Манол Генов: Не знаем кой е озаглавил позицията ни за Георги Гергов

Това е колективен труд. Може да сме я свалили и да сме плагиатствали от интернет. Това е излишен въпросът кой е авторът. Въпросът е, че тези хора са я припознали и са я подписали. Повече няма нужда от допълнителни уточнения – кой е авторът, по кое време.

Интервю на Илиана Беновска с народните представители от „БСП за България“ от Пловдив – град и Пловдив – област в 44-то Народно събрание д-р Георги Йорданов и Манол Генов в ефира на „Радио К2“ от 23-ти април 2020 г.

Илиана Беновска: Нашата рубрика се казва „Коронавирусът зарази ли и политиката?“, актуално се опитваме да погледнем през призмата на всички явления, в това число и на тези, които Вие споменахте. Имам конкретен въпрос, снощи късно вечерта в 8 без 5 БСП на своя бланка на коалиция „БСП за България“ разпространи до медиите една позиция на група народни представители по повод изявление на председателя на областния съвет на БСП-Пловдив Георги Гергов до НС на БСП. Под тази група са се подписали четирима – Веска Ненчева, Вие д-р Йорданов, Димитър Аргиров и Вие, г-н Генов, подредени сте по азбучен ред. Колко още народни представители има Пловдив – град и Пловдив – област в ПГ на „БСП за България“?

Манол Генов: Вие ги знаете по-добре, така че попитайте ги тях!

Илиана Беновска: Аз не ги знам, Вие кажете бройката.

Манол Генов: Има още двама, може да ги попитате тях за тяхната позиция. Аз за позицията искам да кажа още две изречения, тя е публична и е провокирана като реакция. Според мен тя няма нужда от уточнения и всеки опит да се настоява за такива уточнения, ще е спекулация с позицията, а ние в момента нямаме нужда от това. Това мога да кажа.

Илиана Беновска: Може ли един уточняващ въпрос, защо тази позиция, която е сегментирана, ако мога да кажа, на народни представители от Пловдив – град и Пловдив – област е на бланка на БСП, цитирам отново – „БСП за България“ и пресцентър и се разпространява както от централата на БСП, така се качва и на сайта на БСП?

Манол Генов: В извънредното положение, понеже няма медии, които да ни отразяват, ние сме изпратили този колективен труд до пресцентъра, а кой я е сложил на бланка на Националния съвет или не, този въпрос не е към нас.

Илиана Беновска: Аз много Ви благодаря, че Вие се включвате! Казвате, че медиите не ви отразяват, ето, ние веднага ви отразяваме, няма и 12 часа.

Манол Генов: За което Ви благодаря!

Илиана Беновска: И аз Ви благодаря, но въпросът ми е следният, от шестимата, които представлявате Пловдив в коалиция „БСП за България“ и подписалите се четирима, кой е авторът на тази позиция?

Манол Генов: Както чухте това е колективен труд! Може да сме я свалили и да сме плагиатствали от интернет. Това е излишен въпросът кой е авторът. Въпросът е, че тези хора са я припознали и са я подписали. Повече няма нужда от допълнителни уточнения – кой е авторът, по кое време. Всичко това ще бъдат спекулации, което не е необходимо в момента.

Илиана Беновска: Въпросът ми е по същество, г-н Генов, дали това всъщност е координирано с лидера на БСП Корнелия Нинова, дали ИБ е взело отношение по въпроса и не на последно място НС?

Манол Генов: Вие продължавате със спекулации, дали Корнелия Нинова, ами сигурно Корнелия Нинова като е видяла, не знам дали е одобрила или не, аз не съм говорил с нея. А ИБ не провокира тази санкции и позиции. Така че казах, излишно е в момента, всички допълнителни уточнения ще излязат като спекулация.

Илиана Беновска: Добре, но в такъв случай, когато и Вие, и д-р Йорданов четете тази стройно написана позиция, извинете, че правя оценка, но тя е във ваш плюс, кое изречение бихте откроили като свой принос, г-н Генов?

Манол Генов: Тези въпроси и коментари са излишни в момента. Аз Ви казах, тази позиция е реакция на друга позиция. Така че запознайте се с тази позиция, ако не сте се запознали, вижте нашата позиция, всичко друго са спекулации.

Илиана Беновска: Благодаря Ви за което! …….. Но не следваше ли все пак Националният съвет на БСП да положи усилия преди коалицията в парламента да гласува за извънредното положение, за актуализацията за въоръжението в бюджет 2020, да гласува и новия заем. Георги Гергов точно това излага и в своята позиция, която, пак казвам, не е адресирана публично, и цитира, че г-жа Нинова казва, че ще подкрепи нов заем. Това не следваше ли да бъде обсъдено на Национален съвет и да има разрешителна санкция, защото това са големи държавни дела?

Манол Генов: Пак изпадаме в противоречие, следваше, но не можахме да го проведем, така че е излишно да се коментира в момента.

Илиана Беновска: Добре, значи вие оставате, казвате Цвета Караянчева пръв между равни има задължение да свика заседание по нечие предложение. А г-жа Нинова също предполагам има своето право, като пръв между равни, да свика Национален съвет, дори да няма предложение, тя сама да се сети и да предложи?

Манол Генов: Аз мисля, че тя няма да има нищо против да направи такова предложение, стига да има такава възможност. Аз не искам да й ставам говорител и адвокат.

Илиана Беновска: Аз току що казах, че самата аз защитавам тяхната позиция, без да съм партиен член, няма да отречете, Вие сте го чули и видели по брифингите. Така че не може да ме обвините, че аз инсинуирам нещо! В крайна сметка изводът какъв е, Вие какво искате да направи Гергов? Да се дистанцира от партията, какво означава това на практика?

Манол Генов: Само едно изречение ще кажа, аз съм против слугинажа, с който се обслужва властта в момента и аплауза за взетите мерки и ефекта от тях. Много скоро ще стане ясно тези мерки доколко са ефективни, колко ще стигнат до хората и дали те могат да се възползват от тях. Дано да не съм лош пророк.

Георги Йорданов: Искаме нашият партиен другар Георги Гергов да застане до нас и заедно да се опитаме да осъществим това, което искат членовете на БСП и симпатизантите, да осъществим социална България, социални възможности за българските граждани в тази тежка обстановка на пандемия!

Илиана Беновска: Противоречите си, в заглавието на позицията пише Гергов да се дистанцира от партията, сега го каните да застане до вас.

Георги Йорданов: Вие ми казвате какво искам? Аз Ви казвам какво искам!

Илиана Беновска: Тогава ще пуснете втора позиция ли – каним Гергов да застане като партиен член, като ръководител на област Пловдив до вас, това ли е всъщност?

Георги Йорданов: Тази моя позиция касае всеки един член на БСП, а и на всички български партии, защото Вие многократно сте казвали, а и медиите като цяло, като че ли политическият елит на партиите постепенно се отделят от хората. Затова считам, че ние трябва да работим всички заедно, да се обединим и да постигнем просперитета на България. Всеки човек е нужен, така го е казал и Левски! Дали ще го осъществим, това ще покаже бъдещето. Ако някой има други виждания, които не съответстват на вижданията на тази група от български политици и хора, които членуват в БСП, може самостоятелно да си изрази позицията, да стане член на друга партия или каквото желае. Но ние, членовете на БСП, имаме нашите мерки, нашата програма и бихме желали този, който иска да бъде с нас, да ги спазва!

Илиана Беновска: Г-н Генов, Вие сте смел мъж и смел партиец, питам Ви конкретно, защото заглавието на позицията, говорим пак по фактите, беше „Гергов да се дистанцира от партията“.

Манол Генов: Това някой го е сложил заедно с бланката! Нали искате да бъда откровен!

Илиана Беновска: Кой го е сложил?

Манол Генов: В позицията няма такива неща.

Илиана Беновска: Кой го е сложил?

Манол Генов: Може някой с бланката да го е сложил, не знам, или да е някой журналистически коментар.

Илиана Беновска: Не е ваш призив?

Манол Генов: Ние горе долу, не мога да цитирам по памет, че ние с притеснение се обръщаме към г-н Гергов след неговото изявление и мисля, че казахме, че е недопустимо партиен лидер, особено от партия като БСП, да пренебрегва кризата, безработицата, социалните неравенства и т.н. И имаше там един цитат от неговото изказване, че „властта правела всичко според чергата си“, а това не се покрива с настоящите искания на партията към управляващите.

Илиана Беновска: Г-н Генов, извинявам се много, но това е много важно, което казахте, някой е сложил заглавието на нашата позиция?

Манол Генов: Не ме карайте пак да си припомням изречения от позицията, мисля, че това за дистанцирането го няма, ако трябва да бъдем точни. Ако Вие някъде го намерите, кажете ми.

Илиана Беновска: Няма го, аз много внимателно изучих позицията ви.

Манол Генов: Може да е журналистически коментар, не мога да кажа.

Илиана Беновска: Но кой някой, аз не съм го направила този журналистически коментар, това е заглавие на бланка на БСП, разпратена официално от „БСП за България“ и качена на сайта на БСП. Кой е този някой? Вие позволявате на някой да Ви слага думи в устата ли?

Манол Генов: Не, прочетете позицията, вижте. Излишни са други коментари, излишна е и другата интрига.

Илиана Беновска: Няма интриги тук!

Манол Генов: Пак казвам, всичко това са спекулации и думи в устата, както казахте и Вие. Не мога да коментирам други допълнения към позицията.

Илиана Беновска: Кой ги е направил тези допълнения? Аз не съм!

Манол Генов: Ще питам, ще разбера!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"