20 нови предмета в българските училища

3-годишно дете е прието в болница с наранявания и опасност за живота Разследват причините, довели до тежкото му състояние

Шефът на АПИ: 151 км около София ще са без винетка Поддържането им струва 8 млн. лв. годишно, каза Георги Терзийски

Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порното

ОДМВР-Шумен пита: Познавате ли този обирджия?

Над 1000 стопани във видинско обезщетени заради чумата по свинете

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят

Започна регистрацията на НПО, желаещи да участват в избора на Съвет за развитие на гражданското общество

Шофьор блъсна колоездач и избяга

Задържаха дрогиран руснак зад волана

Задържаха рационализатори, крали ток с дървени пръти

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

Мъж с шал на лицето опитал да ограби магазин в столичния квартал „Люлин“

Нападателят от Ханау бил крайнодесен, убил и майка си

ГЕРБ призоваха президента Радев да се извини за поругаване на паметта на Левски

Теодор Петков, кандидат за кмет на столичния район “Витоша” от Реформаторския блок: Хората се наслушаха на обещания. необходими са конкретни решения

Интервю на Георги Захариев

– Г-н Петков, освен че от шест години заемате поста заместник-кмет на “Витоша”, вие сте и жител на района. Кои са проблемите, които не търпят отлагане?

– Проблемите са много. “Витоша” е специфичен район. Той е четвъртият по големина в Столична община, но за сметка на това първите по площ три района общо са с по-малко жители. Тук адресна регистрация официално имат около 80 000 души, но според мен реалният брой е над 100 000. Само човек, който не познава проблемите на “Витоша”, може да ги идентифицира общо. От една страна имаме типична градска част – кварталите “Павлово”, “Бъкстон” и “Манастирски ливади”, а от друга – крайградска част. Това са бившите села Симеоново, Драгалевци, Княжево, Бояна, както и Владая и Мърчаево. Разликата е голяма – например проблемите на жителите от Владая и Мърчаево нямат нищо общо с тези на хората в Симеоново, а камо ли с онези на живеещите в Бъкстон и Павлово. Разбира се, че има общи неща за решаване. Няма как да избегнем въпросите с градския транспорт, лошата инфраструктура, липсата на канализация в някои квартали, битовата престъпност.

– Доколкото разбирам, за всяка част от района предлагате отделно и конкретно решение?

– Точно така. Например в Бояна и Драгалевци не е завършена реституцията. Там все още има нерешени казуси с невъзстановените земи на частните собственици. За “кореняците” в тези два квартала проблемът е основен, но в същото време той не вълнува хората в Павлово и Бъкстон. Виждате, че има специфики, които могат да бъдат разграничени само от човек с опит и работил в администрацията.

– Вие сте привърженик на децентрализацията. Повече независимост за районната администрация и собствен бюджет ще помогне ли за решаването на проблемите?

– Децентрализацията трябва да се случи. Така гражданите ще получат по-адекватно управление. Всеки нормален европейски град е децентрализиран. Най-близкият географски пример е Солун, който има 16 района. 60% от данъците и таксите, които събира всеки район, остават в негов, собствен бюджет. Останалите 40 на сто отиват в централната местна управа. Това е нормално, защото има въпроси, които не може да се решат без участието на голямата община – инфраструктура, закупуване на нови автобуси за градския транспорт, метро. Но онези 60 процента се управляват от кмета и от районни съвети, които представляват извадка на политическото представителство.

– За да заработят по този начин общините, са необходими законодателни промени. Обсъждани ли са тези идеи на ниво парламентарна група?

– Като представител и кандидат на Реформаторския блок държа в парламента да бъдат внесени такива законодателни промени. Когато това стане, ще се види кой в Народното събрание е “за” децентрализация. В момента средствата от районните кметства отиват в бюджета на Столичната община. Част от жителите на “Витоша” плащат данъци като в широкия център. В същото време административните услуги и условията за живот в нашия район не отговарят на тези в централната част на София. Но парите влизат в общия бюджет на голямата община и потъват незнайно къде. Имам чувството, че с тях се правят неща в други квартали. Така “Витоша” субсидира останалите столични райони, а тук оставаме на заден план. Това не е нормално.

– Не мислите ли, че всеки кмет в София може да каже същото – че неговият район е ощетен финансово за сметка на другите?

– Сметката е елементарна и може да се направи много лесно. Виждаме какви пари отиват в бюджета на Столична община от даден район. След това сравняваме със сумата, която му се отпуска.

– В кампанията си говорите за нов тип административно управление, който искате да приложите с помощта на гражданите. Какъв е той?

– Моята концепция е възможно най-много жители на “Витоша” да работят в районната администрация. Според мен така служителите ще имат друго мислене и по-голяма отговорност. Ще направя и всичко възможно да имам непрекъсната връзка с гражданските организации. Няма нищо по-добро от това да споделяме проблемите и заедно да търсим решаването им.

– Тоест залагате на формулата “хората от района най-добре познават проблемите му и са в състояние да ги решат бързо”?

– На първо място един кандидат за районен кмет трябва да живее в общината, която иска да ръководи. Нелогично е човек, който не е от “Витоша”, да го оглави. Ако той е толкова качествен и добър, нека бъде избран в района, където живее.

– Сега да не ви обвинят в “районен шовинизъм”?

– Съмнявам се. Винаги давам един много прост пример – във всяко от населените места на “Витоша” питам гражданите – “Искате ли човек от друг район да стане кмет?”. Отворът винаги е еднозначен “Категорично не!”.

– Поддържате ли връзка с кандидата на Реформаторския блок за кмет на София Вили Лилков и съгласувате ли програмите си?

– Естествено. Много от нещата, които аз предлагам в своята програма, г-н Лилков ги има в неговата. Апелирам към всеки гражданин, който се интересува от проблемите на Столична община, без значение дали симпатизира на Вили Лилков, да прочете програмата му. Мисля, че всички ще бъдат съгласни с приоритетите му.

– В неговата програма се предлага решение на проблема с бездомните кучета. Вашата концепция каква е?

– През годините темата е една от най-експлоатираните. Вероятно на този етап няма да може всички бездомни кучета да бъдат прибрани. Каквото и да говорим, първо трябва да сме реалисти. Не можем да обещаваме невъзможни неща. В годините на прехода хората се наслушаха на обещания и неслучайно са толкова демотивирани и аполитични. Но ще продължим да търсим решение на проблема с бездомните кучета. Не мога да отрека, че до момента е направено доста от настоящото управление на Столична община. Вижда се голямо подобрение в работата на “Екоравновесие”, но може да се свърши още много.

– “Витоша” е един от най-посещаваните столични райони, на първо място заради планината. Какво трябва да се подобри, за да остават туристите с добри впечатления?

– Причината за голямата посещаемост не е само планината. Тук има много културни забележителности – Боянската църква, Драгалевският манастир, Националният исторически музей, Ботаническата градина. Разбира се, основното е планината с туристическите маршрути, ски зоната, която непременно трябва да се развие. Модернизацията й ще донесе просперитет не само на града, но и на нашия район. Аз съм “за” да се подновят съоръженията, но естествено не за сметка на изсичането на гората. Никога няма да кажа “Сечете”. Всичко трябва да се направи в разумни граници.

– Можете ли да работите с всеки кмет на Столична голяма община независимо от политическата му принадлежност?

– Абсолютно. Аз и сега работя прекрасно с госпожа Йорданка Фандъкова. Голям противник съм на максимата, че човекът начело на голямата община трябва да е от същата политическа сила, от която са и районните кметове. Това е изключително грешно виждане. Когато кметът на София е от друга партия, той е много по-добър коректив на колегите си от районите, както и те на него.

Нашият гост:

Инженер Теодор Петков е роден през 1975 г. в София. Има магистратура по “Индустриален мениджмънт”. Специализирал е “Политически мениджмънт” в Съвета на Европа в Страсбург. Владее руски и английски език. От февруари 2009 година е заместник-кмет на район “Витоша” с ресор “Строителство”. Запознат е с всекидневните проблеми на хората от “Витоша” от много близо, тъй като живее в квартал “Драгалевци”. В свободното си време обича да спортува – играе футбол и тенис на корт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.