Патладжанът е цар на есента

Съществуват много начини за приготвяне на патладжана като самостоятелно ястие или в комбинация с чушки, домати, тиквички и други сезонни зеленчуци. Освен че е вкусен, той подпомага намаляването нивото на холестерола в организма. Препоръчва се и при сърдечно-съдови заболявания, защото калият в него подобрява работата на сърцето, подпомага изхвърлянето на течности и предпазва от отоци. Хората с болни бъбреци обаче трябва да внимават заради изобилието на фосфатни соли в този зеленчук. Не забравяйте преди употреба да го нарежете и посолите, за да се отцеди горчивата му вода, дължаща се на токсина соланин.

 

Салата с печен патладжан

Необходими продукти:

2 с.л. олио

1 ч.л. сол

1 лимон

2 с.л. зехтин

1 ч.л. горчица

10 стр. чесън див

2 червени чушки

2 домата

2 патладжана

2 щипки черен пипер

5 стр. магданоз пресен

1 глава червен лук

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на филийки, посолете със сол на вкус и поръсете с олиото. Изпечете във фурната. Нарежете и смесете всички зеленчуци, разбъркайте. За дресинга разбийте зехтина, горчицата, сока от лимона, сол и черен пипер. Добавете ситно нарязания див лук и магданоза и овкусете салата.

 

Пълнени патладжани с кайма

Необходими продукти:

4 патладжана

500 г мляно месо

200 г млени домати

1 глава лук

3-4 скилидки чесън

сол и черен пипер на вкус

зехтин и олио

кашкавал и пармезан

Начин на приготвяне:

Измитите и подсушени патладжани се разрязват на две по дължина. Фурната се загрява на 22 градуса. Патладжаните се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, без да се издълбават. Поливат се с малко зехтин и се пекат 25 минути или до златисто. През това време се приготвя плънката. В дълбок тиган се загрява олио и се задушава ситно нарязаният лук. Когато омекне, се добавят чесънът, нарязан на тънки шайби, и каймата. Готовите патладжани се изваждат от фурната и с вилица се намачква меката им част. Пълнят се с плънката, покриват се с кашкавал и се поръсват с настърган пармезан. Пекат се до златиста коричка. Сервират се топли.

 

Патладжани с кайма по турски

Необходими продукти:

5 патладжана на шайби

500 г кайма

1 глава лук на ситно

1 с.л. доматен сок

2 домата обелени, на малки кубчета

1 ч.ч. домати пасирани

1 червена чушка на малки кубчета

3 скилидки чесън на ситно

сол, черен пипер, риган

2-3 стръка магданоз

2 стръка див лук

1 дафинов лист

олио

Начин на приготвяне:

Патладжаните се посоляват и се оставят да се отцедят 40 минути. Каймата се омесва с половината лук, сол и 1 с.л. доматен сок. В тиган се приготвя сосът като се запържва останалият лук в олио заедно с дафиновия лист. Прибавят се доматите и чушката, разбърква се и се задушава 7-8 минути. Добавят се пасираните домати, сол, черен пипер, риган, чесън, магданоз и се оставя да ври на бавен огън, докато се сгъсти. Подреждаме патладжаните в намазнена тава като помежду им слагаме по 2 с.л. от каймата. Отгоре заливаме със соса и печем във фурната на 180-200 градуса за 40-45 минути.

 

Имамбаялдъ по манастирски

Необходими продукти:

5 патладжана – големи

4 глави кромид лук

1 глава чесън (поне 10 скилидки)

5 червени домата

зехтин или олио

1 връзка магданоз

сол, червен пипер, кимион, черен пипер

Начин на приготвяне:

Измиваме патладжаните и белим кората. Режем ги на половини по дължина. Посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят. След 3-4 часа ги измиваме и оставяме върху кърпа или кухненска хартия да се доотцедят добре. Сгорещяваме мазнината в тиган и изпържваме изцедените патладжани от двете страни. Нареждаме ги в тава. Нарязваме на ситно лука и чесъна, заедно с подправките. Смиламе или минаваме на ренде червените домати. Двата вида лук се задушават в мазнина. Прибавяме смлените домати и подправките. Задушаваме още малко. С тази смес се заливат наредените в тавата патладжани и се слагат в загрята на 180 градуса фурна. Пекат се около 40 минути.

 

Патладжани пармиджано

Необходими продукти:

1,5 кг патладжани

800 г домати, ситно нарязани

300 г настърган пармезан

300 г моцарела

2 скилидки чесън

1 вр. пресен босилек

2 с.л. зехтин

сол, черен пипер

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните на филии, посолете ги обилно и оставете 20 минути да се отцедят от горчивината. След това ги облейте с вода и подсушете хубаво. Сгорещете олиото в дълбок тиган и запържете скилидките чесън. Щом се запържат, отстранете от тигана и добавете вътре доматите, посолете и прибавете малко пипер. Оставете да се задушават 10-ина минути на умерен котлон. В друг тиган сгорещете още мазнина и запържете патладжаните, като готовите отцеждайте върху салфетка. Вземете тава и на дъното излейте слой доматен сос, отгоре слой от патладжани и отново от соса. Посипете с нарязан босилек, парчета моцарела и наръсете с пармезан. Редете до изчерпване на съставките. Сложете ястието да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути. Поднесете леко охладено.

 

Кюфтета в патладжан

Необходими продукти:

6-7 дълги патладжана (около 20 см)

растителна мазнина за пържене

2 зелени чушки

1-2 домата

12 клечки за зъби

За кюфтетата:

400 г кайма

1 средна глава лук

1 яйце

1 скилидка чесън

3 с.л. галета

по 1/2 ч.л. черен пипер, червен лют пипер и кимион

сол

За соса:

1,5 ч.ч. вода

1 ч.л. паста от чушки

1 ч.л. доматено пюре

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните на ивици по дължина с ширина 1 см. Сложете ги в купа, поръсете обилно със сол и залейте с вода. Оставете така за 15-20 минути, за да се премахне горчивината им. Отгоре притиснете с чиния, за да не изплуват на повърхността. Направете кюфтета от каймата, смесвайки я с останалите посочени продукти и подправките. Сложете я в хладилника. Отцедете патладжаните и ги залейте с чиста вода. Обърнете ги няколко пъти, след това я отцедете и подсушете ивиците, за да не пръска мазнината при пърженето. Изпържете патладжаните на среден огън от двете страни, подредете ги върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина. В същата мазнина изпържете и кюфтенцата, докато се зачервят (по 2-3 минути от всяка страна). Сложете ги в чиния и оставете да изстиват. Нарежете чушките на парчета с размер около 5 см. Доматите разрежете също на парчета. Включете фурната да загрява до 200-220 градуса. Следва "сглобяването" на ястието. Сложете две ивици патладжан кръстообразно, в средата поставете кюфте. Затворете, сложете парче чушка, резен домат и прокарайте вертикално една клечка за зъби в кюфтето, за да се закрепят всички продукти. Подредете в тава. Разтворете в малка купа доматеното пюре и пастата от чушки с водата, сложете малко сол. Получения сос излейте на дъното на тавата и поставете ястието във фурната за 20-25 минути.

Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"