Любимите рецепти на Анна Петрова

Актрисата се храни вегетариански, но това не пречи да приготвя на мъжа си сармички с месо

Готвят ли актрисите? Да, защо не! Някои дори много обичат - като Анна Петрова. Намира време между репетиции, представления, режисьорска и преподавателска работа, писане на текстове. Прави лесни и бързи рецепти, които събират семейството и приятелите около масата на дълги и задушевни разговори на бяло или червено вино. Кухненският є репертоар е изграден на принципа “каквото има вкъщи” и “да става бързо”. Затова и не готви големи количества - важното е всичко да се изяде, за да може на другия ден да приготви нещо друго.

Анна Петрова е завършила актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” и се изявява първо в Пловдив, после за малко в Смолян, след това - в Младежкия театър в София, предимно в детския отдел. Играла е Червената шапчица, Алиса, джудженца, какво ли не... Известно време преподава актьорско майсторство в експериментална паралелка към 22-ра гимназия и в Нов български университет. Гордее се, че в училището нейни ученици са били Елена Петрова, Нети, Ани Пападопулу, Росен Белов и много други, някои от които играят в чужбина.

В момента, в качеството си на свободна актриса, Анна Петрова участва в три постановки на театър “Сълза и смях”. Едната е “Три котки на покрива” на младия автор Емил Йотовски, с която имаха турне в Канада и САЩ миналата година и на която Анна е и режисьор. Другата е “Джин” по Д. Л. Коулърн (с награда “Пулицър” и играна у нас преди години с Парцалев в несвойствена роля). Третата е “Чудо” от Иван Радоев. Анна е автор на текста към “Лебедово езеро” на Пловдивската опера, ново представление, предназначено за деца.

В свободното си време актрисата грабва раницата и катери планини - най-често Витоша, понеже е най-близо, но е ходила и в чужбина с организирани групи с водач.

Храни се предимно вегетариански, което не значи, че кара всички вкъщи да ядат като нея. Мъжът й например, театралният критик Александър Жеков, обича сармички с кълцано месо и тя му угажда, въпреки че процедурата с месото не є е особено приятна. Но какво да прави - заедно са още от годините във ВИТИЗ, където съдбата ги е срещнала. Имат и една вече пораснала дъщеря.

 

Гъби, пълнени с картофено пюре

Необходими продукти:

300 г. по-големи гъби

1 ч. ч. картофено пюре (получава се от 3 картофа)

кисели краставички или каперси

червен пипер

черен пипер

сол

магданоз

масло

Начин на приготвяне:

Отделяме пънчетата и задушаваме гъбите в масло. Шапчиците се пълнят с картофеното пюре, краставичките, подправките и нарязаните на ситно пънчета. Отгоре може да се настърже малко кашкавал. По желание се запича, но и така, поднесено топло, е много вкусно.

 

Разядка от нахут, червена леща и сусамов тахан

Необходими продукти:

300 г. нахут (1 буркан)

200 г. червена леща, сварена

100 г. сусамов тахан

слънчогледови семки

зехтин

чесън

лимонов сок

сол

червен пипер

магданоз

Начин на приготвяне:

Всичко се смила с блендер. Отгоре се слагат слънчогледови семки - запечени на тиган или леко накиснати във вода, по избор. Най-отгоре - червен пипер и наситнен магданоз на вкус.

 

Сармички с кълцано месо

Необходими продукти:

500 г. свинско месо

15-20 листа кисело или прясно зеле

1 каф. ч. ориз

1 глава лук

1,5 ч. л. червен пипер

черен пипер

0,5 ч. л. кимион

сол

олио

Начин на приготвяне:

Месото се накълцва и се намачква добре с черен и червен пипер, кимион и 1 с. л. олио. Оставя се да престои половин час. През това време се запържва нарязаният на ситно лук. Към него се добавя оризът, предварително измит и отцеден. Посолява се, слага се черен и червен пипер и се задушава за малко. Добавят се 80-100 мл гореща вода. Щом оризът поеме течността, се сваля от котлона. Смесва се с месото. Завиват се сармите, като във всеки зелев лист се слагат 1-2 с. л. от плънката. Подреждат се в дълбок съд за печене, на дъното на който има 1-2 зелеви листа, и се затискат с чиния. Заливат се с равно количество зелев сок (ако имаме) и вода, колкото да се покрият сармите. Пече се на 220 градуса 30 минути, след което се намалява на 160 градуса и се пече още час и половина.

 

Солен чийзкейк

Необходими продукти:

2 пак. сирене крема

2 яйца

заквасена сметана

4 с. л. брашно с връх или готово бутер тесто

1 ч. л. сода (ако ползваме брашно)

гъби, лук, праз, маслини (каквото имаме вкъщи - по желание)

Начин на приготвяне:

Сиренето крема се разбива с яйцата с миксер. Правилото е: колкото пакетчета крема, толкова яйца. Добавят се содата за хляб и брашното (или тестото). Може да се прибавят и други продукти по желание - гъби, лук... Трябва да се получи плътна и гъста консистенция. Формата за печене се намазва с масло, слага се хартия за печене, която също се намазва. Тестото се слага във формата и се пече във фурната, предварително загрята на 220 градуса. Пече се, докато придобие златистокафяв цвят. Още горещ чийзкейкът се премества в голям поднос, намазва се със сметаната да попие и се захлупва, за да се задуши.

Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"