Тодор Цанев, шеф на АБВ в столицата: София е последната бариера пред терминали 1 и 2

С Тодор Цанев, председател на АБВ-София, втори в листата на коалиция "Сердика" с кандидати за общински съветници в столицата, разговаря Здравка Андонова

- Г-н Цанев, как лява коалиция като „Сердика“ ще успее да привлече подкрепа в „синя София“? Кое ви кара да се чувствате уверени в предизборната битка?

- Безспорно сме уверени в успеха, няма как да не е така след като в лицето на Георги Кадиев и листата на коалиция „Сердика“ сме най-силният опонент на кмета Фандъкова. От една страна Георги Кадиев е безспорен професионалист, доказал се като реална опозиция на статуквото в Столичната община, което видимо не стопанисва добре публичните средства. От друга, листата ни е силна, добре балансирана, в която участват опитни експерти, както и много млади, енергични и добре образовани хора. Тази комбинация от силни кандидати за кмет и общински съветници, както и динамичното развитие на столичната организация на АБВ през последната година ни дава самочувствие, дава ни увереност и е доказателство, че коалиция „Сердика“ е истинската алтернатива в София.

- Колко общински съветници в София е успех за вас в тези избори?

- Точна прогноза в проценти не бих дал. Но фактът, че със сформирането на коалиция „Сердика“ успяхме да върнем дебата както и интригата за изборите в София и фактът, че само за година АБВ в столицата реализира два депутатски мандата с 25 000 гласа ме правят оптимист, че ще излъчим силна група в Столичния общински съвет, която да развали хегемонията и безконтролното взимане на ключови за София решения. Вярвам, че коалиция „Сердика“ има шансовете да бъде първа политическа сила вляво тук в столицата.

- С какви решения на проблемите в София и с какви приоритетни политики ще спечелите избирателите?

- Ние бяхме едни от първите, които развихме тезата за управлението на София на две скорости и остро поставихме въпроса за дисбаланса между централните части и периферията – големите жилищни комплекси като „Люлин“, „Овча Купел“ и „Дружба“. Даваме много решения в тази посока – за инфраструктурата, за сигурността, за създаването на периферни центрове в крайните квартали, вкл. културни, спортни и административни. За да се случи това, трябва да дадем и по-голяма автономия на столичните райони администрации. Крайно време е и въвеждането на електронното управление на столицата. София трябва да бъде добрият пример за това. То гарантира по-добра ефективност, по-бързо и качествено обслужване, по-малко корупция, което значи и по малко разходи и повече средства за политики, насочени към младите например. Младите хора трябва да са приоритет за столичния кмет – в момента София е последната бариера към терминал 1 и терминал 2 за тях.

- Какво точно имате предвид под по-голяма автономия на районните администрации?

- Със сигурност трябва да се започне с предоставянето на реална финансова свобода на районните администрации. Каква е ситуацията в момента? Получава се така, че избираме районни кметове, които излизат пред нас със свои програми и ангажименти, чиито изпълнение след това зависи от добрата воля на центъра – Столичната голяма община. Това оказва пагубно влияние върху развитието на кварталите, които като брой жители сами по себе си са едни средно големи градове.

- А какво трябва да прави Столичната община за младите хора според вас?

- Примерът за плачевното състояние на най-големия университетски кампус – „Студентски град“, е нарицателен за отношението на Столичната община към бъдещето на България. Но нека да погледнем по-глобално на проблема -всички говорят за липсата на активност от страна на младите хора за това, че използват безцелно свободното си време пред компютрите, не живеят здравословно, вместо да спортуват се отдават на пороци като цигари и алкохол. Сега нека да се върнем обратно към състоянието на столичните квартали и на функцията на общината като техен стопанин. В тях липсват съоръжения за практикуване на отборен или индивидуален спорт – баскетболни, футболни, волейболни игрища. Липсват добре поддържани зелени и водни площи за отдих и развлечения. Липсват читалища от нов тип - модерни информационни, библиотечни и културни центрове с развит достъп до ИТ технологии. Т.е. състоянието и възможностите, които дава околната инфраструктурна градска среда влияе пряко върху оформянето на мисленето, възпитанието и културата на младите хора. Общината може да възпитава зеленото мислене с повече пешеходни зони и активни велополитики или да насърчава участието на младежта в процеса на взимане на решения чрез провеждането на местни референдуми по ключови за квартала и града проблеми. И аз призовавам всички млади хора да гласуват на 25 октомври и да дадат своят принос за промяна в тази посока!

Нашият гост

Тодор Цанев е на 28 годишен. Магистър е по евроинтеграция и експерт по младежки политики в НС. В момента е председател на столичната организация на АБВ.

В листата с общински съветници на коалиция „Сердика“ е номер 2.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта