„Гражданска отговорност“ може да поскъпне с 30%

Девора Недялкова

Причина е десеткратното вдигане на лимита за обезщетение

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ поскъпва от 2016 г. с между 5 и 30%. Това прогнозираха представители на застрахователни компании в началото на октомври, когато депутатите приеха на първо четене изцяло нов кодекс на застраховането.

Причина за поскъпването според дружествата е десеткратното вдигане на лимита за обезщетение. Според заложените промени при смърт на човек лимитът става 10 млн. лв. В момента в закона максимумът е 1 млн. лв.

Полицата ще важи не само за България и страните от ЕС, както е в момента, но и за държавите, членуващи в системата „Зелена карта“. Тя ще е включена в самата застраховка, а това се очаква да спести разходи при пътувания в чужбина. Сертификатът „Зелена карта“ е задължителен при пътуване в Албания, Босна и Херцеговина, Беларус, Македония, Израел, Иран, Черна гора, Мароко, Русия, Молдова, Тунис, Турция и Украйна.

Според промените застраховки ще могат да се сключват и с предварително уговорено обезщетение, което ще се изплаща, без значение какъв е размерът на щетите и колко е струвало отстраняването им.

„Гражданска отговорност“ вече ще се сключва и за срок от три години, а не, както е сега, само за една, пише още в кодекса. Застрахователи коментираха, че удълженият период ще я оскъпи, но не дадоха точна цифра.

Обезщетения ще се изплащат и при катастрофи, предизвикани от влошаване на здравословното състояние на шофьора, след отваряне на врата на превозното средство или в случай, че то е повредено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили