Руската принцеса Анастасия живее и умира като поданик на България

Нов ключов свидетел разбулва тайната на Романови

През нощта на 17 срещу 18 юли 1918 година в представителния дом на инж. Ипатиев от град Екатеринбург чекистите на Ленин хладнокръвно разстрелват императорското семейство Романови в състав: 50-годишния цар Николай II, съпругата му Александра, дъщерите им Олга, Татяна, Мария и Анастасия, както и престолонаследника Алексей. По време на зловещата екзекуция се случва чудо - куршумите отскачат от телата на младите принцеси. Това кара наказателната команда да промени дадените указания за стрелба право в сърцето. После се оказва, че първите изстрели не са ги засегнали, защото под дрехите им били скрити перли, бижута и други ценности. От корсетите на жените били извадени общо осем килограма диаманти, както е записано в тайния доклад на командира на екзекуторите Яков Юровски.

Владимир Улянов имал силни лични мотиви да извърши това жестоко групово убийство на короновани особи, тъй като неговият най-голям брат Александър, след неуспешен опит за атентат е бил екзекутиран от бащата на Николай II. Когато към това прибавим и факта, че цар Николай Романов бил най-богатият човек на света по онова време с лично състояние (земи, дворци и скъпоценности), оценявано на около 45 милиарда тогавашни долара… Така изкушението за „експроприация на експроприаторите“ става неустоимо. Но дали всичко, известно ни за ужасната юлска нощ в мазето на Ипатиевския дом, се е случило точно така?

Тленните останки на династията Романови

ПЕТЪР МАРЧЕВ

След разпада на Съветския съюз предполагаемите тленни останки на Романови са локализирани. За това помага тайният доклад на Юровски, намерен през 1970 г., но пазен от обществеността до 1990 г. На 12 юли 1991 год. край Екатеринбург е разкопан масовият царски гроб. В него обаче вместо 11 са намерени само 9 скелета.

Д-р Питър Гил от съдебномедицинската служба на Англия, д-р Уилям Мейпълс от института Флорида и други ДНК тестове установяват, че липсват костите точно на Алексей и Анастасия! За идентификацията на телата е използван ДНК анализ. Кръвни проби от херцога на Единбург, Филип, който е внук на сестрата на Александра, принцеса Виктория Хесенска, са използвани за идентификация на телата на Александра и дъщерите и чрез сравнение с тяхното митохондриално ДНК.

Тялото на император Николай II е идентифицирано чрез сравнение с ДНК-то на по-малкия му брат, великия княз Георги Александрович, който е починал от туберкулоза през 1890 г. и е погребан в Петропавловската катедрала в Петербург. Александра Фьодоровна, Николай II и децата им (без Алексей и Анастасия) са препогребани с държавни почести в катедралата "Св. Петър и Павел" в Петропавловската крепост, Санкт Петербург, на 17 юли 1998 г. на осемдесетата годишнина от смъртта им. През 2000 г. членовете на императорското семейство са канонизирани за светци мъченици от Руската православна църква. А в Южна Русия, в град Городовиковск, започва строителството на първата църква в чест на царевич Алексей…

Но, ако престолонаследникът и неговата сестра (Мария или Анастасия) са оцелели? Редно ли е да бъдат канонизирани? Вярвате или не - отговорът на този важен въпрос се намира в България…

Габаревската мистерия

През 1922 г. в казанлъшкото село Габарево пристигат няколко руски бежанци. В общината те се записват като д-р Пьотър Алексеев, Матвей Колишев, Сергей Кузмич, Яков Латвинов. След тях идва една двадесетинагодишна девойка, която се записва с името Елеонора Албертова Крюгер. Няколко месеца след нея пристига и един 18-годишен младеж. Той е записан като Георгий Павлович Жудин.

Странни са взаимоотношенията между тези хора, прогонени от родните си места от болшевишката революция. Вероятно, за да не бъде одумвана Елеонора, тя и д-р Алексеев се венчават в черквата през есента на 1924 година. Тогава тя е записана в църковната кондика като 25-годишна вдовица. Този брак очевидно е фиктивен и никога не бива консумиран. За това свидетелстват в спомените си габаревци. Руската аристократка преподавала немски и френски на местните деца, учела ги да рисуват. Местните хора я уважавали и обичали. Една от малките й тайни била, че е пристрастена към опиума. Най-вероятно пристрастяването става след нейното раняване при бягството им от червеноармейците - когато корабът с белоемигрантите вече се е отделил от кея на пристанището в Одеса, един куршум пронизва шията й. За да успокои болката, д-р Алексеев и давал опиум. После, вече в България, докторът ходел есенно време из Хасковско, за да доставя опиум на своята жена, или по-скоро господарка. Но по-голямата грижа за лекаря било крехкото здраве на Георгий Жудин. Според габаревци Жорж и Нора били много близки, като брат и сестра. Той бил слаб, със жълто лице и болнав вид. Според официалната информация - умира през 1930 година от туберкулоза. А госпожа Нора умира през 1954-та. Двамата били погребани един до друг в старото селско гробище…

Изумителната версия, че белоемигрантите от Габарево всъщност са престолонаследникът Алексей Романов и сестра му княгиня Анастасия, излиза от дома на местния свещеник. Достолепният отец Христо Няголов почина неотдавна на патриаршеска възраст. Той е живата история и съвест на Габарево. Като дълбоко вярваща православна християнка, Елеонора Крюгер имала голямо доверие на свещеника, споделяла много неща с него. Десетилетия след смъртта на г-жа Нора синът на отеца - д-р Димитър Няголов, пръв заговори, че знатните руски емигранти всъщност са членове на династията Романови.

На 13 и на 21 юли 1995 г. биват разкопани два гроба на едно от предполагаемите места, посочено от отец Христо Няголов. В ексхумацията участват проф. Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология при БАН - София и доц. Мария Грозева, ръководител катедра “Съдебна медицина и деонтология” при ВМИ - Стара Загора. Откриват останки от три скелета - два женски и един мъжки, за жалост в много лошо състояние вследствие на заравняването на старото гробище с булдозери. И все пак изследванията на проф. Йорданов показват, че костите са на мъж, боледувал от хемофилия!

Новият момент в Габаревската мистерия е поставянето преди дни на паметна плоча за Елеонора Крюгер и д-р Алексеев в центъра на Габарево. След публикациите за това събитие в разгадаването на загадката се намеси един неочакван свидетел. Става въпрос за Кирил Льосков, който понастоящем е новият мажоритарен собственик на ФК „Локомотив“ (София).

„Като Секретар на Ловчанска митрополия многократно съм ходил до с. Габарево, Казанлъшко, с митрополит Григорий - спомня си К. Льосков. - Владиката е роден във въпросното село и бяха приятели със габаревския свещеник отец Христо Няголов. Княгиня Анастасия се е познавала много добре и с двамата духовници. Анастасия е била вярваща и редовно се е изповядвала пред отец Христо, като подробно в една от изповедите е обяснила коя е. Дядо Григорий ме е водил на гроба на княгинята, за да отслужи кратка заупокойна молитва. Владиката ми обясни, че погребаната е княгиня Анастасия, която била рядко ерудирана и високообразована.“

Като коментар към неговите думи можем да добавим само това, че в Църквата съществува тайна на изповедта. Като съвестен и стриктен свещеник е изключено отец Христо да оповести нещо, казано му при изповед. От друга страна пък, в тайнството изповед се изповядват само извършени грехове. Да кажеш какъв е твоят произход не е грях, очевидно г-жа Нора е споделила това в разговор със свещеника. Тези уточнения не променят нищо съществено. А същественото е, че след свидетелството на Кирил Льосков може еднозначно да се каже: Да, живелите в село Габарево руснаци Жорж Жудин и Елеонора Крюгер са царевичът Алексей Романов и неговата сестра княгиня Анастасия!

Какво променя този факт? Той пренаписва световната история и по-конкретно -историята на една от Великите сили - Русия. От друга страна, след като не са загинали с мъченическа смърт като семейството си, няма основания Алексей и Анастасия да бъдат в числото на канонизираните от Руската православна църква. И още нещо - известно е, че Елеонора Крюгер е искала да осинови едно момиченце от Габарево. Но то отказало, за съжаление. А можеше сега да бъде претендент за наследник на онези легендарни 45 милиарда долара на Романови. Каква е сегашната стойност на тази сума? Можете да направите една груба сметка, като имате предвид, че Русия продава на САЩ огромната Аляска само за 7,2 млн. долара през 1867 година…

От кървавия октомври 1917 година досега светът гадае къде е огромното богатство на император Николай II. Някои предполагат, че се намира на дъното на езерото Байкал. Със сигурност огромни суми и ценности се съхраняват в митичните швейцарски банки. Трета част попада в ръцете на болшевиките, които одържавяват цялата собственост на царското семейство - тоест 70% от земите на Русия, царските дворци и имения. Да не забравяме и онези над 8 килограма диаманти и златни бижута, открити при разстрела в специално ушитите двойни корсети на императрицата и нейните дъщери и в техните шапки. Те очевидно са похарчени като джобни от вожда на световния пролетариат - Владимир Илич Ленин…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл