Стефка Костадинова: Стабилен спорт се прави от стабилна държава

В днешния свят мисията на олимпизма да бъде пример за обединени в различията си хора става още по-важна

В края на 2015 г., председателят на БОК Стефка Костадинова даде своята оценка за отиващата си година, за процесите и тенденциите в българския спорт, като сподели очаквания и прогнози за следващия олимпийски сезон:

- Г-жо Костадинова, каква бе годината за българския спорт?

- Годината бе според очакванията и тенденциите, които бележат развитието на българския спорт напоследък. Не споделям крайните оценки и за това първо изтъквам, че България имаше своите успехи в спорта. На първите Европейски игри в Баку спечелихме 10 медала, сред които злато на сестрите Стоеви, а – макар и в непълен състав – националните волейболисти се представиха страхотно и стигнаха до среброто. На Европейското по волейбол в София нашите момчета станаха четвърти и отново заредиха с позитивни емоции цялата нация. Сани Жекова и Владо Зографски са световни студентски шампиони, имаме световна шампионка в гребането, ансамбълът ни е със сребро, спечелихме злато и четири бронза от олимпийските младежки фестивали, двама са шампиони при 23-годишните. Наред с това, тревожно е, че завършваме годината без световно злато в олимпийска дисциплина. Неприятното е, че всичко това се превръща в тенденция. Силно се надявам водещите ни състезатели, треньори и федерации да планирали върхова форма за следващия сезон, когато са Олимпийските игри в Рио.

- Вашето обяснение за този спад…

- Светът се променя, страшно много държави инвестират огромни суми в спорта и конкуренцията става все по жестока… Ние сякаш се оказахме неподготвени за тези промени и дълго карахме по инерция, но става ясно, че така не може. Освен това много наши печеливши модели, школи, традиции бяха волно или неволно разбити в годините на прехода, стотици безценни като опит специалисти заминаха да правят елитен спорт и шампиони за други нации. Вярвам, че държавата, институциите вече са разбрали, че без инвестиции и кадри голям спорт трудно се прави.

- Доколко трусовете в обществото и политиката се отразяват на спорта ни?

- Вижте, и аз, като всеки от нас искам силна и стабилна държава, силна Прокуратура, силна правораздавателна и правоохранителна системи. Обществото се нуждае от справедливост и равнопоставеност, за това е толкова важен въпросът за ролята на Прокуратурата и на главния прокурор. Нужно ни е повече спокойствие и устойчивост в развитието. Правенето на избори и кампании всяка година дестабилизира обществото, а и гълта страшно много пари, които могат да отидат за здравеопазване, социални нужни, образование и спорт. Трусовете в политиката се отразяват и на спортните хора. Всички искаме стабилност и устойчивост, които са основа за просперитета на дадена нация. Включително и в спорта.

- Какви са очакванията Ви за представянето ни в Рио2016?

- Първо нека да видим колко квоти ще вземем и след това да мислим с каква кошница ще тръгнем. Държа да не натоварваме състезатели със сръхочаквания. В момента имаме 30 квоти в 8 спорта. Стискаме палци на нашите волейболисти да се класират - много е важно да имаме отбор в българската делегация – това увлича нацията, тимът е като адреналин за всеки българин. Надявам се в бокса да вземем квоти, в борбата да се преборим за още, а и други спортове да класират свои представители в Рио. Вярвам, че Мария Гроздева ще се успее да се класира за 7-ата си олимпиада, след като първата й бе преди 23 години в Барселона, което е едно уникално постижение. Надеждите ни са свързани с традиционно силните български спортове – борба, бокс, художествена гимнастика, волейбол, спортна стрелба, лека атлетика, кану-каяк и др. Но нека е ясно и друго – от година на година МОК ограничава броя на участниците на олимпиади и за това квалификациите стават все по-трудни

- Не споменавате щангите… До скоро също силен български спорт…

- За жалост там пак сме набъркани в неприятна ситуация – този път заради немарливост в производството на хранителна добавка. БОК направи всичко възможно да се изясни истината и да се избегнат негативите за нас – чрез срещи, контакти, влияние… Изпратихме писмо до президента на МФВТ Тамаш Аян, с когото разговаряхме няколко, ген. секретар на БОК Белчо Горанов лично бе на визита при него в Будапеща заедно с министър Красен Кралев. Следствие на това световната федерация прие намалени наказания за спортистите, но сега ни грози солидна глоба и неучастие в Рио. В момента тече обжалване в Международния Арбитраж, силно се надявам Българската щанги федерация да защити докрай своята кауза за да има позитивно за нас развитие на случая.

- В тази връзка, как бихте коментирали скандала с руската атлетика, със световната атлетическа федерация ИААФ, с шефовете на ФИФА и УЕФА… Световният спорт се разбуни по върховете като кошер …

- Вижте, Международният олимпийски комитет мина през подобен етап на „проветряване“ още през 2000 г. със случая „Солт лейк Сити“. Това са много неприятни ситуации, и то по върховете на мощни организации, които ръководят обичани и следени от милиарди хора спортове. В техни ръце е и бизнес за стотици милиарди. Проблемите са глобални и опират до отговорност, до завишен контрол. Същевременно МОК вече настоява допинг контролът и санкциите да са извън международните федерации – конкретно във ВАДА - за да няма злоупотреби и избирателност. Световните спортни структури са много консервативни и се нуждаят от повече динамика, повече активност, повече съвременни идеи и проекти, по-модерно управление в крак с времето.

- Добра ли бе годината за БОК?

- Имахме много натоварена година с Европейските игри, младежките фестивали, подготовката за Олимпиадата в Рио… Не забравяме и приоритетите си с вниманието към младите, подпомагането на ветерани, параолимпийци… Радвам се, че заедно с болница Света Анна и спортното министерство осигурихме безплатни здравни грижи за 700 спортни легенди на България… Работим по проект за по-голяма ангажираност на бизнеса в спорта и вкарването на повече мениджърски решения и опит. Наред с това – страшно много събития и активни контакти с международните спортни структури, българските федерации и институции в подготовка за Рио2016.

- В тази връзка е познатият и чакан въпрос: Ще има ли скоро отново България член на МОК?

- Всяко нещо с времето си. В международен план имахме силна и активна година. Подписахме договор с Руския олимпийски комитет, който е сред най-влиятелните в олимпийското движение. Имах две лични срещи с Томас Бах – в Баку и в Москва, където бяхме на работна закуска с него. Знаете, че той продължава реформата и модернизирането на МОК с една изключително амбициозна и мащабна Програма 2020.

- Какво точно ще се промени в МОК и в олимпизма с Програма 2020?

- Много неща, охарактеризирани от медиите с една дума - модернизация. Цели се повече – уеб насоченост, действеност, активност и партньорства. Съвсем скоро ще стартира Олимпик ТВ, специализиран тв канал. Предвижда се да се намали финансовото бреме на бъдещите домакини на олимпиади – МОК ще дава близо $ 2 млрд. на всеки домакин на игрите след 2020 г. Планира се по-голяма прозрачност в процедурата за кандидатстване и приемане нови членове на МОК, както и повишена активност в социалните мрежи и интернет пространството. МОК отчита добра година, след като само с един договор продаде тв правата за олимпиадите до 2032 г. за територията на САЩ за рекордните 8 млрд. долара.

- В края на годината какво очаквате и какво пожелавате за Новата 2016 г.?

- Предстои ни много трудна и важна олимпийска година, през която основен приоритет е доброто представяне и безпроблемното участие на Игрите в Рио. През февруари имаме Младежки олимпийски игри в Лилехамер, в календара си сме предвидили много активности, фестивали, събития, инициативи. Тук искам да благодаря на екипа, на сътрудниците ни и на всички които подпомагат олимпийското движение в България. Желая на всички здраве, късмет, Весела Коледа, една щастлива и успешна година. Днес, в този турболентен свят, с толкова несигурно ежедневие и тревоги, мисията на спорта става още по-важна: да създава мостове, да изглажда конфликти, да бъде пример за обединени в различията си хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта