Все още е лято, поне според календара, затова зеленчуците преобладават в менюто ни. А и в момента ги има всякакви на пазара, някои – на прилични цени. Сега е моментът да се запасим с витамини за предстоящата зима, както и да хапнем пресни, а не замразени или консервирани продукти. Повечето от летните манджи са постни, но нищо не пречи да импровизирате и към тях да добавите месо според предпочитанията ви или сирене, яйца. Важното е да се готви на бавен огън, за да може всеки продукт да пусне вкуса и аромата си.
Необходими продукти:
2 патладжана
2 тиквички
10 чорбаджийски чушки
7-8 домата средни
4 глави лук
3-4 скилидки чесън, необелени
100 мл олио
1 кубче зеленчуков бульон
1/2 вр. магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на кубчета, посолете ги и ги оставете да се отцеди горчивата вода. През това време накълцайте кромида на дребно, настържете доматите, а останалите зеленчуци нарежете на парчета. Загрейте мазнина, запържете първо лука, след това добавете зеленчуците, като най-накрая сложите и настърганите домати. Овкусете с подправките. Добавете чесъна необелен и отстранете скилидките, когато ястието е готово. Манджата ври, докато сосът се поизпари и зеленчуците останат на мазнина. Сервирайте гарнирано с магданоз.
Необходими продукти:
500 г кайма
1 кг картофи
1 тиквичка
2 глави лук
1 морков
1 чушка
500 мл доматен сос
черен пипер
червен пипер
чубрица
сол
брашно
Начин на приготвяне:
Смесваме каймата с нарязаната на ситно една глава лук, добавяме по половин лъжичка черен пипер, червен пипер и чубрица. Оставяме я настрана и нарязваме всички останали зеленчуци. В дълбока тенджера запържваме лука и моркова, след това добавяме доматения сос. След около 5 минути оформяме кюфтета и ги добавяме. Ако е нужно, доливаме вода да покрие кюфтетата, слагаме и подправките варим на тих огън около 20 минути. Добавяме нарязаната чушка, тиквичка и картофи. Варим до готовност. Малко преди да махнем от котлона, размиваме 2-3 с.л. брашно с вода и ги добавяме. Варим още 5 минути и ястието е готово.
Необходими продукти:
4 патладжана
100 г сирене
50 г кашкавал
2 домата
1 стрък босилек
3 с.л. олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Патладжаните се разрязват на две по дължина. Вътрешността им се отделя с помощта на лъжица. Поръсват се с малко олио и се пекат в намазана тавичка за около 20 минути. Смесват се ситно нарязаната вътрешност на патладжаните, доматите и босилек. Прибавят се 2 с.л. олио, сол и черен пипер. Сместа се задушава около 10 минути. Прибавят се настърганият кашкавал и 3/4 от намачканото сирене. Запечените патладжани се напълват със сместа, върху тях се настъргва останалото сирене и се запича още 10 минути.
Необходими продукти:
600 г кайма /телешка, свинска или смес/
5-6 средно големи патладжана
2-3 големи червени домата
1 вр. магданоз
1 глава стар лук
1 голям морков
1 червена чушка
2-3 скилидки чесън
олио
сол
черен пипер
2-3 с.л. доматено пюре
Начин на приготвяне:
Измиваме патладжаните и отрязваме капачетата откъм двата края. Нарязваме ги на ленти с дебелина около 1 см. Оставяме ги за около половин един час накиснати в подсолена вода, за да изтече горчивият сок. Може да се изпържат, но е по-добре да се намажат с олио и да се изпекат на скара или във фурната. През това време нарязваме на ситно лука, чушката, моркова и чесъна и ги запържваме в сгорещено олио с малко водичка. Когато поомекнат зеленчуците, добавяме каймата и половин връзка магданоз. Когато каймата започне да покафенява, добаваме доматеното пюре, сол, черен пипер и оставяме за около 10 минути на котлона. С малко олио на дъното, подреждаме патладжаните в тава. Върху всеки слагаме от плънката с кайма. Доматите нарязваме на кръгчета и ги редим върху каймата. На всеки слагаме и стрък магданоз. Може да се овкуси още малко със сол и черен пипер. Сипваме вода до средата на патладжаните и печем в загрята фурна на 210 градуса около 40-45 минути или докато водата се поизпари.
Необходими продукти:
500 г телешко месо
500 г бамя
1/2 ч.ч. оцет
2 глави лук
250 мл доматено пюре
2 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Нарежете телешкото месо на малки парчета и го сложете да се вари за около час и половина. Запазете бульона от варенето за по-късно. Бамята се почиства и дръжките се отстраняват, като се отрязват конусовидно. Поставя се в купа, поръсва се със сол и оцет и се оставя за 1 час. След това се измива и отцежда. Не се реже. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко зехтин в голяма тенджера. Сипва се доматеното пюре и се прибавят чесънът и бамята. След това вътре се слагат и кубчетата телешко. Долива се с бульона от варенето, така че да бъдат покрити зеленчуците. Ястието се оставя да къкри около 1 час или до омекване на бамята. Овкусява се със сол, пипер и магданоз и се оставя да престои 15-20 минути, така че сосът да се сгъсти от бамята. Ястието може да се приготви и със свинско месо, тогава то не се вари предварително, а се запържва заедно с лука.
Необходими продукти:
800 г свинско месо
3 глави лук
400 г червени чушки
300 г домати
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 ч.л. сол
1 ч.ч. ориз
1/2 вр. магданоз
Начин на приготвяне:
Добре е да изберете шарено свинско месо, за да не бъде гювечът твърде сух. Нарязвате месото на едри парчета. Лукът нарязвате на ситно. В голям тиган или тенджера сгорещявате олиото, изсипвате в него лука заедно със свинското месо и запържвате за около 5-6 минути при непрекъснато бъркане. Нарязвате чушките на дебели ивици. Заедно с измития и отцеден ориз ги добавяте към месото. Прибавяте солта, червения и черния пипер. Разбърквате добре. Доматите обелвате и нарязвате на кубчета, след което също ги добавяте към сместа, като разбърквате. След като сместа остане само на мазнина, я изсипвате в тава, добавяте 2 ч.ч. вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути до пълна готовност на ориза и месото. Преди сервиране поръсвате със ситно нарязан магданоз.