По празници трапезата е богато отрупана

Забравили сте си резервния стомах? Лошо, защото по празниците, които наближават, ще трябва да проявите чудеса от храброст на трапезата – като се почне с постните ястия на Бъдни вечер и се продължи с тежките софри на Коледа и Нова година, даже и по-нататък – на големите имени дни през януари. Не гледайте кантара, не си разваляйте настроението. Започнете отслабването, когато приключи зимата и вирусите си отидат.

 

Самоковски зелник с праз

Необходими продукти:

1 кг брашно

150 г сирене

5–6 стръка праз (1,5 кг)

250 г олио

250 г краве масло

500 мл кисело мляко

5 яйца

300–400 г сирене

1/2 ч.л. сол

1/2 кубче мая

1 с.л. оцет

2–3 с.л. мас за намазване

3–4 с.л. олио

2 яйца

Начин на приготвяне:

Тестото се приготвя по традиционния начин, като към пресятото брашно се прибавя солта, разбърква се и се прави кладенче. Наливат се разтворената в малко вода мая, оцетът и олиото. Замесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя да почине 1/2 час. Ситно накълцаният праз за плънката се задушава в 3–4 с.л. олио. Маслото се разтопява, прибавя се останалото количество олио и се разбърква, за да се смесят. Към запържения праз се прибавят 4–5 с.л. от сместа олио и масло. Добавят се разбитите яйца, натрошеното сирене и половината от киселото мляко и се разбърква. Плънката за рулата се приготвя, като към разбитите яйца се слага натрошеното сирене и хубаво се разбърква. Втасалото тесто се разделя на 9 равни части. Всяка от тях се разточва в кръгла форма с големината на чаена чинийка. Осем от топчетата се мажат със свинска мас и се налагат 2 по 2. Три от получените четири двойки малки питки отново се разточват на много тънка кора. Всяка от тях се поръсва обилно с маслената смес, останалото количество сирене и яйца и се завиват на руло. Четвъртата от двойките кори се разточва в кръгла форма, по-голяма от тавата за печене. Поставя се върху тавата така, че краищата й да висят навън поне 4 пръста, и се поръсва обилно с маслената смес. В центъра й се изсипва запръжката от праз, така че до ръба на тавата да останат 3–4 пръста разстояние. Последната топка тесто се разточва с големината на поставената в средата плънка. С нея се покрива плънката, прищипва се, за да не изтече, и се поръсва обилно с маслената смес. Разстоянието до ръба на тавата се запълва с навитите преди това рула. С кората, която излиза извън тавата, се покриват рулата, поръсва се с маслената смес и се намазва с киселото мляко. Пече се във фурна първоначално при температура 200 градуса до зачервяване, след това се намалява на 150 градуса и се допича до получаването на златиста коричка.

 

Задушен заек

Необходими продукти:

1 заек

1 кг дребен лук

3 ч.ч. бяло вино

4-5 зърна бахар

10 зърна счукан черен пипер

2-3 глави чесън

сол на вкус

1/2 пак. масло от 125 г

1 каф.ч. олио

1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Заекът се накисва за 24 ч. в студена вода с 2 с.л. оцет. Измива се и се нарязва на порции. Нарежда се в тенджера под налягане, като се редят на редове месо и подправките. Слага се сол на вкус, мазнината и се залива с виното. Затваря се и се вари 90 мин. След като изстине, се маха капакът и ако е нужно, се слага брашното с малко вода. Ври още 15-20 мин. Поднася се със задушен ориз и пържени картофи или картофено пюре.

Забележка: Ястието може да се сготви в гювеч, замазан с тесто - пече се 2 часа във фурната.

 

Печено прасенце с червено вино

Необходими продукти:

1 прасенце

1 лимон

1 ч.л. черен пипер

1 с.л. доматено пюре

1 с.л. горчица

1 бутилка червено вино

1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Измитото и добре изчистено прасенце се изцежда за 2-3 часа. Намазва се със сок от лимон, сол, горчица, доматено пюре. Слага се в тава и се пече 4-5 часа. В тавата се налива 1 ч.ч. вода и през цялото време се полива с малко вино и сока от печеното. Сервира се с гарнитура по желание.

 

Капама по бански

Необходими продукти:

1 кг прошарена с месо сланина

1 кг смляно свинско месо

250-300 г свински кости или ребра

1 кокошка или пиле

2 средно големи кисели зелки

300 г кървавица

3/4 ч.ч. ориз

2 глави лук

черен пипер, сол

1 каф.ч. мас

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука и го запържете в маста. Прибавете каймата и също я запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и залейте с 1 и половина ч.ч. вода. Оставете на слаб огън да ври, докато набъбне оризът. С една част от сместа напълнете кокошката, а с останалата свийте сарми в зелеви листа. Нарежете на големи късове сланината и неизползваното зеле, като оставите два големи цели листа. Сложете на дъното на голям глинен съд късове от сланината с кожичката надолу. Върху тях наредете последователно малко нарязано зеле, кокошката, ребрата (костите). Между костите и над тях наредете сармите. Поръсете с черен пипер. Най-отгоре сложете кървавицата и я покрийте с два големи зелеви листа. Залейте ястието с 1 ч.ч. гореща вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на съда. Замажете капака с тесто. Задушавайте в умерена фурна най-малко 3 часа. Поднесете в голям съд, като в средата сложите кокошката и кървавицата, а наоколо наредите сармичките, зелето и сланината.

 

Домашна торта „Гараш“

Необходими продукти:

300 г смлени орехи

6 яйца

200 г масло

0,5 ч.ч. захар на пясък

1 ч.ч. пудра захар

3 с.л. какао

малко коняк

1 ванилия

Начин на приготвяне:

Жълтъците се разбиват с 1 ч.ч. пудра захар. След това се добавят маслото, какаото и ванилията. От тази смес се отделя 1 и половина ч.ч. за крем на тортата. Към останалата смес се добавят орехите (2 ч.ч.) и няколко капки коняк. Добавят се разбитите на сняг белтъци с половин ч.ч. захар на пясък. От тази смес се опича блат в умерена фурна (200-180 градуса) за около 50 минути. След като изстине, се разрязва на 2 или 3 кори. Всяка кора се маже с крем, включително отгоре и отстрани. Тортата се поръсва със смлени орехи или кокосови стърготини.

 

Баклава

Необходими продукти:

1 кг кори за баница

1 кг захар

2 ч.ч. орехи

кора от лимон

канела

щипка лимонтузу

1 л вода

350 г мазнина – масло и олио

Начин на приготвяне:

В тавичката се нареждат половината кори, слагат се орехите – счукани и смесени с канела. Отгоре се поставя другата половина кори. Нарязва се на квадрати или ромбове и се полива с горещата мазнина. Пече се. След като изстине, се залива със сироп. Той се приготвя, като 1 кг захар и 1 л вода се варят 10 минути. Слагат се настърган лимон и малко лимонтузу. Още докато сместа е гореща, се залива баклавата. След 5 минути отново се изцежда и се вари още 3-4 минути. Залива се и се захлупва, за да се задуши. Трябва да престои, преди да се яде.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от В. "Жълт Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"