Паяците първи на Земята развили колена

Паяците са първите същества на Земята, които са развили колена, показва ново проучване, цитирано от Discovery News.

Колената са започнали като ген на плодовите мушици и други насекоми, който се е дублирал и се е развил в паяците, водейки до образуване на първични стави на крайниците.

„Паяците постоянно се приспособяват и развиват нови функции на тялото“, казва ръководителят на проекта Никола-Михаел Прпиц от Центъра за молекулярни биологични науки в Гьотинген.

Прпиц и колегите му са фокусирали работата си върху определен ген, наречен „дакел“ или накратко „дак“. Генът е открит за пръв път в плодови мушици, а името е свързано с липсващи сегменти от краката и скъсени крака в резултат на мутация на гена при мухите.

Генът е привлякъл вниманието на учените, тъй като паякообразните притежават втори ген дак, дак2. Той води до образуването на колянното капаче по време на растежа на паяците.

Изследователите са използвали техника за генетично модифициране, за да деактивират дак2. Вследствие на това колената са се слели с пищялите и са се развили крака без колена. Това означава, че в древността при паяците се е дублирал оригиналният ген дак.

С течение на времето дак2 е довел до появата на напълно нова функция и уникален начин на ходене на паяците. „Проучването ни показва как един ген може да се дублира и след това използва по време на еволюцията, за да се изобрети нова морфологична структура“, казва Прпиц.

Изследователите продължават да проучват как гените влияят на колената на хората. Множество медицински специалисти смятат, например, че чупливите колена може да се унаследяват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука