Обучиха гълъби да разпознават рак на гърдата на рентгенови снимки

Възможностите за професионална изява за гълъбите са все по-малко, откакто електронните комуникации ги изместиха като вестоносци, пише New Scientist, цитиран от Фокус.

Сега те биха могли да бъдат ангажирани при анализа на медицински изображения, смята екип, който е обучил гълъби да различават здрава от ракова тъкан на гърдата.

Ричард Левенсън от Калифорнийския университет в Дейвис и колегите му са показвали на гълъби изображения от микроскоп на тъкан от гърда. Учените са възнаграждавали птиците, когато правилно са натискали с клюн бутон, който съответства на туморно образувание или здрава тъкан. След 15 сесии от по един час гълъбите са избирали правилния отговор в 85 процента от случаите.

Съчетаването на усилията на четири гълъба е увеличило прецизността до 99 процента. Гълъбите са се справили еднакво добре и с разпознаване на малки калциеви образувания, свързани с появата на рак, които се виждат на мамограмите като бели петънца. Третата задача - идентифициране на злокачествена маса обаче се е оказала твърде трудна за пернатите. Откриването й е трудно дори за хора. В рамките на изследването радиолози са постигнали точност при тази задача в 80 процента от случаите.

Визуалните способности на гълъбите са добре изучени. Те са в състояние да разпознават човешки лица, букви от азбуката и дори да различават картини на Моне и Пикасо. Не се очаква в скоро време лекарите да започнат да разчитат на гълъби при поставянето на диагнози, но птиците биха могли да изпълняват важна роля при разработването на технологии за анализ на медицински изображения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука