Проучване: Студенти предпочитат електрически шокове пред самотен размисъл

Проучване на психолози от Вирджинския и Харвардския университети в САЩ се фокусира върху въпроса защо за повечето от нас е толкова трудно да не правим нищо, съобщава британският вестник The Guardian.

Изследователите са били поразени не толкова от факта колко голямо предизвикателство е това за хората, а от това колко далече са готови да стигнат, за да го избегнат. По време на експеримента задачата за студентите доброволци е била да седят на стол и да не правят нищо друго, освен да мислят.

За някои това се оказало толкова непосилно, че са се възползвали от безопасната, но болезнена възможност да си приложат електрически шокове, за да нарушат еднообразието.

Две трети от мъжете са натиснали бутон, задействащ токов удар по време на 15-минутен период на самота, като един от тях е прибягнал до шока 190 пъти. При същите условия една четвърт от жените са натиснали копчето за токов удар. Според учените разликата е обусловена от това, че мъжете са по-склонни от жените да търсят изживявания.

Над 11 отделни изследвания доказват, че хората не обичат да бъдат оставяни да мислят, независимо от техните възраст, образование, доход или интензивност на използване на смартфони или социални медии.

Тимоти Уилсън, който ръководи проучването на Вирджинския и Харвардския университети, посочва, че резултатите не са непременно отражение на ритъма на модерния живот или на разпространението на мобилните устройства и социалните медии. Обяснението вероятно е постоянният ни порив да правим нещо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл