи, други - налагане на определени политики, които са смислени за обществото. БСП трябва да излъчва спокойствие и стабилност. В последните три избори, по-скоро при парламентарните и европейските избори, като че ли пренавихме пружината и тя се скъса. Имам предвид това, което излъчваха говорителите на БСП. Възникнаха опасения дали тази справедливост, за която се говори, може да се реализира.

- Не мислите ли, че най-голямата грешка на БСП е това, че всички нейни кампании са „против“, а не „за“ нещо. От много време посланията ви напомнят тези, които унищожиха синята идея.

- Не е лесно, след 10 години в условията на тотална хегемония, да бъде преборена една политическа формация, която претендира да бъде демократична, но всъщност е стройна централизирана авторитарна организация. Това се поражда и от страха, който виждаме в хората, макар че вече започна се разчупва малко по малко. София е опитно поле, в което сме тествали различни похвати. Целта е постигането на резултат, като този на местните избори.

- Вече е ясно, че една от номинациите за председател на БСП е ваша, ще се включите ли в битката за лидер?

- За мен номинациите са важна оценка за моята работа. Това е на първо място, а това дали ще остана до края в състезанието ще го обявя малко по-късно. На този етап искам да изчакам и да видя номинациите. В момента вървят номинации за много хора.

 - Колко са номинираните?

- Няколко десетки. Обикновено, когато поставиш въпрос „кого“ на хората, всеки действа ирационално и по симпатии.

- Можем ли да очакваме още чистки в БСП покрай вътрешните избори, защото първите вече паднаха. Дясната ръка на Нинова в медийния свят си замина, замина си и ръководителя на организационния отдел..

- Миналата година на предпоследния пленум, който имахме - свързан с отчитането на резултатите на изборите, много ясно казах от трибуната на Националния съвет, че с термини от ленинските съботници като „чистки“, „почистване“ и т. н. едва ли ще стигнем далеч - имам предвид като терминология. Всеки ръководител носи отговорност за екипа си, като апарат от служители. Не бих искал да коментирам едно или друго кадрово решение от този тип, защото аз също имам екип и утре може да се наложи и аз да направя промени, ако ситуацията го наложи. По-скоро трябва да търсим съгласие, а не противопоставяне, защото търсенето на обединителни линии ще бъде важно и животоспасяващо за партията към този момент. Никой не е постигнал успехи с разделение. Самият Бойко Борисов вече 10 години маневрира и прилага един и същи механизъм - разделяйки групи от обществото и противопоставяйки ги, с цел да оправдае едно или друго свое решение.

- Има ли разговор в БСП какво ще правите с телевизията, която със страшна сила трупа дългове, разбрахме, че за сега са около 600 000 лева?

- Ситуацията след 1 юли миналата година е критична от гледна точка на финансовото оцеляване на партията, но към този момент успяваме да се справим. Даже местните избори, които са най-тежките, считам, че бяха проведени сполучливо с наличните ресурси. Телевизията е важен елемент от комуникацията на БСП с обществото. Там също се редуцира състава и продукцията на телевизията, но очакваме да издържим в този най-тежък първи 4-месечен период от годината. Обикновено тогава е най-трудно, а субсидията обикновено идва на 1 май. Има решение на парламента, вплетено в Закона за държавния бюджет, да видим дали то ще се изпълни.

- А какво ще кажете за бюджета за София, който изглежда скромен на фона на предишния?

- 2019 година бюджетът на София бе обявен като рекорден и предизборен. Очевидно с това управляващите целяха да покажат на софиянци колко много пари ще се изхарчат и колко много неща ще се направят. Самата местна кампания ясно показа, че подобни PR акции едва ли ще могат да убедят софиянци в безспорността на столичния кмет. Тя спечели на косъм - с 20 000 гласа. Нормално е бюджет 2020 да е следствие на рекордно надутия за 2019 г. предизборен бюджет. Най-фрапиращият факт е, че направления като образование, здравеопазване са с по-малко пари. БСП показа занижените показатели в определени приходни пера и предложи възможност да завишим приходите с 53 млн. лева. Като приоритети в разходната част заложихме на 3 неща, около които повечето участници в местни избори се обединихме. Това са инвестицията в хората и в районите. Второто е проблемът с детските градини, който ще става все по-голям, предвид решението за задължително обучение на 4-годишните. А третото предложение е двата най-големи столични квартала - Люлин и Младост да имат мултифункционални зали, които няма да струват повече от 6-7 млн. лв. Тъй като говорим за културна децентрализация, жителите на кварталите да могат да ги ползват за спорт, събрания, концерти.

- Ще подкрепите ли бюджета на Столична община?

- Групата на БСП няма да го подкрепи. Години наред говорим, че бюджетът трябва да е програмен, т. е. различни приоритети трябва да бъдат облечени в конкретни програми.

Нашият гост

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска езикова гимназия с английски и испански език. Висшето си образование получава в УНСС със специалност “Международни отношения”. Магистър е по “Европейска интеграция”. Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Председател е на Градския съвет на БСП в София и на групата общински съветници от БСП в Столичния общински съвет. Член е на Изпълнителното бюро на партията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Павлина Живкова

Този уебсайт използва "бисквитки"