Варненски гимназисти анкетират връстници за влизането ни в Еврозоната

Спецсъдът потвърди паричната гаранция в размер на 1,5 млн. лв. на Александър Тумпаров

Военнослужещи унищожиха граната, открита в частен дом в пазарджишко село

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Преизбраха инж. Даниел Панов за председател на Управителния съвет на НСОРБ Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност

Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Обучиха гълъби да разпознават рак на гърдата на рентгенови снимки

Възможностите за професионална изява за гълъбите са все по-малко, откакто електронните комуникации ги изместиха като вестоносци, пише New Scientist, цитиран от Фокус.

Сега те биха могли да бъдат ангажирани при анализа на медицински изображения, смята екип, който е обучил гълъби да различават здрава от ракова тъкан на гърдата.

Ричард Левенсън от Калифорнийския университет в Дейвис и колегите му са показвали на гълъби изображения от микроскоп на тъкан от гърда. Учените са възнаграждавали птиците, когато правилно са натискали с клюн бутон, който съответства на туморно образувание или здрава тъкан. След 15 сесии от по един час гълъбите са избирали правилния отговор в 85 процента от случаите.

Съчетаването на усилията на четири гълъба е увеличило прецизността до 99 процента. Гълъбите са се справили еднакво добре и с разпознаване на малки калциеви образувания, свързани с появата на рак, които се виждат на мамограмите като бели петънца. Третата задача – идентифициране на злокачествена маса обаче се е оказала твърде трудна за пернатите. Откриването й е трудно дори за хора. В рамките на изследването радиолози са постигнали точност при тази задача в 80 процента от случаите.

Визуалните способности на гълъбите са добре изучени. Те са в състояние да разпознават човешки лица, букви от азбуката и дори да различават картини на Моне и Пикасо. Не се очаква в скоро време лекарите да започнат да разчитат на гълъби при поставянето на диагнози, но птиците биха могли да изпълняват важна роля при разработването на технологии за анализ на медицински изображения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.