Свикнали сме да свързваме камбите с есента и приготвянето на туршии. Има десетки начини да ги консервирате за зимата, но съществуват и ястия, които доказват с прекрасния си аромат, че камбите са най-вкусните от всички познати видове чушки. Тези ястия могат да са постни, но и с месо във вид на кайма или с яйце и сирене. Като всички червени зеленчуци, камбите са много богати на витамини С и А. Те съдържат капсаицин, благодарение на който намаляват лошия холестерол, полезни са при ревматоиден артрит, защото възпрепятстват възпаленията. Лутеинът в тях предпазва очите от катаракта и макулна дегенерация в по-късна възраст.
Камби с мляко по капански
8-10 червени камби
600 мл прясно мляко
4-5 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол
Начин на приготвяне:
В подходящ съд - например касерола, се сипва олиото, след като загрее се слагат камбите, нарязани на по-едри парчета, запържват се около 5-6 мин. Сипват се брашното и червеният пипер, бъркаме енергично около 2 мин. и наливаме прясното мляко. Изчакваме да заври, оставяме на тих огън да поври от 3 до 5 минути, ако искате да е по-гъстичко, се оставя повече да поври. Накрая се слага сол на вкус.
Пълнени камби със сирене и пъдпъдъчи яйца
4 камби
4 пъдпъдъчи яйца /или 2 кокоши/
чесън на прах
суха чубрица
100 г сирене
сол
настърган кашкавал за отгоре
зехтин
1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
На камбите се отрязват капачетата отгоре и се изчистват от семките. В купа се смесват натрошеното сирене, суровите яйца, чубрицата, чесънът на прах и сол на вкус. Към всичко това се добавят и част от капачетата на камбите, нарязани на ситно, за цвят и допълнителен аромат. Чушките се нареждат в тава, покрита с хартия, напълват се със сместа и се поръсва малко зехтин отгоре, като накрая се добавя и 1/2 чаена чаша вода в тавата. Пекат се 20 минути на 180 градуса в режим “вентилатор”. Изваждат се, поръсват се с настърган кашкавал и се връщат във фурната за още 2-3 минути.
Кюфтета в камби
3 камби
450 г телешка кайма
1/4 ч.ч. галета
1 яйце
1 ч.л. сос Уорчестър
1/2 глава лук - нарязана
1/2 ч.л. свежа мащерка
1 скилидка чесън - пресована
1 с.л. доматена паста
сол и черен пипер
1/4 ч.ч. кетчуп
1 с.л. кафява захар
2 ч.ч. твърдо сирене или кашкавал
олио (масло)
1 с.л. магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Нарежете чушките на кръгчета с дебелина около 3 сантиметра. Запазете средните най-широки кръгчета цели, а краищата нарежете на ситно. Смесете каймата, галетата, яйцето, соса Уорчестър, лука, мащерката, чесъна и доматената паста. Добавете нарязаните на ситно краища от чушките, подправете със сол и черен пипер и омесете каймата. Застелете тава с хартия и подредете кръгчетата чушка в нея. Всяко кръгче напълнете с кайма. Поръсете с олио (масло). Сложете ги да се пекат 35 минути на 170 градуса до готовност. Поръсете кюфтетата с настърганото сирене и запечете още 5 минути, докато то се разтопи. Сервирайте с магданоз.
Пържени камби с доматен сос
1 кг червени камби
1 ч.ч. олио
1/2 кг домати
2 с.л. доматено пюре
1/2 глава лук
1 глава чесън
сол
черен пипер и магнадоз на вкус
Начин на приготвяне:
Камбите се измиват, изчистват, режат на четири и посоляват. В дълбока тенджера или тиган загрявате мазнината и изпържвате камбите. Доматите трябва да са добре узрели, за да се получи хубав доматен сос. Обелвате ги и ги режете на ситно. Обелвате лука и чесъна и ги режете също на ситно. В подходящ съд изсипвате 1-2 лъжици олио, добавяте доматите, доматеното пюре, лука, чесъна и подправките на вкус. Оставяте на бавен огън да се поизпари водата, като разбърквате от време на време, докато леко се запържи. Заливате камбите и поръсвате с нарязан магданоз.
Пълнени камби с кайма и гъби
10 червени камби, средно големи
6-7 скилидки чесън, ситно нарязани
350 г гъби, ситно нарязани
3-4 глави лук, ситно нарязан
3 средни домата, смлени
500 г кайма
3 с.л. олио за сместа
1,5 ч.ч. ориз
индийско орехче
дафинов лист
черен пипер
мащерка
риган
сол
Начин на приготвяне:
Смесете всички продукти, с изключение на чушките, като разбъркате хубаво сместа и я оставите в хладилника да стегне. Почистете чушките от семките, измийте ги и ги напълнете със сместа. Наредете ги в предварително намазнен гювеч или йенска тенджера, залейте ги с хладка вода така, че да ги покрие малко над половината. Сложете 3-4 дафинови листа между чушките и похлупете с капак. Печете на 180-200 градуса във фурна около 2 часа, като разклащате от време на време, за да не залепне по стените, и доливате по малко вода, ако е необходимо.
Пълнени камби с боб
8-9 не много едри камби
1 глава лук
1,5 ч.ч. боб, сварен или от консерва
1 едър домат, обелен и нарязан на ситно
2-3 с.л. доматен концентрат
100 г целина
1-2 моркова
2 скилидки чесън
2 ч.л. чубрица
1 ч.л. девисил
1 с.л. магданоз
1 ч.л. червен пипер
1 щипка лют червен пипер
1 щипка кимион
пипер меланж
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Камбите се почистват от дръжките и семките. В загрятото олио се запържват лукът и чесънът. Прибавят се морковите и целината, докато омекнат. Ако решите да направите камбите с месце, добавете малко кайма. После се добавят свареният боб, доматите и доматеният концентрат. Осолява се и се прибавят пипер меланж и останалите подправки. Оставя се на котлона, докато сместа се редуцира. После камбите се пълнят и се запичат 20-25 минути на 180 градуса. По желание може да поднесете с кисело мляко.