Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Проф. Бойко Ганчевски: Бъчварова е обидена и обижда другите

Доайенът на криминалните психолози пред „Труд“

– Проф. Ганчевски, какво се случва? Мутри убиват момче насред улицата, разстрелват двама бизнесмени за два дни, апаши пребиват старци в леглата им, а вътрешната министърка не дава да се каже и дума: считала всяка критика за посегателство срещу националната сигурност!

– Погледнато психологически, министърката се чувства обидена и реагира като обижда другите. Кой е опасен? КРИБ? Бизнесът иска спокойствие. В откритото си писмо бизнесмените основателно питат: Защо ни е нужно МВР, защо прахосваме 1 милиард лева за него, след като всеки от нас може да бъде застрелян като куче? Държавата в течение на 30 години прехвърли грижата за вътрешния ред и сигурност на частните охранителни фирми. Богатите хора им дават луди пари, за да ги пазят. И старците по селата късат за частна охрана от залъка си, но въпреки това живеят в кошмар. Как да не стане дума за оставка на министър Бъчварова! Тя е политическата фигура, която би трябвало да има мисия и визия за условията, в които професионалистите в МВР да работят по-добре. Но тя няма нито визия, нито мисия. Не знае какво да прави.

– Тя каза, че нейната работа е да поддържа международните връзки.

– С Китай ли? Тя е объркана и демонстрира високо самочувствие, за да прикрие това. Дават й различни съвети, но тя не знае кой да избере. Как да се оправи с полицаите, които с основание претендират за прилични заплати и условия за работа? Как да преразпредели бюджета, който сравнително никак не е малък? Как да раздели полицията от администрацията? Това е трудно без солидни познания за дейността им. Друг въпрос е дали да направи в МВР фирми, след като нейният предшественик ги закри? Докато тя се чуди, полицаите стачкуват. Търпението им се изчерпва, защото те не могат да работят и да искат, а хората ги псуват. Те нямат бензин, нямат компетентни началници, ако действат сами, настъпват мотиката – сблъскват се с корупция на различни нива и рискуват ако не да ги уволнят, то да ги направят на маймуни. Затова вместо да гонят престъпниците, те сядат в палатка пред парламента с плакати.

– И какво от това? Управляващите се правят, че не ги забелязват.

– Тази тактика не  е правилна. Както не е правилно след дръзки и показни престъпления от ръководството на МВР да мълчат. Правилно е да кажат: взимаме такива и такива мерки за това, стараем се…Защо премиерът трябва да ги вика да дойдат на работа – кой от отпуска, кой от Китай – и да издава от телевизора заповеди: тия, дето бият старци, до утре да бъдат хванати! Той няма право по закон на това.

Но добре, че го направи, за да покаже, че има държава все пак. Като викаше на работа шефа на полицията, който беше в отпуск, докато г-жа Бъчварова и главният секретар на МВР бяха в Китай, той изригна: „Нямате чувство за самосъхранение!“, сиреч, нямате представа как ще ви махна. Наистина ли нямат?

– Имат. Но мълчат, защото няма какво да кажат, а после обиждат бившите си колеги и журналистите, които коментират събитията – всички разбирали от футбол, публикациите били ченгеджийски номера и т.н. Премиерът е изнервен. Не е негова работа да командва което и да е министерство, той трябва само да определя посоката, както прави Доган. Обаче знае, че правителството може да падне не от разправиите в реформаторския блок, а от престъпността, която се развихря. Каквото и да казва, премиерът няма как да е доволен от политическото ръководство на МВР. За да ръководи, то трябва да е съпричастно с проблемите на полицаите – да ги мотивира, да им даде перспектива за някакво кариерно развитие и по-високи възнаграждения. А Бъчварова и заместниците й се отнасят с полицаите като с опоненти, те едва ли са влизали в РПУ да видят мизерията… От друга страна, трудно се намират вече кадърни и честни професионални ръководители за МВР. Само безогледни кариеристи поемат отговорни длъжности. Всеки друг служител с опит знае, че при смяна на правителството е аут. Новодошлите на власт го правят от началник на регионална дирекция районен инспектор – така се подиграват с него или го гонят без време в пенсия. И го превръщат в противник. А бандитизмът в това време се вихри. Не тероризмът, който стресира света, а неконтролираната агресия се вихри у нас. Неконтролираната агресия! Убиват момче, защото свирнало с клаксон, а наоколо 15 души снимат с телефони и си траят. Явлението не е български патент. Христоматиен пример е убийството на Катрин Дженовезе в Ню Йорк през 1978 г. Убиецът я влачи около половин час по улиците и я мушка с нож, а 42 души гледат през прозорците.

– Така каза и премиерът: убийства стават навсякъде по света. Гледайте „От местопрестъплението – Маями“.

– Да, но агресията подлежи на профилактика. Ако няма морални спирачки, трябва да има страх от наказание. Когато и едното, и другото го няма, става страшно. Що за хора са тези, които изнасилват баби, за да им вземат 6 лева? Изследвал съм ги. Те са с ниско самочувствие, неграмотни, примитивни, не отделят доброто от злото в различни ситуации. Търсят лекарство за ниското си самочувствие и го намират в изнасилването, но ниското им самочувствие се връща с усещането за вина и със страха, че ще ги хванат. Като не ги хванат, те пак взимат лекарството. И стават престъпници, които не могат да спрат.

– А при поръчковите убийства как е?

– Там няма емоционална и егоцентрична основа, има меркантилни интереси. За тях се търсят наемници и се намират лесно, защото е известно, че поръчковите убийства не се разкриват. Двете, които станаха само в продължение на 24 часа – на пълномощника на ВИС и на боса на „Агресия“ показаха, че организираната престъпност се активизира. Тя усеща, че МВР е слабо, няма сили и средства. А и получава много информация от полицията. Полицаят не виждат перспектива за себе си в системата , затова отъпква пътя си извън нея като продава информация. Това е, което ние наричаме липса на интегритет и нелоялно поведение.

– Но не бива да съчувстваме на корумпираните ченгета и да обвиняваме за всичко политиците, нали така? Какво е виновен Борисов, че в МВР има подлеци?

– Неговата вина е, че тръгна в кариерата си от МВР, а после като премиер го неглижира, години наред. Даже и с това, че сложи социолог за министър на вътрешните работи. Защо министър Вучков, който знаеше какво прави, подаде оставка? Защото политици му се бъркаха в работата.

– От славолюбие ли? Или нарочно искат МВР да е слабо?

– Умишлено държат МВР в ступор. Нима не знаят как да решат въпроса с бензина? Вместо да държат в София една ведомствена бензиностанция и патрулките да се редят там на опашка, не може ли зареждат с фактури навсякъде? Не може ли след честен конкурс да се осигури свястно облекло на полицаите, вместо кубинките им да се разпадат и да се потят в най-евтин плат, скроен като анцунг, докато генералите си шият униформите в „Агресия“?! Всичко това е свързано с пари и далавера. Ненапразно Вучков закри БМВ – фирма, която переше пари в МВР. Сега искат КАТ да направят фирма, да печели пари. Е, добре, ако правим бизнес с МВР , както и с армията, каква държава имаме?

– Какво за армията?

– С армията също се прави бизнес. Защо да нямаме военни самолети? Дотам ли стигнахме? МО има имоти на най-хубавите места в градовете. Продават ги. Защо никой не ги купува? Защото искат 70% комисионна, а не 10%, както е прилично.

– Значи психоанализът сочи, че всичко е за пари? А не е ли от страха на политиците, че ако МВР и правосъдието работят, част от тях ще са в затвора?

– И това го има. Психологическият анализ е верен, когато кореспондира с фактите. В МВР се работи по кокошкарски истории. Никой не работи по организираната престъпност и корупцията, защото знае, че стигне ли донякъде, няма да го наградят, а ще му намерят цаката. Вижте убийството на боса на „Агресия“. То очевидно е свързано с преразпределение на капитали, но има и сигурно и мотивация, свързана с близкото му обкръжение. Защото имуществото на някогашният шивашки държавен завод много пъти е препродавано и ипотекирано в един тесен кръг от хора. На запад и в „Маями“ първо се прави оглед щателен оглед на местопрестъплението, а после психологичен профил на 10-15 свидетели и заподозрени, които минават на т.нар. поведенческо интервю. Минават и на полиграф, който има 97% достоверност и с него често се стига до самопризнания. Или поне се тръгва по една версия, вместо по десет.

– Пак опираме до шефовете на МВР.

– Ръководителите на определено ниво в МВР непременно трябва да минават през тестове за лоялност и полиграф. Аз през 2001 г., по времето на министър Емануил Йорданов, прекарах всичките 52 –ма големи началници на детектор на лъжата. Провалиха се 43% от тях. Оттогава това не е правено. А в САЩ всяка година служителите на ФБР минават на полиграф в ЦРУ и обратно. Около 17% не се явяват – някои, защото се пенсионират или си сменят работата, но други, защото ги е страх и те биват уволнявани. У нас психологически подбор на кадрите няма. Умишлено беше ликвидиран Институтът по психология на МВР и сега има само поръчков подбор след конкурси, които се обявяват за определени хора без значение подходящи ли са за поста или не са.

– И ето ви резултат: срамен публичен спор за това алкохолик ли е главният секретар!

– Ако аз съм на негово място, ще се явя на детектор на лъжата. Така ще си изчистя името, ако не пия. Тестовете за зависимости от алкохол и наркотици дават 100% достоверен резултат. Разбира се, ако не са поръчкови експертите и не ги е страх.

– Друга тема: успяха ли терористите да предизвикат страх?

– Да, за съжаление, те успяха в тази своя основна цел. Дано не успеят в другата – да направят холифат до 2050 г. със столица Рим. За радост в България няма в текущата международна обстановка терористични актове. Това не е по заслуга на службите, а защото джихадистите считат България за свещена земя. Знам го, защото съм изследвал Ал Кайда. Те считат, че от нашата земя е излязло учението им. Затова ни включват в Халифата, а не сред враговете, нарочени за атака. Стратегията им е разбият Европа и нейните принципи на свободно движение в Шенген с емигрантския натиск. Млада кръв се стича в Стария континент, който е и със застаряващо население. Това може да доведе до опасни промени.

– Може ли „Овча купел“ да стане нашият Кьолн? Жените там се боят от бежанците в приюта, които им подсвиркват и оглеждат неприлично.

– Бежанците в този приют са малко и не биха стигнали до изстъпления като в Германия. Там са хиляди, маса и тя им осигурява анонимност, зад която се прикриват. При нас престъпления се правят от единици. Иначе на тях европейката, която е разголена, а не забулена, им изглежда като лека жена. Тяхното учение оправдава неправомерни действия с нея. Те трябва да бъдат принудени да спазват закона у нас. Лошото е, че ние не знаем има ли ислямисти между тях, или няма. В други държави това се установява с мобилни групи, които ползват и полиграфи.

– Напоследък май не се разбира гостоприемни ли сме ние българите, или мразим бежанците?

– Чухме напоследък призиви за опълчение срещу чужденците. В Германия вече има рокери и скинари, които ги бият. Не изключвам да се появят расистки изстъпления и у нас. Къде отиде хуманността на стара Европа? Хора бягат от война с жените си и децата си. Ние имаме пустеещи села, но не ги пращаме там, а и те не искат да останат. Трябва да приемаме бежанците, но при строг подбор и да ги екстрадираме, ако установим, че те не съобразяват своя морал и светоглед с нашите закони. Без съмнение ИДИЛ изпраща спящи клетки и в България, които да бъдат активирани за атентати.

– Вярват ли си управляващите като повтарят, че са осигурили стабилност в България? Въпреки разклатеното доверие в институциите и страха от терора и бандитизма?

– Не си вярват. Лъжат ни. Те знаят, че няма сигурност за гражданите – нито с оглед на престъпните посегателства, нито от гледна точка на препитанието, екологията, външната политика, заплахата от тероризма, наркотрафика и други. Заблужават ни. Не искат критика. Казват ни: Ако свалите от власт правителството, ще се кланяте на пауните и друго няма да има с години. Лъжите са директното послание към населението – ако нас ни няма, настъпва краят. Има някои, които си вярват, но това е патологичност и е в областта на психиатрията. Според една теория 93-ма души в света знаят истината – това са милиардерите, които държат парите и ги увеличават, служейки си с няколко вида лъжи: религията, идеологията, политиката, грижата за правата за гражданите, военната доктрина. Интелигентни хора – учени, журналисти, безнесмени, лекари и учители в определена степен им вярват. С невярващите има саморазправи, както и войни.

– Колко души са в кръга на знаещите у нас?

– Тяхното знание е елементарно. То се ограничава до това, че трябва да останат колкото може повече на власт – лично или чрез подставени лица.

Визитка:
Роден на 3 септември 1951 г. в София. Завършил Висшата школа на МВР и право в Софийския университет (1976). Докторант, кандидат (1980), доктор (2003) и професор (2004) на психологическите науки. Работил като оперативен в икономическа полиция, асистент, доцент и директор на Института на психология на МВР до 2001 г. Оттогава преподава психология в няколко университета – в Сент Луис, САЩ, Русия и Казахстан. trud 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.