Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Паяците първи на Земята развили колена

Паяците са първите същества на Земята, които са развили колена, показва ново проучване, цитирано от Discovery News.

Колената са започнали като ген на плодовите мушици и други насекоми, който се е дублирал и се е развил в паяците, водейки до образуване на първични стави на крайниците.

„Паяците постоянно се приспособяват и развиват нови функции на тялото“, казва ръководителят на проекта Никола-Михаел Прпиц от Центъра за молекулярни биологични науки в Гьотинген.

Прпиц и колегите му са фокусирали работата си върху определен ген, наречен „дакел“ или накратко „дак“. Генът е открит за пръв път в плодови мушици, а името е свързано с липсващи сегменти от краката и скъсени крака в резултат на мутация на гена при мухите.

Генът е привлякъл вниманието на учените, тъй като паякообразните притежават втори ген дак, дак2. Той води до образуването на колянното капаче по време на растежа на паяците.

Изследователите са използвали техника за генетично модифициране, за да деактивират дак2. Вследствие на това колената са се слели с пищялите и са се развили крака без колена. Това означава, че в древността при паяците се е дублирал оригиналният ген дак.

С течение на времето дак2 е довел до появата на напълно нова функция и уникален начин на ходене на паяците. „Проучването ни показва как един ген може да се дублира и след това използва по време на еволюцията, за да се изобрети нова морфологична структура“, казва Прпиц.

Изследователите продължават да проучват как гените влияят на колената на хората. Множество медицински специалисти смятат, например, че чупливите колена може да се унаследяват.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.