Светът разчита на Индия за ваксина срещу COVID-19, но най-вече Африка

Цял свят е обърнал поглед с надежда към Индия, където в момента няколко фирми разработват ваксини срещу новия коронавирус. Един от тях е Институтът за серуми в Индия - най-големият производител на ваксини в света по брой дози, които се произвеждат и продават в световен мащаб, предаде Би Би Си, цитира Dir.bg.

Фирмата работи в партньорство за масово производство на ваксина, разработена от Оксфорския университет и е подкрепена от правителството на Обединеното кралство.

Миналия четвъртък започнаха и клиничните тествания върху хора в Оксфорд.

Ако всичко се развива по план, учените се надяват да произведат поне милион дози до края на септември.

Светът ще има нужда от стотици милиони дози, а това е предимството, с което индийските производители разполагат пред останалите. Институтът за серуми в Индия има допълнителен капацитет за производство на между 400 до 500 милиона дози.

В спешна нужда от ваксина се оказва цял един континент - Африка. Там може да е следващият епицентър на огнището на коронавирус, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си.

През последната седмица Черният континент отбеляза рязко покачване на случаите.

Досега има почти 1000 жертви и повече от 18 000 заразени в цяла Африка. Тези числа са далече по-ниски от наблюдаваните в Европа и в САЩ, но нивото на здравеопазване в Африка и развитието на здравните системи там е много по-ниско.

СЗО смята, че вирусът се разпространява далече от африканските столици. Тя подчертава и че континентът няма достатъчно апарати за обдишване, за да се справи с пандемия.

Броят на случаите на коронавирус в Африка надхвърли 30 000, а 1365 пациенти са починали, съобщи регионалното представителство на Световната здравна организация, цитирано от ТАСС и БТА.

Най-много заразени са регистрирани в Република Южна Африка - 4361, починали са 86 пациенти. Най-голям брой жертви - 419 - има в Алжир.

В Египет се съобщава за 4092 заразени и 294 починали. Мароко има 3889 заразени и 159 починали, а в Тунис са регистрирани 922 заразени и 38 починали.

В страните южно от Сахара по брой заразени и починали след РЮА се нареждат Камерун (1518 заразени и 53 починали), Гана (1279 и 10), Нигерия (1182 и 350).

Световните здравни експерти подчертават, че надеждите са в Индия, тъй като Африка се че фокусира върху превенцията, а не върху лечението на вируса.

"Африканските страни нямат капацитет да лекуват много пациенти с коронавирус", алармират от СЗО.

Междувременно броят на потвърдените нови случаи на коронавирус в Индия нарасна, като достигна почти 2000 за едно денонощие. Това е рекорден показател за страната.

В индийските болници се намират за лечение близо 20 хиляди пациенти, заразени с коронавируса, а 5 804 са оздравели.

Премиерът Нарендра Моди призова властите на всички щати и съюзни територии да обезпечат спазването на режима на строга изолация до 14 април, а по-късно продължи този срок до 3 май включително.

Преди 3 дни Индия все пак обяви облекчаване на наложените заради коронавируса ограничителни мерки, засягащи 1,3 милиарда души, като разреши отварянето на някои магазини, предаде Асошиейтед прес.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"