Белгия отговори с котки на терористите

Вечерните часове на неделния ден в Белгия бяха белязани от мащабна полицейска антитерористична акция в Брюксел, Лиеж и Шарлероа, целта на която беше залавянето на Салах Абдеслам и брата на ликвидираната в Сен Дени Хасна Булахсен.

Операцията обаче беше проведена при почти пълно информационно затъмнение. Властите отказаха да разкрият подробности около мащабната полицейска акция в белгийската столица, включително и точните райони, в които се провежда тя.

Реакцията на жителите на Брюксел бе да пускат снимки на котки в социалните мрежи след призива да не се пускат снимки и видео от акцията на спецчастите в града.

Социалните мрежи бяха заляти със снимки на котки.

Органите на реда призоваха и медиите да запазят мълчание за всичко, случващо се около операциите срещу джихадистите от "Ислямска държава".

"Вместо да туитвате за полицейската дейност в Брюксел, ето една снимка на нашата котка Моцарт", написа оператор от холандската телевизия NOS.

Последваха публикации на всякакви котенца с хаштаг #BrusselsLockdown - коте-водещ на телевизионни новини, два котарака джедаи, които се бият с мечове, малко коте и ред други.

На среднощната пресконференция бе съобщено за 19 обиска и 16 арестувани. Говорителят на белгийската федерална прокуратура благодари на печата и на потребителите на социалните медии, че са се съобразили с изискванията на полицейските операции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят