Съдията, който не иска подарено уважение

Професионалист, обединител, добър административен ръководител.

Така колеги описват съдията от Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов.

Магистратът влезе в надпреварата за председател на Върховния касационен съд (ВКС) през декември м.г., а от четвъртък е избран за поста със 17 гласа „за" .

„Уважението на съда се заслужава, то не се изисква и не се дава", заяви три пъти вчера на изслушването си пред Висшия съдебен съвет Панов.

Той започва професионалния си път, след като завършва право в Софийския университет през 1995 г. Отличник е - среден успех 5,52. Работи последователно в Софийския окръжен съд, Софийския градски съд и Софийския районен съд.

Специализирал е европейско административно право и управление на съдебната система в Австрия и Германия, сдобил се е с допълнителни квалификации в Дунавския институт за държавите от Средна и Източна Европа. От 2007 г. е председател на Административен съд в София-град. През 2012 г. печели конкурс и е назначен за съдия във Върховния административен съд ( ВАС). Трупа опит в седмо отделение на ВАС, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движението по пътищата, комуникациите, защитата от дискриминация, защитените територии и правата на потребителите. Името му нашумя, когато се изяви като докладчик по тълкувателното решение, с което ВАС постави извън закона мобилните камери на Пътна полиция. Мотивите: не може да бъде издаван електронен фиш по снимка от мобилните камери, защото според закона фишът се издава в отсъствието на полицай, а мобилните камери са в патрулни коли, където има униформени.

Съдия Панов кандидатства за председателското място на ВКС след проваления избор на титуляр през септември 2014 г. Тогава нито една от кандидатките за поста - Таня Райковска и Павлина Панова, не успя да събере необходимото мнозинство от 17 гласа „за" във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Зад номинацията му застанаха председателят на ВАС Георги Колев, Димитър Узунов (парламентарна квота - РЗС), Галя Георгиева (съдийска квота, АС-Пловдив), Милка Итова (съдийска квота, СГС), Светла Петкова (парламентарна квота, ГЕРБ). Последните двама членове на ВСС бяха сред номиниралите съдия Таня Райковска в предишната процедура за избор на председател на ВКС.

Още тогава Георги Колев заяви, че „следи работата на Панов от около 15 години" и че той е „човек с отлични качества".

Панов се оказа във фокуса на общественото внимание, когато пострада в катастрофа и се отказа от надпреварата въпреки получената силна подкрепа.

На 9 декември м.г. медиите гръмнаха с новината, че е претърпял пътен инцидент. Бил блъснат от автомобил, докато пресичал столичния булевард „Арсеналски ", тръгвайки си от Южния парк, където тичал за здраве. Веднага след това се заговори, че автомобилът избягал от местопроизшествието и че случилото се не е случайно. Появиха се съмнения, че произшествието има връзка с желанието на Панов да оглави ВКС.

След удара Панов е приет в „Пирогов" с фрактура на черепа, но без опасност за живота. Откаран бил в болницата от шофьора, който го блъснал. По-късно същия ден той се отказа от конкурса с емоционална молба до ВСС. Съдебният съвет му даде време да размисли. В крайна сметка съдията се завърна в битката. Още на следващия ден дойде на крака в сградата на ВСС, излизайки за кратко от болницата, и в прочувствена изповед Панов заяви, че катастрофата и скорошната загуба на баща му са го накарали да преосмисли приоритетите си и да вземе крайното решение да се оттегли.

А какъв е аргументът му да се върне в състезанието?

„Наблюдавам безпрецедентно напрежение в съдебната система. И това, което дължа като професионалист да направя, е да продължа участието си в конкурса за този отговорен пост, колкото и да ми е трудно физически. Смятам, че го дължим на обществото. Трябва да има честен и справедлив конкурс с борба на каузи и на идеи", мотивира се той.

След като се възстанови от удара, съдията изрази и професионалните си виждания. Смело заяви: „Днес да си магистрат звучи цинично заради състоянието на съдебната система." И заключи: "Някой трябва да каже, че царят е гол в съдебната система. Трябва да се реже много дълбоко, а не да лекуваме симптомите."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи