Създадоха диамантени нанонишки за космически асансьор

Изследователи от Пенсилванския щатски университет в САЩ са открили начин за производство на диамантени нанонишки, които биха били идеалният материал за въже за космически асансьор от Земята до Луната, пише Discovery News. Екипът, ръководен от преподавателя по химия Джон Бадинг, е приложил цикли от променливо налягане към изолирани течни молекули бензол и с удивление е установил, че пръстените от водородни атоми се подреждат в стройни, правилни вериги. Учените са очаквали, че молекулите на бензола ще реагират неорганизирано, но вместо това те са формирали нишка, 20 хиляди пъти по-тънка от човешки косъм, която вероятно е най-здравият създаван някога материал.

Една от първите идеи е била, че диамантените нанонишки, които са едновременно забележително леки и здрави, биха могли да са перфектно решение за космически асансьор. За такова съоръжение би бил необходим дълъг кабел, закотвен към Земята, който се издига към Космоса, за да се закачи към сателит в орбита.

Наскоро екип от Куинслендския технологичен университет в Австралия направи модели диамантени нанонишки, използвайки симулации на молекулна динамика. Учените стигнаха до заключението, че материалът е значително по-гъвкав, отколкото се е смятало, че може да бъде и е изключително обещаващ за разработването на технологии в областта на аеронавтиката. Симулацията беше публикувана в началото на месец ноември.

Създадените от изследователите в Пенсилвания диамантени нанонишки може да са първата крачка към превръщането на дългоочаквания космически асансьор в реалност. Концепцията е предложена за пръв път през 1895 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии