Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред „Труд“: Не искаме министерства, за които нямаме експерти

- Г-н Каракачанов, в 44-тото НС опозицията има почти толкова депутати, колкото ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Това не излага ли на риск бъдещото коалиционно управление на страната?

- Оформящата се коалиция има 122 гласа, т.е. има мнозинство. Естествено, много по-добре е да имаш 130 души мнозинство, но така е решил българският избирател. Ако управляващото мнозинство се държи по-кооперативно с опозицията, защото вероятно ще има предложения от опозицията, които ще заслужават внимание, аз не виждам основание за сериозни опасения. Това, което виждам от първия ден на парламента, е, че БСП отиват на война и използват всеки повод да я водят. Опитват се в процедури, с различни хватки и обструкции да препъват всяко нещо. Най-пресният пример е с правилника за дейността на 44-тото НС. Това не е добър подход. Неслучайно след изборите казах, че трябва да се търси вариант на национално съгласие. Парламентът не може да бъде маймунарник, в който всяка партия си показва маймунджилъците. Казвам го, защото и ние сме правили същото, но трезвият разум изисква съгласие по важните теми.

- Посочете ги тези важни теми.

- На първо място е темата за националната сигурност, за битовата престъпност, за доходите на гражданите. Не може подобни важни неща да преминават под формата на скандал между управляващи и опозиция. Редно е да се търси консенсус по тези теми и то на базата на национална отговорност.

- На фона на случващото се в Турция не беше ли по-логично ГЕРБ да направи правителство на малцинството и да разчита на тематични коалиции, за да не се изострят отношенията с опозицията и най-вече с ДПС?

- Нямаше вариант, при който ние да преглътнем коалиция, в която под една или друга форма участва ДПС. Какво означава предупреждението на ДПС, че няма да толерират участието на националисти във властта? Нали те говорят за обединяващ патриотизъм? Сетиха се за тази тема, когато им се появи алтернатива, която се финансира и подхранва от Турция. Аз говоря по тези въпроси от 25 години.

- А не ви ли притеснява това, че бъдещото управление ще разчита и на гласовете на групата на Веселин Марешки? Срещу какво ще получите тази подкрепа?

- Не мисля, че трябва да се правят сделки. Доколкото чувам самия Марешки, той казва, че по важните теми и за разумните неща ще дава подкрепа, без значение дали е от опозицията или от управляващите.

- Не намирате ли за нелепо човек, който е регистрирал партията си с документи с невярно съдържание и срещу когото има дело за рекет, да е зам.-председател на парламента?

- Всяка парламентарна група излъчва по един заместник-председател. Кого излъчва групата им, си е тяхна работа. Има и нещо друго. Ако срещу един човек няма произнесена присъда, той е невинен до доказване на противното. Така че не виждам драма, че е станал заместник-шеф на парламента. Честно казано, учудващо е, че той поиска да е зам.-председател на парламента, а не председател на парламентарната им група. Второто е далеч по-оперативно, докато зам.-председател на парламента е повече представителна функция.

- Поставихте си амбициозната задача да изкарате пълен мандат. Убеден ли сте, че това се случва чрез записване на пожеланието в коалиционните документи?

- Поставихме си тази задача, защото за последните 8 г. имаше 6 правителства - три служебни и три редовни, които не си изкарваха мандатите. Крайно време е този цикъл на постоянни въртележки да приключи, защото това дезорганизира държавната администрация - тя не работи и това не е добре нито за икономиката, нито за гражданите. Така че амбицията е много амбициозна!

- Тази амбиция може ли да спре Борисов да хвърли за трети път оставка?

- Ако някой реши да хвърли оставка и Господ не може да го спре.

- Разбрах. Документите на коалицията са добри пожелания.

- В документите се фиксират ясните намерения. Надявам се, че във вътрешнокоалиционен план няма да има основания някой да си хвърля оставката. Ако се спазват програмата и коалиционното споразумение, което трябва да се подпише тези дни, очакваме пълен мандат. Ние няма да имаме основания за недоволство и ако темата с пенсиите продължи да се движи и ако се решат проблемите с нелегалната миграция и с битовата престъпност.

- ВМРО има претенции по отношение на т.нар. зелени организации, обвинявате ги в рекет. Кажете какви стъпки ще предприемете за да спрете този рекет.

- Екологията е хубаво нещо, но за мен да си еколог, означава да се грижиш за природата, за въздуха, за хората, а не да се превръщаш в рекетьор, който изнудва държавата и бизнеса и в същото време с големи шепи усвоява едни европейски пари. Усвоява европейски пари, за да брои бръмбари, мравки, .червеногуши гъски, съсели и т.н

- Ще поискате ли проверка колко пари са усвоени и каква работа е свършена?

- Ако не ме лъже паметта, са усвоени около 400 млн. евро. Естествено, ще поискаме проверки.

- Тези пари повече ли са от дадените за ромска интеграция?

- Това е другата черна дупка. Но я погледнете кои се занимават с екология! Подчертавам, че нямам нищо против екологията. Напротив, „зеленото“ също е родолюбие - защитата на българската природа също е патриотизъм. Но не може да използваш темата за защита на гората, за да стопираш частната инициатива и да оставяш цели региони на България да не се развиват. Има нещо много съмнително - една част от тези т.нар. екологични организации се финансират от външни уж екофондове, които идват от държави - наш пряк конкурент в зимния туризъм. А другата черна дупка, в която изтичаха много пари през последните 15 г., е т.нар. циганска интеграция. Виждаме какъв е ефектът от нея - все повече неграмотни цигани и все по-брутална циганска престъпност. Многократно сме говорили, че става въпрос за източване на пари. Същото е и с парите за екология.

- Четиригодишният мандат предполага стабилна коалиция и умерено поведение на Обединените патриоти...

- Какво означава умерено? Ние имаме тези, които защитаваме.

- Звучите доста по-балансирано в сравнение с изявленията ви в предизборната кампания.

- В предизборната кампания всички партии са по-балансирани, защото искат да направят впечатление, но аз нямам никакво намерение да си сменям убежденията поради факта, че ще влизаме в изпълнителната власт. Ако някой в Брюксел има някакви съображения, съм готов в пряк диалог да си изясним отношенията и да видим кой е прав и кой е крив. За България има много по-важни теми, които са свързани с Брюксел и с ЕК, отколкото темата за гей браковете, третия пол и размера и дължината на краставиците. Това, което се случва с Брекзит във Великобритания, това, което можеше да се случи във Франция, това, което се случва в цяла Европа, е показателно, че ЕС не може да продължава да се развива по този начин.

- Какво имате предвид?

- Ако си представим, че и Франция излезе от ЕС, съюзът катастрофира. Вижте кой взема решенията в ЕС - едни еврокомисари, които никой не ги е избирал за нищо. Функциите им започват да се покриват с тези на едни комисари от съветско време. Лошото е, че вземат решенията безапелационно, без да се съобразяват с регионални, с национални интереси... Европа трябва да промени механизмите, по които работи. Иначе ще има много мераклии, извън Великобритания, които ще искат да напускат този модел на ЕС. България конкретно няма никакъв интерес от разпадането на ЕС, особено в политическата ситуация около нас.

- Логично ли е в момента да искаме въвеждане на еврото?

- Повечето от специалистите по темата, сред които аз не съм, смятат, че това би се отразило положително. Има, разбира се, и скептични гласове...

- Как си обяснявате общия фронт срещу Марин льо Пен преди втория кръг на президентските избори във Франция?

- Във Франция това се случва. За трети път кандидат на Националния фронт стига до балотаж - единия път беше баща й Жан-Мари льо Пен. За втори път отива тя. И всеки път едно и също - и леви, и десни се обединяват срещу тях. Тя наистина е един доста смел извънсистемен играч, който плаши установената от десетилетия политическа класа. Но ако погледнем реално, ако преди се е случвало кандидатът на Националния фронт да отива на балотаж - веднъж срещу кандидат на десницата, друг път срещу претендента на левицата, сега и левицата, и десницата катастрофираха генерално. Т.е. французите показаха желание за радикална промяна на политическата система.

- А вас разочарова ли ви резултатът на „Обединени патриоти“ на парламентарните избори - очакваше да вземете далеч повече гласове?

- Допуснахме грешки по време на кампанията и те се отразиха на резултата ни.

- Затварянето на границата с Турция отчитате ли го като грешка?

- Не. Затварянето на границата бе задължение. Показахме на турските власти, че българският народ не е стадо, на което някой може да му налага решения, взети в Анкара. Грешките, които направихме, са свързани с предизборната кампания. В един момент кампанията на трите партии от ОП стана кампания на три партии. В президентските избори имахме един и същи щаб и действахме единно, докато сега, за съжаление, в последните две седмици като че всеки от кандидатите водеше собствена кампания в собствения си избирателен район. Координацията на централно ниво липсваше и това доведе до крайния резултат. Другата причина е, че с изострянето на сблъсъка между ГЕРБ и БСП българинът отново се поддаде на играта синьо-червено, комунизъм-антикомунизъм.

- Каква е гаранцията, че ГЕРБ ще имат стабилни партньори в лицето на ОП и че няма трите партии да поемете по три различни пътя?

- Няма как да поемем по три различни пътя, защото, както се казва, един бит се равнява на много небити. Т.е. грешките, които ние направихме като ОП по време на кампанията, няма да се повторят. Единствената гаранция за стабилност в управлението е да се спазва програмата. Надявам се искрено, че няма да се случи така, че на преден план да минават предимно приоритети на ГЕРБ, а нашите да бъдат загърбвани. Това би създало напрежение. Но ако нещата се движат в синхрон, проблеми няма да има.

- Защо настоявате там където има министър от ГЕРБ вие да имате зам.министри. Кой ще носи отговорността при това положение?

- Отговорността ще се носи от всички. Не бива да се допуска, това, което се случи в предишния мандат. Министерствата на реформаторите се бяха превърнали в политически губернии. Там едни партии управляваха, без да се съобразяват с партньорите. Това не е редно. Когато си партньор с някого, си партньор. Делиш и отговорностите, и славата, ако има такава. Не е редно едно министерство да се превръща в политически бастион и в него само да се кадрува. Трябва да се търси общият подход и националният интерес. Останалото е партизанщина...

- Съгласихте се след подписване на коалиционното споразумение да се разпределят министерски постове. Как ще реагирате, ако на ОП ви предложат ведомства без ресурси, или т.нар. кухи министерства?

- Критерият не е дали едно министерство има ресурс, а дали можем да предложим подготвен човек. Има ведомства, в които има ресурс, но ние нямаме подготвен човек да ги оглави. Аз не мога да се разпиша под името на някого, за когото не съм сигурен, че ще си свърши работата.

- В кои ресори имате подготвени хора?

- Ще видите, като се обяви списъкът на Министерския съвет.

- И все пак, кажете последно за 4 или за 5 министри на ОП се разбрахте?

- Като му дойде времето ще стане ясно.

- На финала ще ви помолим да коментирате скандала със Сашо Дончев.

- Срещата се е провела на 18 март. А информацията за нея излиза месец по-късно и се огласява от един от участниците в нея. Трябва да си зададем въпроса каква е причината сега да се огласява. Доколкото познавам главния прокурор, това не е неговият стил - да заплашва някого... Трябва да си абсолютно недалновиден, да не употребя думата глупав, за да заплашващ някого пред свидетел. Във версията на Сашо Дончев има „нещо гнило в Дания“. Когато човек се чувства заплашену действа още на същия ден или на другия. Но след месец да се сетиш, че си бил заплашван, и с драматичен тон да го представяш пред медиите - нещо не ми се връзва...

 

Нашият гост

Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. в Русе. Завършил е история в СУ “Свети Климент Охридски”. Специализира нова българска и балканска история. Председател е на ВМРО от 1997 г. Бил е депутат в 39-ото, 40-ото, 43-тото НС. В момента е съпредседател на парламентарната група на “Обединени патриоти” в 44-тото НС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Павлина Живкова

Този уебсайт използва "бисквитки"