Системата спъва лечението на психично болните 70% от легловата база трябва да се преструктурира

Трима задържани при полицейска операция в КАТ Габрово

Хърватската икономика отбелязала 10% ръст заради футбола

Сменяме касовите апарати до март 2019 г. Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Излъчен е победител в конкурса за тикет система на София

САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Лютеницата в детските градини по стандарт

ВСС търси европейски опит за противодействие на атаки през медиите

Армията търси гвардейци Ръстът да е до 185 см

Либия не иска мигрантски центрове на своя територия ЕС няма да ни изкуши с пари, каза премиерът Ал Сарадж

Туркиня и децата й са изчезнали на гръцко-турската граница при река Марица

Постоянният представител на Русия в ЕС: Гърция изгони руските дипломати под действието на външен импулс

Мишел Барние: Може да не се стигне до споразумение за Брекзит

„Еърбъс“ показа соларен дрон

Създадоха диамантени нанонишки за космически асансьор

Изследователи от Пенсилванския щатски университет в САЩ са открили начин за производство на диамантени нанонишки, които биха били идеалният материал за въже за космически асансьор от Земята до Луната, пише Discovery News. Екипът, ръководен от преподавателя по химия Джон Бадинг, е приложил цикли от променливо налягане към изолирани течни молекули бензол и с удивление е установил, че пръстените от водородни атоми се подреждат в стройни, правилни вериги. Учените са очаквали, че молекулите на бензола ще реагират неорганизирано, но вместо това те са формирали нишка, 20 хиляди пъти по-тънка от човешки косъм, която вероятно е най-здравият създаван някога материал.

Една от първите идеи е била, че диамантените нанонишки, които са едновременно забележително леки и здрави, биха могли да са перфектно решение за космически асансьор. За такова съоръжение би бил необходим дълъг кабел, закотвен към Земята, който се издига към Космоса, за да се закачи към сателит в орбита.

Наскоро екип от Куинслендския технологичен университет в Австралия направи модели диамантени нанонишки, използвайки симулации на молекулна динамика. Учените стигнаха до заключението, че материалът е значително по-гъвкав, отколкото се е смятало, че може да бъде и е изключително обещаващ за разработването на технологии в областта на аеронавтиката. Симулацията беше публикувана в началото на месец ноември.

Създадените от изследователите в Пенсилвания диамантени нанонишки може да са първата крачка към превръщането на дългоочаквания космически асансьор в реалност. Концепцията е предложена за пръв път през 1895 година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.