Дилян Млъзев, кандидат за кмет на Елена от ГЕРБ: „Градоначалникът трябва да е технократ, лидер и бързо да взема решения”

-Г-н Млъзев, навлизаме в последната седмица от предизборната кампания. Как премина тя дотук?

- Това е четвъртата кампания за местни избори, в която участвам. Бих казал, че за мен и моите съмишленици тя преминава спокойно, според предварителния график. Организираме предизборни събрания, срещаме се лице в лице с хората, споделяме проблеми, предлагаме решения. Радващото е, че срещите са позитивни - хората ни окуражават, подкрепят ни и искрено ни пожелават още по-успешен следващ мандат.

- Ваши колеги, основно от Партия ГЕРБ, споделят, че срещу тях се използват методи, познати като „компроматна война“. Какво мислите за това?

- Не харесвам подобни подходи. Смятам, че предизборната надпревара трябва да е състезание на личности и идеи за развитието на общината. За съжаление, не всички споделят това виждане.

За себе си мога да кажа, че нямам притеснения. В работата си през целия мандат и при вземането на всички управленски решения съм се ръководил единствено от интересите на хората, на общината. През тези четири години съм работил усърдно, за разлика от някои от опонентите ми. В личен план също съм спокоен - нямам скъпи имоти, коли, яхти…

- Вие използвахте ли подобни средства по време на кампанията си?

- Не само, че не сме използвали такива подходи, но и не възнамеряваме да го правим до самия край на кампанията. Това е в разрез с моите и на колегите ми от листата на Партия ГЕРБ виждания и ценности. Категорично съм против подобно поведение. Сигурен съм, че и моите съграждани няма да го одобрят.

- А очаквате ли да бъдат използвани срещу Вас?

- По принцип компромати се използват от хората, които нямат какво градивно да предложат. Ние залагаме на постигнатото, на видимите резултати и на това, че през този мандат сме се доказали като работоспособен екип, а колегите от общинския съвет – като отговорни за бъдещето на града ни.

- Какви са посланията, които отправяте към Вашите съграждани?

- През изминалия мандат работихме основно в няколко направления – справяне с наследените от предишното управление проблеми и постигане на финансова стабилност; използване на възможностите за привличане на външно финансиране основно от фондовете на Европейския съюз; популяризиране на града и общината като добро място за живеене, отдих и почивка. Смятам, че до голяма степен успяхме да постигнем целите си. През следващите четири години ще продължим да работим в тази посока, като ще се опитаме да материализираме авторитета, който общината има, в посока насърчаване на местните и външните инвестиции в икономическите отрасли, за които има обективни дадености – туризъм, селско и горско стопанство, и преработка на местна продукция. Гръмките предизборни обещания не са нашата силна страна; това, с което се ангажираме пред избирателите, е да продължим да работим все така упорито, да използваме възможностите за външно финансиране и активно да търсим подкрепа от централната власт.

- Сочат Ви за фаворит в предстоящите избори. Вие смятате ли, че сте такъв?

- Това, което се разпространява – че изборите в Елена са едва ли не предрешени в моя полза, е ход от страна на моите опоненти, които по този начин се опитват да демотивират избирателите и да понижат избирателната активност. На 25 октомври хората, които оценяват постигнатото дотук, трябва да излязат и да ни подкрепят, за да продължим в правилната посока. Да не забравяме също така, че общинският съвет се избира на един тур, а това как ще бъде структуриран той, е много важен фактор за успешната работа на местната власт като цяло.

- Ако допуснем, че не бъдете избран - има ли бъдеще Елена с кмет, различен от Вас?

- Градът ни има своите непреходни дадености – природа, история, традиции. Има и още едно голямо богатство - упоритите и корави балканджии. Работата на кмета на общината е да съумее да използва и доразвива тези дадености в полза на местното развитие. Обективно погледнато, Елена би имала бъдеще с всеки един съвременен кмет, който трябва да съчетава много и различни качества – да е технократ и да използва в работата си бизнес подходи; да бъде лидер и да умее да сплотява и води екипа си; да е енергичен и да реагира бързо и правилно в критични ситуации; да взема трудни решения и да носи отговорност за тях; да има добри комуникационни умения и да ползва съвременни средства за обмен на информация; да владее поне един от европейските езици; да се ползва с добро име не само сред съгражданите си, но и извън общината. И не на последно място – да е в състояние да осигури подкрепа от централната власт за реализация на важните за хората проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта