Георги Първанов, лидер на АБВ, пред “Труд”: Левицата трябва да се обедини - няма успех на чужд гръб

Еднополюсният модел е вреден за България

АБВ доказа, че не е партия еднодневка

Георги Първанов е роден е на 28 юни 1957 г. в село Сирищник, Пернишко. Председател на БСП от 1996 до 2001 г. Народен представител в 37-ото, 38-ото и 39-ото народно събрание. Президент на България два мандата - от 2002 до 2012 г. Изключен от БСП на 7 март 2014 г. заради създаването на инициативата АБВ. След като АБВ става партия през юни с.г., я оглавява.

- Доволен ли сте от резултата, който постигна АБВ на местните избори, г-н Първанов? Ако трябва да използвам думите на премиера Борисов - "всички сме на мястото си". И вие ли мислите така?

- Аз съм удовлетворен от това, че постигнахме основните си цели. Бяхме казали, че се борим за това да имаме избрани с наша подкрепа в различни формати 40-50 кметове на общини, над 65 кметове на населени места и продължаваме да ги броим, защото информацията от селата и по-малките градове пристига по-бавно. Имаме над 150 общински съветници, а това е много за формация, която за първи път участва в местни избори. Разбира се, това беше проверка на организационните качества на много от нашите млади лидери. Издържаха я.

- Ще ви припомня ваши думи като лидер а БСП след местните избори през 1999г. - "партията е в оживление, прерастващо в подем". Сега АБВ ли е в такова състояние?

- Това звучи като добра оценка за момента - оживление - да, но за подем мога да говоря след следващото голямо изпитание за АБВ, откакто съществува като партия, това са президентските избори.

- Не постигнахте ли това оживление на гърба на БСП?

- Нека да припомня, че ние подкрепихме над 40 кандидати на БСП. При това едностранно, без да искаме облаги и без да се пазарим, без да имаме коалиционно споразумение, което бе естествено. Жалко е, че диалогът между АБВ и БСП преди изборите не се състоя, защото може би резултатът щеше да бъде по-различен. Жалко, защото ние от АБВ бяхме отворени за подобно взаимодействие.

- С това самочувствие ли искате "Лесидрен 2"? Повторение на обединението на левицата от края на 90-те, начало на което се сложи в троянското село на 14 ноември 1998 г.

- Идеята за "Лесидрен 2" не е израз на самочувствие, а по-скоро на силна тревога за съдбата на лявото политическо пространство и на осъзната необходимост нещата да се променят радикално, ако искаме отново да имаме победи, каквито левицата заслужава и от каквито българското общество има нужда. Еднополюсният модел е вреден за българската политика.

- БСП в момента е смазана от тежестта на поражението, АБВ не използва ли това й състояние, за да й налага модела на бъдещото сътрудничество?

- Както се вижда, ние правим първите стъпки към диалога без никакъв елемент на назидателност, без никаква нотка на злорадство, каквото сигурно друг на наше място би проявил. БСП трябва да си проведе вътрешната дискусия, ако прецени да направи необходимите промени. Ние бихме искали, ако има промени, те да са позитивни. Но промяна в лявото трябва да има независимо от това какво ще се случи във всяка отделна лява партия. Във всеки случай подемът на левицата ще бъде функция от доброто здраве на всяка една от партиите. Не би трябвало да се смята, че някой може да успее на гърба на други, така, както на "Позитано" заложиха на тези избори основния си стратегически удар към АБВ. Това беше грешна тактика.

- Чухте ли се с Михаил Миков, лидера на БСП?

- Сега не, чувахме се преди изборите с обещания за среща, която така и не се състоя. Но сега не искам да бъркам в раните.

- Как ще стане това ляво обединение, когато лидерите на левите партии не си говорят?

- Аз съм готов за разговор, ще вдигна телефона на Михаил Миков, ще говоря и с други от лидерите на "Позитано", защото смятам, че личният диалог е много важно условие, за да се случи политическият диалог. Навремето така почнахме диалога с покойния д-р Дертлиев. Събирахме се на приказка, на неофициални разговори, за да се свали напрежението.

- Кои леви партии виждате като участници в бъдещата обединена левица?

- Не бих поставял ограничения и не би трябвало да има такива. Става дума за леви партии със социалдемократически характер, леви партии от земеделското пространство, от крайно лявото, включително комунистически. Предварителни условия не може да има, самият диалог ще покаже дали имаме идейна съвместимост.

- Вие казахте на пресконференцията след изборите, че след като Израел и Палестина могат да преговарят без предварителни условия, защо БСП и АБВ да не могат. Какви условия ви поставяха досега от "Позитано" 20?

- Основното условие бе да излезем от управляващата коалиция. За нас е много важна перспективата на лявото, но не би трябвало това да е за сметка на стабилността на държавата. Опитът показва, че тези неща са съвместими, а и ние не би трябвало да режем политическото пространство като с нож - оттук ляво, оттам дясно. Има неща, в които решението е добрият баланс между социалното и либералното. Твърдя, че присъствието на АБВ в управлението, макар и скромно като числен състав, е ефективно и е от полза на държавата. Така че такива условия не бих приел.

- Според критериите на Социалистическия интернационал обаче участието в дясна коалиция е несъвместимо с присъствието в ляв блок. Вие си спомняте, че заради участието в правителството на ОДС през 1998 г. БСДП бе заплашена с изключване от Социнтерна. БСП в случая спазва тези критерии.

- Германската социалдемократическа партия не участва ли в такъв блок?

- В Германия управлява голяма коалиция между политически субекти с почти равна тежест, докато в България имаме една голяма партия - ГЕРБ, и множество малки.

- Това разделение на голяма, широка и други типове коалиции има политологически характер. Факт е, че голяма част от европейските държави се управляват от такъв тип коалиции. Това първо. Второ, нима тройната коалиция не беше от социално-либерален тип? Защо тогава не съществуваше такова изискване, а сега съществува? Този спор не помага не България, освен това е и пречка пред лявото единство. Ако някой иска да намери повод да отложим този диалог - моля, но подобно поведение не е продуктивно.

- Казвате, че президентските избори чукат на вратата и призовавате левицата да се яви на тях обединена с общ кандидат. Какъв трябва да бъде неговият профил?

- Това трябва да бъде печеливш кандидат, достатъчно активен, познат, убедителен, почтен човек, който може да мотивира не само лявото, но и да събере подкрепа от доста широк кръг избиратели. Хората са зажаднели да видят начело на държавата такъв силен и почтен държавник. Подчертавам - държавник, а не просто някой атрактивен политик. Имена не бих споменал, докато те не бъдат обсъдени във всяка една от формациите и в диалог помежду им.

- Сигурно знаете, че ви подозират в желание отново да се кандидатирате за държавен глава?

- Отклонявам тези подозрения, не бих искал повече да ги коментирам. Има достатъчно силни кандидатури. И АБВ разполага с такива, и ние коректно ще ги предложим на преговорите. Ще изслушаме аргументите на колегите си. Готови сме на предварителни избори с участието на широк кръг членове и симпатизанти на левите партии.

- Как ще охарактеризирате ситуацията в страната след местните избори?

- Тези местни избори не хвърлят някаква нова светлина върху ситуацията - тя е такава, каквато беше и преди изборите, като изключим това, че ГЕРБ доминира тотално и в местната власт и вече притежава цялата власт. А това означава - и цялата отговорност. И ще трябва да поема последствията за неудачите във всички степени на йерархията в държавата.

- Тогава в какво се изразява незаобиколимостта на АБВ като фактор в българската политика? Вие се изразихте така след първия тур на общинските избори.

- Имах предвид незаобиколимост преди всичко в лявото политическо пространство, защото някои смятаха, че АБВ е партия еднодневка, която ще отмре и на тези избори ще се провали. Случи се обратното. Ние разширяваме влиянието си. В много общини АБВ като партия е канена като партньор в управлението, там където имаме съветници, с които да се направи мнозинство. Така че колкото и да е нескромно, ще го кажа - ние сме авторитетен, престижен, предпочитан партньор. Впрочем нееднократно съм се изказвал за управлението на страната - когато става дума за социалната политика, за военната сфера, за редица други сфери, в които ние имаме експертизата, имаме политиката, в които сме в основата на формирането на тези политики.

- Разбирам, че на много места АБВ ще участва във формулата, която предложи премиерът Борисов - в местната власт да се повтори управленската коалиция. Как ще съвместите това с желанието за ляво обединение?

- На много повече места в общините АБВ ще бъде в коалиция с БСП и други леви формации. Поради фрагментираността на общинските съвети почти е невъзможно да се повтори управляващата коалиция едно към едно, по-скоро ще се върви към много по-широки формати на местни коалиции, което всъщност е добро решение за общините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта