Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Теодор Петков, кандидат за кмет на столичния район “Витоша” от Реформаторския блок: Хората се наслушаха на обещания. необходими са конкретни решения

Кадър от Си Ен Ен

Интервю на Георги Захариев

– Г-н Петков, освен че от шест години заемате поста заместник-кмет на “Витоша”, вие сте и жител на района. Кои са проблемите, които не търпят отлагане?

– Проблемите са много. “Витоша” е специфичен район. Той е четвъртият по големина в Столична община, но за сметка на това първите по площ три района общо са с по-малко жители. Тук адресна регистрация официално имат около 80 000 души, но според мен реалният брой е над 100 000. Само човек, който не познава проблемите на “Витоша”, може да ги идентифицира общо. От една страна имаме типична градска част – кварталите “Павлово”, “Бъкстон” и “Манастирски ливади”, а от друга – крайградска част. Това са бившите села Симеоново, Драгалевци, Княжево, Бояна, както и Владая и Мърчаево. Разликата е голяма – например проблемите на жителите от Владая и Мърчаево нямат нищо общо с тези на хората в Симеоново, а камо ли с онези на живеещите в Бъкстон и Павлово. Разбира се, че има общи неща за решаване. Няма как да избегнем въпросите с градския транспорт, лошата инфраструктура, липсата на канализация в някои квартали, битовата престъпност.

– Доколкото разбирам, за всяка част от района предлагате отделно и конкретно решение?

– Точно така. Например в Бояна и Драгалевци не е завършена реституцията. Там все още има нерешени казуси с невъзстановените земи на частните собственици. За “кореняците” в тези два квартала проблемът е основен, но в същото време той не вълнува хората в Павлово и Бъкстон. Виждате, че има специфики, които могат да бъдат разграничени само от човек с опит и работил в администрацията.

– Вие сте привърженик на децентрализацията. Повече независимост за районната администрация и собствен бюджет ще помогне ли за решаването на проблемите?

– Децентрализацията трябва да се случи. Така гражданите ще получат по-адекватно управление. Всеки нормален европейски град е децентрализиран. Най-близкият географски пример е Солун, който има 16 района. 60% от данъците и таксите, които събира всеки район, остават в негов, собствен бюджет. Останалите 40 на сто отиват в централната местна управа. Това е нормално, защото има въпроси, които не може да се решат без участието на голямата община – инфраструктура, закупуване на нови автобуси за градския транспорт, метро. Но онези 60 процента се управляват от кмета и от районни съвети, които представляват извадка на политическото представителство.

– За да заработят по този начин общините, са необходими законодателни промени. Обсъждани ли са тези идеи на ниво парламентарна група?

– Като представител и кандидат на Реформаторския блок държа в парламента да бъдат внесени такива законодателни промени. Когато това стане, ще се види кой в Народното събрание е “за” децентрализация. В момента средствата от районните кметства отиват в бюджета на Столичната община. Част от жителите на “Витоша” плащат данъци като в широкия център. В същото време административните услуги и условията за живот в нашия район не отговарят на тези в централната част на София. Но парите влизат в общия бюджет на голямата община и потъват незнайно къде. Имам чувството, че с тях се правят неща в други квартали. Така “Витоша” субсидира останалите столични райони, а тук оставаме на заден план. Това не е нормално.

– Не мислите ли, че всеки кмет в София може да каже същото – че неговият район е ощетен финансово за сметка на другите?

– Сметката е елементарна и може да се направи много лесно. Виждаме какви пари отиват в бюджета на Столична община от даден район. След това сравняваме със сумата, която му се отпуска.

– В кампанията си говорите за нов тип административно управление, който искате да приложите с помощта на гражданите. Какъв е той?

– Моята концепция е възможно най-много жители на “Витоша” да работят в районната администрация. Според мен така служителите ще имат друго мислене и по-голяма отговорност. Ще направя и всичко възможно да имам непрекъсната връзка с гражданските организации. Няма нищо по-добро от това да споделяме проблемите и заедно да търсим решаването им.

– Тоест залагате на формулата “хората от района най-добре познават проблемите му и са в състояние да ги решат бързо”?

– На първо място един кандидат за районен кмет трябва да живее в общината, която иска да ръководи. Нелогично е човек, който не е от “Витоша”, да го оглави. Ако той е толкова качествен и добър, нека бъде избран в района, където живее.

– Сега да не ви обвинят в “районен шовинизъм”?

– Съмнявам се. Винаги давам един много прост пример – във всяко от населените места на “Витоша” питам гражданите – “Искате ли човек от друг район да стане кмет?”. Отворът винаги е еднозначен “Категорично не!”.

– Поддържате ли връзка с кандидата на Реформаторския блок за кмет на София Вили Лилков и съгласувате ли програмите си?

– Естествено. Много от нещата, които аз предлагам в своята програма, г-н Лилков ги има в неговата. Апелирам към всеки гражданин, който се интересува от проблемите на Столична община, без значение дали симпатизира на Вили Лилков, да прочете програмата му. Мисля, че всички ще бъдат съгласни с приоритетите му.

– В неговата програма се предлага решение на проблема с бездомните кучета. Вашата концепция каква е?

– През годините темата е една от най-експлоатираните. Вероятно на този етап няма да може всички бездомни кучета да бъдат прибрани. Каквото и да говорим, първо трябва да сме реалисти. Не можем да обещаваме невъзможни неща. В годините на прехода хората се наслушаха на обещания и неслучайно са толкова демотивирани и аполитични. Но ще продължим да търсим решение на проблема с бездомните кучета. Не мога да отрека, че до момента е направено доста от настоящото управление на Столична община. Вижда се голямо подобрение в работата на “Екоравновесие”, но може да се свърши още много.

– “Витоша” е един от най-посещаваните столични райони, на първо място заради планината. Какво трябва да се подобри, за да остават туристите с добри впечатления?

– Причината за голямата посещаемост не е само планината. Тук има много културни забележителности – Боянската църква, Драгалевският манастир, Националният исторически музей, Ботаническата градина. Разбира се, основното е планината с туристическите маршрути, ски зоната, която непременно трябва да се развие. Модернизацията й ще донесе просперитет не само на града, но и на нашия район. Аз съм “за” да се подновят съоръженията, но естествено не за сметка на изсичането на гората. Никога няма да кажа “Сечете”. Всичко трябва да се направи в разумни граници.

– Можете ли да работите с всеки кмет на Столична голяма община независимо от политическата му принадлежност?

– Абсолютно. Аз и сега работя прекрасно с госпожа Йорданка Фандъкова. Голям противник съм на максимата, че човекът начело на голямата община трябва да е от същата политическа сила, от която са и районните кметове. Това е изключително грешно виждане. Когато кметът на София е от друга партия, той е много по-добър коректив на колегите си от районите, както и те на него.

Нашият гост:

Инженер Теодор Петков е роден през 1975 г. в София. Има магистратура по “Индустриален мениджмънт”. Специализирал е “Политически мениджмънт” в Съвета на Европа в Страсбург. Владее руски и английски език. От февруари 2009 година е заместник-кмет на район “Витоша” с ресор “Строителство”. Запознат е с всекидневните проблеми на хората от “Витоша” от много близо, тъй като живее в квартал “Драгалевци”. В свободното си време обича да спортува – играе футбол и тенис на корт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.