Гърция: Видеото с лодката е монтирано, спасили сме над 90 000 мигранти през 2015-а

Гръцката брегова охрана опроверга публикациите, според които техен кораб се е опитал да потопи лодка пълна с бежанци, съобщават от посолството на Гърция в София в отговор на публикации.

„Посочваме че тези твърдения са абсолютно неверни, както впрочем това се вижда и на видеото, въпреки че e ясно, че кадрите са монтирани”, уточняват от посолството.

„1. От Щаба на Гръцката брегова охрана се опровергават категорично публикациите в чуждия печат, както и монтиран аудиовизуален материал в чужд сайт, според който кораб на Гръцката брегова охрана уж се опитва да потопи лодка пълна с бежанци.

2. Считаме, че най-малкото е непоследователно да се твърди, че Гръцката брегова охрана използва такива практики, които са несъвместими с културните ни ценности и са абсолютно укорими, при положение че бреговата охрана от началото на 2015 г. до днес е спасила от удавяне в морето над 90 000 мигранти при стотици операции по издирване и спасяване.

3. Също така отхвърлят се по категоричен начин твърденията в турския печат за някакъв диалог между ръководителите на бреговите охрани на Гърция и Турция“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят