Проф. д-р Красимир Методиев, експерт по биотероризъм, пред „Труд“: Няма как един вирус да победи човечеството

Бежанската вълна е много по-страшна глобална заплаха

В деня, в който коронавирусът взе вече две жертви в България, експерта по биотероризъм проф. д-р Красимир Методиев - за възможните сценарии в развитието на пандемията, за глобалните рискове за човечеството, и за опасностите в България. Разговаряме без маски. Но в началото на срещата не се ръкуваме, а се поздравяваме с лакти.

- Професор Методиев, свидетели сме на безпрецедентни мерки, които държави по целия свят предприемат срещу коронавируса. Защо така? Знаем, че човечеството се е преборило с много други нови и страшни вируси без такива драстични ограничения.

- Ограниченията се налагат, защото ситуацията ескалира с лавинна скорост. Само преди 3 месеца бяха регистрирани първите случаи на коронавирус в Ухан и за 2-3 седмици в тази китайска провинция се стигна до хиляди случаи на болни от COVID-19. Заразата се разпространи много бързо по света. Цяла Италия днес е под карантина, а Израел на практика си затвори границите, защото всеки, който влезе там, подлежи също на 14-дневна карантина.

- Това не е ли прекалена предпазливост?

- Първоначално и аз бях изумен от подобни крайни решения, които нямат аналог досега. Но и човечеството за първи път се сблъсква с толкова бърза пандемия. В същото време като специалист съм удивен от изключителната дисциплина, ред и организация, с които Китай успя почти да ликвидира тази епидемична вълна на своя територия. 12-милионен Ухан бе поставен под тотална карантина. В Европа това не е така, дори в държави с добре развито здравеопазване.

- Като експерт вие как оценявате предприетите мерки за превенция и диагностика на коронавируса в България?

- Приветствам колегите и от националния, и от регионалните щабове, справят се много добре. Мерките са адекватни, но хората - и у нас, и в цяла Южна Европа, не са дисциплинирани. Не сме готови да ограничим себе си в името на обществото. Заради тази липса на самоконтрол едва ли тук ще е възможен ефектът, който постигнаха в Китай. Засега в България няма нужда от тотална карантина. Виждаме, че временно се затварят цели институции, но животът извън тях продължава и то без ограничения. Ако довечера отидем в някое от емблематичните заведения във Варна, ще е пълно с народ. Как си представяте термокамера в ресторантите или въвеждане на рестрикции и контрол?! Смятам, че е нужна и лека промяна при поднасянето на ежедневната информация от националния щаб.

- Какво по-точно имате предвид?

- Не бива информацията, която касае изключително здравеопазването, да се съобщава от човек във военни дрехи, защото това притеснява хората. Професор Мутафчийски е уважаван лекар и специалист, не е необходимо да се показва в генералска униформа, когато говорим за чисто медицински проблеми.

- В момента ни залива море от информация - че коронавирусът умира от гореща вода, от алкохол и т. н. Че щом температурата навън се покачи до 26-27 градуса, вече няма риск. Кое от всичко това е вярно?

- Нормалната температура на човек варира от 36,5 до 37,1 градуса. Коронавирусът отдавна се е адаптирал към нашия температурен режим и не можем да очакваме, че при 27 градуса навън той ще умре. Важно е хората да разберат, че вирусите може да съществуват само в жива клетка, а коронавирусът най-вече в белите дробове и по-рядко в стомашно-чревния тракт. Затова не бива да влизаме в близък контакт с други хора. Маска трябва да носят болните, не здравите. Коронавирусът не може да оцелее повече от няколко минути на бюрото, на масата, в чинийка или чашка, освен ако повърхността е влажна или по нея има някакъв биологичен субстрат. Нужно е да се спазва стриктна лична хигиена.

- Ще има ли скоро ваксина срещу коронавируса? Как мислите?

- В момента се разработва такава. Като имунолог ме притеснява факта, че в Тайван и Япония колеги установиха леко изменение в сегашния геном на коронавируса чрез добавяне или замяна на четири от нуклеотидите. Това означава, че или вирусът мутира сам, или има човешка намеса. Тя може да се дължи на проучвания на агресивността на вируса, на грешка в технологията на изследванията или на биотероризъм. Не твърдя, че пандемията е пример за биотероризъм, но е факт, че през 1981 г. от секретна лаборатория в Ухан имаше изтичане на щамове от същия вирус. В чии ръце отидоха те, не се знае.

- Версиите, че епидемията е била предизвикана умишлено, не спират да се коментират. Хората припомнят, че векове наред на пазарите в Китай се продават и консумират живи прилепи и птици, без някой да е боледувал. Доколко са основателни конспиративните теории?

- Бил съм на подобен пазар в Шанхай като турист. Вирусът извън клетка не може да съществува, той си търси хазяин, за да живее и се развива, и понякога се адаптира към различни нови организми. В случая освен прилепи и птици, има и животни, а от тях предаването на заразата на човек става лесно. Ще дам пример с вируса на СПИН, тоест ХИВ. През 80-те години на миналия век, когато той бе открит от Люк Монтание във Франция и Роберт Гало в САЩ, имаше подхвърляния в медиите на СССР, че американците са го създали изкуствено, за да го разпространят в соцлагера. А истината е, че този вирус от векове си съществува в организма на голямата зелена африканска маймуна. Тази популация е естествен резервоар на ХИВ, както в нашия организъм си живеят множество микроорганизми, без да ни раболяват. Вирусът се е адаптирал от маймуната към организма на човека. Разпространението му е станало преди векове с корабите за роби. По пътя си към Америка те са спирали за провизии в Хаити и Порто Рико, където и до момента има най-висок процент на носителство на ХИВ. Същата адаптация от животно към човек има и при коронавируса.

- Но срещу ХИВ още няма ваксина. Как тогава ще бъде направена такава срещу коронавируса?

- Ваксина срещу ХИВ няма и няма да има, защото неговият геном се променя с часове. По други причини и за редица други микроорганизми също няма и не може да има ваксини. Например, поради повторяемост на инфекцията буквално след седмица-две не може да се произведе ефикасна ваксина срещу дизентерия. Слава Богу, коронавирусът нито е толкова изменчив, колкото ХИВ, нито толкова бързо репродуцируем. Японците работят най-усърдно по създаването на ваксина, както и китайците, а прогнозите са оптимистични.

- Грипните щамове обаче морят човечеството всяка година и вземат доста жертви, въпреки че има ваксини. Това как си го обяснявате?

- Категоричен съм, че противогрипните ваксини не са ефикасни, защото и този вирус, като ХИВ, е силно изменчив. В цялата история на изследванията няма нито една година, в която доминиращият щам да повтаря изолиран от предишна грипна епидемия. Затова и жертвите са много повече от тези на коронавируса. Въпросът с ваксините е щекотлив, в много случаи се намесва и търговски интерес. Помня, че преди доста години във Варна гостува главният епидемиолог на тогавашния СССР академик Бароян. Той беше изключителен ерудит. Попитахме го за мнението му за противогрипната ваксина. Академикът ни отвърна, че ако питаме автора на ваксината Смородинцев, той ще е убеден в пълната й ефективност. Ако питаме лекарите, ще отговарят, че тя действа в 50% от случаите. А ваксинираните пациенти ще си признаят, че няма ефект. Разбира се, разболяването зависи от индивидуалната имунна защита. Хората сме разделени на две популации - с висок и нисък имунореактивен тип. Първите почти нямат проблеми с различните инфекции, защото имат имуногенетично детерминирана защита. А вторите боледуват по-често от инфекции, но пък много по-безпроблемно възприемат трансплантация на органи.

- В последните години у нас Варна се наложи като водеща в обучението на медици за реакция при бедствия, аварии, тероризъм. Усеща ли се ползата от това?

- Във Варна се изгради много стегнат щаб - и на областно, и на общинско ниво. След атентата в Сарафово Медицинският университет организира ежегодно работещ семинар за бърза реакция при бедствия, аварии и тероризъм. Стажант-лекарите имат задължително едноседмично обучение по темата. Преди 2 г. топексперти от НАТО и Израел признаха, че екипите тук са достигнали оптималното ниво на подготовка, което е много по-високо от това в страната. За жалост, опитът ни не се използва, въпреки че именно в сегашната ситуация би бил много полезен.

- Нали обучението по антитероризъм щеше поетапно да се внедри във всички висши училища?

- До момента никой не е взел програмите ни за стажант-лекари, въпреки че това обучение трябва да е национална доктрина.

- Достатъчно подготвена ли е здравната ни система, за да поеме голям поток от болни от COVID-19, нуждаещи се от командно дишане? Виждаме, че в момента Италия се задъхва.

- Много пъти съм казвал, че нашата здравна система е прекалено раздута. Имаме над 420 болници на 7 млн. души население и сигурно по този показател сме на първо място в света. Израел има 25 болници на 9 млн. население, но те покриват цялата територия така, че до 2 минути пациентът да получи спешна помощ и до 6 минути да е хоспитализиран при нужда. Има добри примери и в Европа. А повечето от нашите здравни заведения не функционират оптимално. Виждал съм болница с над 200 легла и пълен екип, в която има само трима пациенти. Това е тотално разхищение на ресурс! Диспропорциите в организацията са най-големият проблем на здравеопазването в България. Но в глобален, според мен има далеч по-тежка заплаха от коронавируса.

- Коя е тази заплаха?

- Огромната маса бежанци. Никой не се занимава с тяхната профилактика, лечение и образование. Къде са термокамерите, подвижните лаборатории, изолаторите, оборудваните медицински екипи по границите на Европа, където десетки хиляди пълзят? Чудя се защо се стигна дотам, да се разрешава безпрепятствено преминаване на граници от големи групи хора, които са без документи, не си казват истинските имена и не се знае откъде точно идват, а са също така преносители на рецица инфекциозни заболявания, някои от които са непознати за Европа. Тази маса бежанци нанася огромни вреди в много посоки - здравеопазване, икономика, политика, образование, социално дело. Нито един няма медицински картон - не се знае дали е имунизиран, дали е здрав или заразен. Затова считам, че бежанската вълна е най-голямата опасност за човечеството днес.

- Болните и жертвите на коронавируса обаче растат с минути!

- Коронавирусът, като всяка инфекция, ще стигне своя пик и после ще спадне. Или ще изчезне напълно, или ще останат единични случаи. В природата има биологична регулация, а човечеството е преживяло немалко подобни пандемии. Ако се върнем в далечни времена, в периода 1348-1356 г. светът е бил ударен от т. нар. черна чума. Бактерията, която я причинява, тогава е била неизвестна. Епидемията е започнала от Европа, преминала е в Северна Африка, Близкия Изток и е стигнала до Азия, отнемайки живота на над 2 млн. души. След което, по природните механизми, тази пандемия е отшумяла. А тогава нито е имало технологични възможности, нито антибиотици. Искам дебело да подчертая, че те действат срещу бактерии и никога срещу вируси! Днес медицината е на съвсем друго ниво. Няма как един вирус да победи човечеството. Природата ни е създала, за да сме на върха на биологичната пирамида.

- Немски лекари прогнозираха, че пикът на епидемията от COVID-19 ще е през есента?

- Смятам, че никой не може да се ангажира с подобна прогноза. Важното е как ще реагират хората. Ако е адекватно - както в Китай и в Тайван, ще се справим по-бързо с тази пандемия. За много неща сме си виновни сами. Динамиката на ежедневието така ни е завъртяла, че често не спазваме никакви правила - на хигиена, профилактика, хранене, сън. Но ще се преборим с това предизвикателство. Има далеч по-страшни бедствия - недоимъка на вода, например. В Кения, в покрайнините на Найроби, видях деца край пътя, които просят - не пари, не храна, а вода. Това вече е трагедия.

- Коронавирусът атакува най-тежко възрастните хора. Какъв съвет бихте им дали на тях и на по-младите, които са с намален имунитет?

- Възрастните хора са най-уязвими, защото прагът на имунна защита при тях е най-нисък. Най-добре е да се изолират и да употребяват биологично чисти храни, макар че това е почти невъзможно, след като от производител на такива продукти България се превърна във вносител на небиологични. И на млади, и на стари бих препоръчал да не ползват излишна медикаментозна терапия за защита. И в никакъв случай да не посягат към антибиотиците, ако започнат да кашлят. Заради погрешното схващане, че антибиотикът лекува всичко, България е на първо място в Европа по антибиотична резистентност, а последствията от това при някои пациенти са страшни. Самодисциплината и организационните умения на китайците са мечта за нас, българите. Ние караме лежерно, все си мислим, че даден проблем не ни касае. Затова или късно реагираме, или неадекватно, или без ефект. За да успокоя читателите обаче, веднага искам да отбележа, че в сегашната ситуация нашите медицински експерти действат точно, разумно и отговорно. Това при всички случаи ще даде онзи резултат, от който всички се нуждаем - да се преборим с коронавируса.

Нашият гост

Проф. д-р Красимир Методиев е имунолог и експерт по биотероризъм към научния отдел на НАТО. Почетен консул е на Израел в България, президент е на Интернационална медицинска асамблея - България /ИМАБ/. Двукратен носител на наградата “Лекар на годината”, както и на множество други национални и международни отличия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"