Съдия Ченалова прилага закона виртуозно, но от опакото

Бащата в траур Михаил Въжаров разговаря с Анна Заркова за правосъдието и делото „Соло“

- Г-н Въжаров, знам, че доста хора тия дни ви питат радвате ли се на уволнението на съдия Ченалова, която обяви за невинен убиеца на вашия син. Но в мъката си може би вие намирате думата „радост“ за неприлична?

- Не знам с коя друга дума бих я заменил. Нямам усещане за радост. Но имам усещане, че истините излизат наяве, което е радостно все пак. Две години докато делото „Соло“ се гледаше от Ченалова, с жена ми влизахме в Съдебната палата с чувството, че отиваме на война. Мислехме си: след като убиец ни отне детето, системата иска да ни смачка, тя е наш враг. Щяхме да се предадем, ако не бяха приятелите на сина ми. Но бяха до нас и питаха: Защо така? Като баща аз трябваше да се погрижа да получат отговор.

- Получиха ли го?

- Не знам. Много време мина от убийството, те пораснаха, вече са 27-28-годишни, а още чакат справедливост.

-  Шест години минаха от онази нощ на 18 април, когато печално известният Илиян Тодоров уби с нож пред дискотека „Соло“ сина ви Кирил и приятеля му Васил. Съдия Ченалова му даде оправдателна присъда за това, тя беше заменена с доживотна на по-горните инстанции, но междувременно той успя да избяга.

- Беше ясно на всички, че оправдателната присъда, която произнесе Ченалова, й беше продиктувана и наложена по някакъв начин. Като оправда убиеца, самата тя каза: не че е невинен, той е извършителят, обаче нещо не съм сигурна.

- Цитирана е в „Труд“: „Съдът не твърди, че Тодоров е невинен, а че доказателствата не ни дават основания да кажем кого е наранил и за какво точно трябва да отговаря.“

-  Глупости. 100 процента той е убиецът. Има неоспорими доказателства! Запозната ли сте с тях?

- Да. Само Илиян е носил нож в онази нощ, когато са се скарали две младежки компании. Приятелката му разказва, че преди да влязат в „Соло“, той я помолил да прибере ножа му заради фейсконтрола. На излизане си го взел. Една естонка го видяла в ръката му по време на боя. По бялата му риза е открита кръв от Васил...

- Има още. След боя той се качил в такси и казал на шофьора: „Наръгах един.“ Писал по скайп на естонката: „Беше самозащита.“ Два дни по-късно отишъл в полицията дегизиран - изрусен и подстриган. Признал си е. И неговите приятели, и майка му не отричат, че той е убиецът.

- Ножът обаче не е открит, никой не го е видял да ръга младежите, срещу него има само косвени доказателства, изтъкна навремето в мотивите си Ченалова.

- Тя беше поела ангажимент да го оправдае. За да го изпълни, нае за вещо лице Мария Грозева, която да каже, че три ножа, показани в съда, не съвпадали с раните. Предишна експертиза каза обратното, но не устройваше Ченалова. Ние поискахме отвод на Грозева заради лошата й репутация (от делото за убитите сестри Белнейски, чиито трупове бяха измити, преди да ги аутопсира - б.а.), но не стана. Шест съдии от две колегии обявиха Тодоров за убиец след това. Съдебните заседатели не ги броя, те са марионетки. У нас съдии като Ченалова си вървят с вещите лица и съдебните заседатели, които само потвърждават това, което те са си наумили да решат. Въпреки всичко съдебният състав с председател Ченалова не беше единодушен. Съдия Мария Дончева излезе с особено мнение, че Тодоров е извършителят.

- Според съдия Дончева доказателствата наистина са косвени, но веригата от тях води до извода, че подсъдимият е виновен.

- Ясно казано. За разлика от увъртането и шикалкавенето в мотивите на Ченалова. Когато човек лъже по поръчка, не е убедителен.

- Тежки думи. Да не би да знаете кой е поръчителят?

-  Бях в ДАНС, дадох показания и документи за доказателство. Нека прокурорите и следователите да ги проверят. Повече не мога да ви кажа до приключване на делото, тъй като подписах декларация.

- По това дело Ченалова е обвиняема не затова, че е оправдала Илиян, а че е съдействала на бягството му - не била изпратила навреме протеста срещу отмяната на задържането му под стража. Но дали нарочно го е направила?

- Ами как! Ченалова е вторият убиец на сина ми. Той е два пъти убит - физически и морално. Тя беше длъжна да наложи на убиеца му „подписка“ поне, докато приключи делото. Нали сама каза, че е виновен! В цял свят следят подсъдимите - с гривни и така нататък, а тя дава на двоен убиец оправдателна присъда и му връща паспорта, все едно му казва: „Бягай!“

- Но защо би рискувала кариерата си така? За пари? Илиян Тодоров, доколкото знам,  не е богат.

- А знаете ли какъв е баща му? По непотвърдени данни е братовчед на Първанов, първи в листата на БСП за Перник за изборите преди да стане убийството. За сина му са лобирали.  Знае се кои.  Има свидетели, в съдебният процес ще ги разпитат. Надявам се да започне и по-сериозно издирване на убиеца. Той е потърсен само на адреса си в Пловдив и толкова. Могат да го открият, ако им се каже. Част от системата работи, знам го.

- Пред Би Ти Ви съпругата ви се възмути, че съдии разрешават приложението на хиляди СРС-та  за какво ли не, а никой не контролира телефоните на родителите му. Тя вижда в уволнението на Ченалова и политически мотиви.

- Да, вижда ги, тъй като  ние по-рано сме подавали 3-4 пъти жалби до Висшия съдебен съвет, че Ченалова действа предубедено или под натиск. Обясниха ни обаче, че не са в техния ресор решенията по делата. Трябваше френският посланик да нарече Ченалова гнила ябълка, за да се задейства механизмът - инспекторат, етична комисия и тъй нататък. 

- Прочутата фраза за гнилите ябълки посланик Ксавие дьо Кабан произнесе заради друго дело, наречено „Белведере“, което определи като типичен случай на кражба на фирма чрез съда. След проверката около него се разбра, че съдия Ченалова например е бавила и други близо 50 дела.

- Ние, българите, сме безсилни, когато сигнализираме за неправда. Не ни чува никой  от високите етажи. Друго е, ако чужд дипломат се обади. Смешно и жалко! Сега се правят на изненадани, че един кръг съдии е работил в зависимост от определени хора в политически среди. Ако не бяха размахали пръст от чужбина и не се беше сменила в известна степен политическата конюнктура, над Ченалова и шефката й в Софийския градски съд Янева още щеше да има чадър. Да не мислите, че някой изведнъж се е трогнал  от убийството пред „Соло"?

- Чули сте изглежда записите на разговори между Ченалова и Янева - кой за кого е заръчал да се „опраска“. И сте мислили върху тях?

- Какво да му мисля? Между двете съдийки има вражда. Цацаров каза, че Ченалова иска да накисне Янева и сигурно е вярно. Били са в един отбор по-рано, Янева като шефка е могла да влияе някои дела да се падат все на Ченалова. Били са и приятелки, децата им са си играли заедно. Но сега някоя трябва да плаща и ето - почват да си правят номера. Тежко ни и горко, ако това е моралът на българския съдия! В разговора им се споменават и политици - Цветанов, Борисов. Но дявол знае за кое лъжат и кое е вярно.

- Тежко ни и горко наистина, ако до дявола се допитваме за казаното от съдии, и то влиятелни.

- Имайте предвид, че Ченалова е много добър съдия. Когато я заведоха с белезници в съдебната зала, аз бях там. Брат й и още един адвокат пледираха да я пуснат. После тя стана, даде обяснения пред колегите си съдии и пак се видя, че е висока класа! Висока, да знаете!  Страхотно борави с думи, с членове и алинеи, шикалкави и изкарва черното бяло. Познава, прилага и употребява виртуозно закона, но, за съжаление, от опакото. Ако беше морален и честен съдия, много хора от мафията щяха да си намерят майстора. И да изкараш двоен убиец невинен не е проста работа. Тя и на себе си е най-добрият адвокат. Не трябва да я подценяват.

- Смятате, че ще надвие държавното обвинение, така ли?

- Надявам се да не успее. Не че нещо може да извади от гроба моето дете. Но ако този път съдебната система нещо свърши, такива като Тодоров ще почнат да си задават въпроса: „Ако извърша престъпление, дали пък няма да бъда наказан рано или късно?“ Така може по-малко хора да бъдат смазани или убити. А иначе гнилото в държавата няма да може до корен да се изчисти. И мъката ми няма да прегори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта