Любимите рецепти на Мариела Нордел

Майсторката чака времето, когато пак ще кани в дома си приятели-гастрономи

Името на Мариела Нордел нашумя покрай участието є в три телевизионни формата - “Мастър шеф”, Big Brother: Most Wanted 2018 и “Черешката на тортата”. Там чаровната дама се прояви не само като кулинар, но и като отличен стратег и майстор на забъркване на конфликти между другите участници. И това не е случайно - завършила е ПР и стратегически комуникации, право и маркетинг, работи като рекламен консултант и пиар.

Родена е в България, но още като бебе заминава в Куба, откъдето е баща й, и прекарва там първите си години. След това се връща у нас, за да завърши гимназия, и тръгва да обикаля света. Задържа се известно време в Африка. Жени се за шведски граф, от когото има дъщеря, и живее в Швеция 10 години. След развода си пак се връща в България, жени се за холандец и отива в неговата страна.

Сега отново е тук, щастливо разведена, както самата тя казва. Участва в тв форматите за забавление. Готвенето е нейно отдавнашно хоби, с което са запознати многобройните є приятели, които тя има навика да кани на гастрономически сбирки в дома си.

 

От нищо нещо

Кухня по време на карантина

Докато стоят вкъщи, много домакини се развихрят в кухнята - вадят стари тетрадки, припомнят си манджите на майки и баби, експериментират, комбинират, оползотворяват накупените хранителни запаси. Специално за тях са рецептите, публикувани във фейсбук страницата “В кухнята на Мариела Нордел”, които известната кулинарка, блогърка и пиарка започна да пуска още от началото на извънредното положение заради епидемията от Covid-19. Къдрокосата майсторка на черпака дори е обособила специална рубрика на страницата си, която е озаглавила “Кухня по време на карантина”. Там тя пътешества по света, давайки лесни за изпълнение и икономични рецепти от различни държави, в които се използва всякаква изостанала храна - като за извънредно положение.

 

Австрийски рьощи или картофени палачинки

Необходими продукти:

800 г. картофи, 200 г. брашно, 1 яйце, 400 мл мляко, сол, черен пипер, бекон (по желание), мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Обелете и настържете на ренде картофите. Изстискайте ги няколко пъти, да излезе водата. Прибавете брашното и яйцето, разбито с прясното мляко. Омесете всичко на течно тесто - като за палачинки. Овкусете със сол и смлян пипер. Най-вкусни стават пържени в свинска мас, но ако нямате, използвайте равни части олио и краве масло. Сгорещете мазнината и сипете от сместа като оформите на палачинка. Когато се запържи отдолу, обърнете и от другата страна. Готовите рьощи акомпанирайте с хрупкав пържен бекон по желание.

 

Емпанадас или соленки

Необходими продукти:

За тестото

3 ч. ч. брашно, 1/2 с. л. бакпулвер или сода за хляб, 1 с. л. сол, 2 яйца, 1 с. л. краве масло, 1 с. л. свинска мас

За плънката

1 глава лук, 1/2 кг кайма, черен пипер, сол, щипка канела, 1 ч. л. сух риган, 1 зелена чушка, 1/2 ч. ч. зърна царевица, 1 белтък

Начин на приготвяне:

Разбъркайте пресятото брашно с бакпулвера или содата за хляб и 1 с. л. сол. Направете кладенче и вътре чукнете яйцата и сипете по 1 с. л. размекнато краве масло и свинска мас. Омесете тесто, завийте и оставете на топло за около час. През това време пригответе плънката. Запържете в малко мазнина ситно нарязания лук, прибавете каймата като бъркате непрестанно, да не остане на бучки. Добавете подправките и ситно нарязана зелена чушка. Накрая прибавете зърната царевица /от замразените, но може и от консерва/. Когато се изпари напълно течността, отстранете от огъня да изстине. Разточете тестото и изрежете с чинийка за кафе кръгчета. Разбийте леко един белтък и минете с пръст по ръбчето на тестеното кръгче - там, където ще се слепнат краищата, след като прегънете кръгчето на полумесец. Върху половината от кръгчето сипете от плънката, като оставите намазаното с белтък ръбче непокрито. Сгънете на две да стане полумесец и с пръст хубаво притиснете краищата, за да не излезе плънката. Наредете емпанадасите върху тавичка, постлана с хартия за печене или с намаслена повърхонст. Намажете ги отгоре с разбит белтък. Печете до зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна.

 

Алио олио или олио с чесън

Необходими продукти:

1/2 пак. спагети, 5-6 с. л. зехтин, 3-4 скилидки чесън, 1 суха чушка, 2-3 стръка пресен лук или магданоз, пармезан или кашкавал

Начин на приготвяне:

Сварете спагетите, но не напълно - трябва да остават леко твърди като ги сдъвчете. В широк тиган загрейте зехтина и запържете тънко нарязаните скилидки чесън. Добавете натрошена суха чушка /ако предпочитате, люти чушлета/. Ако обичате люто, може да използвате и едро счукан червен лют пипер. Прибавете спагетите и сипете няколко супени лъжици от водата, в която са се варили. Изчакайте, докато водата напълно се изпари. Овкусете със сол и поръсете със ситно нарязан зелен лук или пресен магданоз. Всяка порция гарнирайте с настърган пармезан или кашкавал.

 

Шведска пит и панан

Необходими продукти:

няколко картофа, месо, 1 глава лук, по-едра, сол, черен пипер, олио, яйца според броя на порциите, магданоз

Начин на приготвяне:

Това е ястието на миньорите от северните планини в Швеция. Използват се буквално остатъци от други манджи. Трябват ви няколко сварени картофа, може и печени. Месото може да е всякакво, което ви е хартисало - пържоли, печено, дори консерви русенско варено или колбаси тип “Камчия” и телешки. Важното е и картофите, и месото да са нарязани на еднакви по големина кубчета. Нарежете на ситно една едра глава лук или две по-малки. Запържете ги до златисто в олио и прибавете кубчетата месо и картофи. Не трябва да запържвате много, защото всичко е предварително сготвено. Овкусете със сол и смлян черен пипер. Всяка порция гарнирайте отгоре с пържено яйце и поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.

Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"