На баницата мекото...

Баницата във всичките си разновидности е една от любимите храни на българина. Не случайно това ястие присъства и във фолклора с епикурейската поговорка „На работата лекото, на баницата мекото“. Домакините с повече свободно време и умения могат сами да си приготвят корите, но за улеснение навсякъде се продават и готови. За плънка могат да се ползват освен традиционните яйца, сирене и кисело мляко, най-различни зеленчуци, предварително задушени, кайма, а също тиква и настъргани ябълки или дюли. Важното е да внимавате при печенето да не изгорите или пресушите баницата, затова непрекъснато я наглеждайте.

 

Вита баница с готови кори

Необходими продукти:

1 пакет фино точени кори / 500 г/

4 яйца

2 с.л. кисело мляко

250 г заквасена сметана

1 ч.л. сода бикарбонат

1/2 пакет бакпулвер

100 мл олио

130 г брашно

150 г разтопено масло

500 г краве сирене

Начин на приготвяне:

Разтворете содата в киселото мляко, трябва да започне да образува балончета, и към тях прибавете бакпулвера. В купа смесете получената млечна смес заедно с яйцата, заквасената сметана, олиото и брашното. Разбъркайте, така че да няма бучки. В отделен съд разтопете маслото. Подгответе си и сиренето, като го натрошите на много ситно. Подходяща тава покрийте с хартия за печене. Намажете корите две по две с масло и от млечната смес. Поръсете със сирене и навийте на руло, от дългата страна на корите. Подредете, като започнете от центъра на тавата и въртите кората на охлюв. Постъпете така и с другите кори. Готовата баница полейте с останалото масло. Изпечете на 180 градуса до готовност (около 30 мин.). Изпечената баница извадете и поръсете с малко вода. Покрийте я с кърпа и оставете да се задуши за кратко.

 

Къпана баница

Необходими продукти:

7 яйца

брашно колкото за меко тесто

1-2 щипки сол

масло

сирене

вода – подсолена и подсладена

Начин на приготвяне:

Разбийте леко яйцата със солта и добавете брашното, като замесите много добре меко тесто, без да слагате вода. Разделете тестото на 14 топки и ги оставете да починат за около 15 мин. От всяко топче разточете кора с големината на тавата, в която ще печете баницата. Нареждайте корите една върху друга, като между тях слагайте чиста хартия, за да не се слепнат. Кипнете на котлона една плитка и широка тенджера с подсладена вода и пригответе още една - с подсолена, но студена вода. Може да използвате дълбоки тави. Сложете първата кора в намазнената тава за печене и я намажете с разтопеното масло. Втората кора потопете за секунди в горещата сладка вода и веднага след това - в студената. Отцедете я и я сложете върху първата кора. Отново я намажете с разтопено масло и така с всички останали кори. През 3-4 кори поръсвайте обилно със сирене. Последната кора сложете без да е обработена като останалите. Сложете баницата да се пече в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. Готовата баница поръсете с вода.

 

Баница с праз

Необходими продукти:

3-4 стръка праз

4 яйца

1 кофичка кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

5 с.л. олио

50 г масло

300 г сирене

1 пакет кори за баница

сол

Начин на приготвяне:

Празът се измива и нарязва на ситно, задушава се в олио с малко сол и се изчаква да изстине. Яйцата се разбиват с киселото мляко и лъжичка сода. Отделя се 1 кафяна чашка от тях за заливка. Другата част се разбърква с натрошеното сирене, изстиналия праз и малко олио. На дъното на намазана с олио тава и поръсена с малко брашно, се поставят две от корите за баница, равномерно се разпределя част от сместа с праз, поставят се малки бучки масло и отново се нареждат две кори, леко намазани с олио. Разпределя се отгоре смес от праза с яйцата и сиренето и така, докато най-отгоре се поставя последният пласт кори. Така приготвената баница се нарязва на парченца и отгоре се залива с отделените мляко и яйца. Останалото масло се разпределя на малки бучки върху баницата. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

 

Мързелива баница

Необходими продукти:

150 г брашно

0,5 ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер

2 яйца

600 мл прясно мляко

150 г сирене

3 с.л. олио

масло за намазване на тавата

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното и добавете солта и бакпулвера, разбъркайте. Прибавете леко разбитите яйца и наливайте прясното мляко на струя при непрекъснато бъркане с тел. Получавате рядка смес, като за палачинки. Намажете тавата с малко меко масло, сипете сместа в нея и равномерно разпределете натрошеното сирене, то може да е и по-малко, и повече от посоченото количество. Полейтебаницата на тънка струя с олиото равномерно и поставете тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна, печете до златисто.

 

Баница с кайма

Необходими продукти:

300 г телешка кайма

1 глава лук

2 с.л. домашна лютеница

3 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

4 с.л. олио

50 г масло

черен пипер, сол, кимион, чубрица и червен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Първо запържвате лука в загрятото олио, като към него добавяте каймата и пържите, докато тя стане на раздробени парченца и „побелее“. После прибавяте от всички изброени по-горе подправки. Разбивате трите яйца с олиото и киселото мляко. Вземате корите две по две и ги намазвате добре със сместа от яйцата, олиото и млякото. Нанасяте каймата в единия край по дължина. Завивате на руло и после него на охлювче в намазнена тавичка. Направете това с всички кори, а най-отгоре полейте с остатъка от яйчената смес. Сложете равномерно парченца масло. Поставете във фурната, която вече е загрята до 180 градуса, и оставете да се пече, докато хване приятна златиста коричка.

 

Баница с тиква

Необходими продукти:

400 г кори за баница

800 г тиква

150 г захар

200 г орехови ядки

1 пак. ванилия (или канела)

75 мл олио

Начин на приготвяне:

Обелете тиквата, нарежете я на парчета и я сложете в тенджера с малко вода да се задушава, докато омекне съвсем и стане на каша. Оставете я да изстине, след което прибавете счуканите орехи и ванилията (канелата). В намазана с олио тавичка редете 3-4 кори, наръсете леко с мазнина и поставете част от плънката, пак 3-4 кори и част от плънката, докато свършат корите и плънката, като най-отгоре останат кори. Наръсете баницата с мазнина и я нарежете на квадрати. Печете в силна фурна, докато се зачерви. Когато баницата изстине, я наръсете с пудра захар.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от В. "Жълт Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"