Прогнозират голям брой на сделките

Ниските лихви са двигател за развитието на имотния пазар

Има голямо разнообразие

Aктивен пазар на имоти през 2020 г. с голям брой на сделките, прогнозират брокери. През последните месеци имотният пазар в София, а и в страната като цяло, превключи на още по-висока скорост и ставаме свидетели на едно страхотно оживление, което затвърждава цялостното позитивно усещане за пазара и за перспективите пред неговото развитие, пише в анализ на компания за недвижими имоти.

При общи очаквания и прогнози за продължаващ икономически растеж, оставащи ниски лихвени проценти по кредитите, растящи доходи и рекордно ниска безработица няма как да очакваме нещо различно от продължаващ подем на имотния пазар и през 2020 г., допълват експертите.

2020 г. ще бъде много подобна на 2019 г. - със стабилен имотен пазар, минимални изменения на цените и голяма активност и обем от сделки, пише в анализа на компанията. През 2020 г. ще имаме възможност да станем свидетели на зрял имотен пазар с плавни изменения, но с голям брой на сключените сделки и усещане за стабилност и ликвидност, каквито не сме имали през последните 10 години.

Ще продължи да има голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при много по-добри доходи на хората, висока заетост и още по-ниски лихви по ипотечните кредити.

Ниските лихвени проценти по кредитите по принцип са основният двигател за развитието на имотния пазар, но поради тяхното почти изчерпано движение надолу, в бъдеще все по-силно влияние ще започнат да оказват другите макроикономически фактори, свързани с пазара на труда, демографската структура на населението и вътрешната трудова миграция.

Тенденцията е доходите на населението да продължат да нарастват поради догонването на нивата на заплатите в развитите европейски страни и нуждата от квалифицирана работна ръка. Ниската безработица също допринася за засилване на интереса към имотите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"