Проф. Бойко Ганчевски: Бъчварова е обидена и обижда другите

Доайенът на криминалните психолози пред "Труд"

- Проф. Ганчевски, какво се случва? Мутри убиват момче насред улицата, разстрелват двама бизнесмени за два дни, апаши пребиват старци в леглата им, а вътрешната министърка не дава да се каже и дума: считала всяка критика за посегателство срещу националната сигурност!

- Погледнато психологически, министърката се чувства обидена и реагира като обижда другите. Кой е опасен? КРИБ? Бизнесът иска спокойствие. В откритото си писмо бизнесмените основателно питат: Защо ни е нужно МВР, защо прахосваме 1 милиард лева за него, след като всеки от нас може да бъде застрелян като куче? Държавата в течение на 30 години прехвърли грижата за вътрешния ред и сигурност на частните охранителни фирми. Богатите хора им дават луди пари, за да ги пазят. И старците по селата късат за частна охрана от залъка си, но въпреки това живеят в кошмар. Как да не стане дума за оставка на министър Бъчварова! Тя е политическата фигура, която би трябвало да има мисия и визия за условията, в които професионалистите в МВР да работят по-добре. Но тя няма нито визия, нито мисия. Не знае какво да прави.

- Тя каза, че нейната работа е да поддържа международните връзки.

- С Китай ли? Тя е объркана и демонстрира високо самочувствие, за да прикрие това. Дават й различни съвети, но тя не знае кой да избере. Как да се оправи с полицаите, които с основание претендират за прилични заплати и условия за работа? Как да преразпредели бюджета, който сравнително никак не е малък? Как да раздели полицията от администрацията? Това е трудно без солидни познания за дейността им. Друг въпрос е дали да направи в МВР фирми, след като нейният предшественик ги закри? Докато тя се чуди, полицаите стачкуват. Търпението им се изчерпва, защото те не могат да работят и да искат, а хората ги псуват. Те нямат бензин, нямат компетентни началници, ако действат сами, настъпват мотиката - сблъскват се с корупция на различни нива и рискуват ако не да ги уволнят, то да ги направят на маймуни. Затова вместо да гонят престъпниците, те сядат в палатка пред парламента с плакати.

- И какво от това? Управляващите се правят, че не ги забелязват.

- Тази тактика не  е правилна. Както не е правилно след дръзки и показни престъпления от ръководството на МВР да мълчат. Правилно е да кажат: взимаме такива и такива мерки за това, стараем се...Защо премиерът трябва да ги вика да дойдат на работа – кой от отпуска, кой от Китай - и да издава от телевизора заповеди: тия, дето бият старци, до утре да бъдат хванати! Той няма право по закон на това.

- Но добре, че го направи, за да покаже, че има държава все пак. Като викаше на работа шефа на полицията, който беше в отпуск, докато г-жа Бъчварова и главният секретар на МВР бяха в Китай, той изригна: „Нямате чувство за самосъхранение!“, сиреч, нямате представа как ще ви махна. Наистина ли нямат?

- Имат. Но мълчат, защото няма какво да кажат, а после обиждат бившите си колеги и журналистите, които коментират събитията – всички разбирали от футбол, публикациите били ченгеджийски номера и т.н. Премиерът е изнервен. Не е негова работа да командва което и да е министерство, той трябва само да определя посоката, както прави Доган. Обаче знае, че правителството може да падне не от разправиите в реформаторския блок, а от престъпността, която се развихря. Каквото и да казва, премиерът няма как да е доволен от политическото ръководство на МВР. За да ръководи, то трябва да е съпричастно с проблемите на полицаите – да ги мотивира, да им даде перспектива за някакво кариерно развитие и по-високи възнаграждения. А Бъчварова и заместниците й се отнасят с полицаите като с опоненти, те едва ли са влизали в РПУ да видят мизерията... От друга страна, трудно се намират вече кадърни и честни професионални ръководители за МВР. Само безогледни кариеристи поемат отговорни длъжности. Всеки друг служител с опит знае, че при смяна на правителството е аут. Новодошлите на власт го правят от началник на регионална дирекция районен инспектор – така се подиграват с него или го гонят без време в пенсия. И го превръщат в противник. А бандитизмът в това време се вихри. Не тероризмът, който стресира света, а неконтролираната агресия се вихри у нас. Неконтролираната агресия! Убиват момче, защото свирнало с клаксон, а наоколо 15 души снимат с телефони и си траят. Явлението не е български патент. Христоматиен пример е убийството на Катрин Дженовезе в Ню Йорк през 1978 г. Убиецът я влачи около половин час по улиците и я мушка с нож, а 42 души гледат през прозорците.

- Така каза и премиерът: убийства стават навсякъде по света. Гледайте „От местопрестъплението – Маями“.

- Да, но агресията подлежи на профилактика. Ако няма морални спирачки, трябва да има страх от наказание. Когато и едното, и другото го няма, става страшно. Що за хора са тези, които изнасилват баби, за да им вземат 6 лева? Изследвал съм ги. Те са с ниско самочувствие, неграмотни, примитивни, не отделят доброто от злото в различни ситуации. Търсят лекарство за ниското си самочувствие и го намират в изнасилването, но ниското им самочувствие се връща с усещането за вина и със страха, че ще ги хванат. Като не ги хванат, те пак взимат лекарството. И стават престъпници, които не могат да спрат.

- А при поръчковите убийства как е?

- Там няма емоционална и егоцентрична основа, има меркантилни интереси. За тях се търсят наемници и се намират лесно, защото е известно, че поръчковите убийства не се разкриват. Двете, които станаха само в продължение на 24 часа – на пълномощника на ВИС и на боса на „Агресия“ показаха, че организираната престъпност се активизира. Тя усеща, че МВР е слабо, няма сили и средства. А и получава много информация от полицията. Полицаят не виждат перспектива за себе си в системата , затова отъпква пътя си извън нея като продава информация. Това е, което ние наричаме липса на интегритет и нелоялно поведение.

- Но не бива да съчувстваме на корумпираните ченгета и да обвиняваме за всичко политиците, нали така? Какво е виновен Борисов, че в МВР има подлеци?

- Неговата вина е, че тръгна в кариерата си от МВР, а после като премиер го неглижира, години наред. Даже и с това, че сложи социолог за министър на вътрешните работи. Защо министър Вучков, който знаеше какво прави, подаде оставка? Защото политици му се бъркаха в работата.

- От славолюбие ли? Или нарочно искат МВР да е слабо?

- Умишлено държат МВР в ступор. Нима не знаят как да решат въпроса с бензина? Вместо да държат в София една ведомствена бензиностанция и патрулките да се редят там на опашка, не може ли зареждат с фактури навсякъде? Не може ли след честен конкурс да се осигури свястно облекло на полицаите, вместо кубинките им да се разпадат и да се потят в най-евтин плат, скроен като анцунг, докато генералите си шият униформите в „Агресия“?! Всичко това е свързано с пари и далавера. Ненапразно Вучков закри БМВ – фирма, която переше пари в МВР. Сега искат КАТ да направят фирма, да печели пари. Е, добре, ако правим бизнес с МВР , както и с армията, каква държава имаме?

- Какво за армията?

- С армията също се прави бизнес. Защо да нямаме военни самолети? Дотам ли стигнахме? МО има имоти на най-хубавите места в градовете. Продават ги. Защо никой не ги купува? Защото искат 70% комисионна, а не 10%, както е прилично.

- Значи психоанализът сочи, че всичко е за пари? А не е ли от страха на политиците, че ако МВР и правосъдието работят, част от тях ще са в затвора?

- И това го има. Психологическият анализ е верен, когато кореспондира с фактите. В МВР се работи по кокошкарски истории. Никой не работи по организираната престъпност и корупцията, защото знае, че стигне ли донякъде, няма да го наградят, а ще му намерят цаката. Вижте убийството на боса на „Агресия“. То очевидно е свързано с преразпределение на капитали, но има и сигурно и мотивация, свързана с близкото му обкръжение. Защото имуществото на някогашният шивашки държавен завод много пъти е препродавано и ипотекирано в един тесен кръг от хора. На запад и в „Маями“ първо се прави оглед щателен оглед на местопрестъплението, а после психологичен профил на 10-15 свидетели и заподозрени, които минават на т.нар. поведенческо интервю. Минават и на полиграф, който има 97% достоверност и с него често се стига до самопризнания. Или поне се тръгва по една версия, вместо по десет.

- Пак опираме до шефовете на МВР.

- Ръководителите на определено ниво в МВР непременно трябва да минават през тестове за лоялност и полиграф. Аз през 2001 г., по времето на министър Емануил Йорданов, прекарах всичките 52 –ма големи началници на детектор на лъжата. Провалиха се 43% от тях. Оттогава това не е правено. А в САЩ всяка година служителите на ФБР минават на полиграф в ЦРУ и обратно. Около 17% не се явяват – някои, защото се пенсионират или си сменят работата, но други, защото ги е страх и те биват уволнявани. У нас психологически подбор на кадрите няма. Умишлено беше ликвидиран Институтът по психология на МВР и сега има само поръчков подбор след конкурси, които се обявяват за определени хора без значение подходящи ли са за поста или не са.

- И ето ви резултат: срамен публичен спор за това алкохолик ли е главният секретар!

- Ако аз съм на негово място, ще се явя на детектор на лъжата. Така ще си изчистя името, ако не пия. Тестовете за зависимости от алкохол и наркотици дават 100% достоверен резултат. Разбира се, ако не са поръчкови експертите и не ги е страх.

- Друга тема: успяха ли терористите да предизвикат страх?

- Да, за съжаление, те успяха в тази своя основна цел. Дано не успеят в другата – да направят холифат до 2050 г. със столица Рим. За радост в България няма в текущата международна обстановка терористични актове. Това не е по заслуга на службите, а защото джихадистите считат България за свещена земя. Знам го, защото съм изследвал Ал Кайда. Те считат, че от нашата земя е излязло учението им. Затова ни включват в Халифата, а не сред враговете, нарочени за атака. Стратегията им е разбият Европа и нейните принципи на свободно движение в Шенген с емигрантския натиск. Млада кръв се стича в Стария континент, който е и със застаряващо население. Това може да доведе до опасни промени.

- Може ли „Овча купел“ да стане нашият Кьолн? Жените там се боят от бежанците в приюта, които им подсвиркват и оглеждат неприлично.

- Бежанците в този приют са малко и не биха стигнали до изстъпления като в Германия. Там са хиляди, маса и тя им осигурява анонимност, зад която се прикриват. При нас престъпления се правят от единици. Иначе на тях европейката, която е разголена, а не забулена, им изглежда като лека жена. Тяхното учение оправдава неправомерни действия с нея. Те трябва да бъдат принудени да спазват закона у нас. Лошото е, че ние не знаем има ли ислямисти между тях, или няма. В други държави това се установява с мобилни групи, които ползват и полиграфи.

- Напоследък май не се разбира гостоприемни ли сме ние българите, или мразим бежанците?

- Чухме напоследък призиви за опълчение срещу чужденците. В Германия вече има рокери и скинари, които ги бият. Не изключвам да се появят расистки изстъпления и у нас. Къде отиде хуманността на стара Европа? Хора бягат от война с жените си и децата си. Ние имаме пустеещи села, но не ги пращаме там, а и те не искат да останат. Трябва да приемаме бежанците, но при строг подбор и да ги екстрадираме, ако установим, че те не съобразяват своя морал и светоглед с нашите закони. Без съмнение ИДИЛ изпраща спящи клетки и в България, които да бъдат активирани за атентати.

- Вярват ли си управляващите като повтарят, че са осигурили стабилност в България? Въпреки разклатеното доверие в институциите и страха от терора и бандитизма?

- Не си вярват. Лъжат ни. Те знаят, че няма сигурност за гражданите – нито с оглед на престъпните посегателства, нито от гледна точка на препитанието, екологията, външната политика, заплахата от тероризма, наркотрафика и други. Заблужават ни. Не искат критика. Казват ни: Ако свалите от власт правителството, ще се кланяте на пауните и друго няма да има с години. Лъжите са директното послание към населението – ако нас ни няма, настъпва краят. Има някои, които си вярват, но това е патологичност и е в областта на психиатрията. Според една теория 93-ма души в света знаят истината – това са милиардерите, които държат парите и ги увеличават, служейки си с няколко вида лъжи: религията, идеологията, политиката, грижата за правата за гражданите, военната доктрина. Интелигентни хора - учени, журналисти, безнесмени, лекари и учители в определена степен им вярват. С невярващите има саморазправи, както и войни.

- Колко души са в кръга на знаещите у нас?

- Тяхното знание е елементарно. То се ограничава до това, че трябва да останат колкото може повече на власт – лично или чрез подставени лица.

Визитка:

Роден на 3 септември 1951 г. в София. Завършил Висшата школа на МВР и право в Софийския университет (1976). Докторант, кандидат (1980), доктор (2003) и професор (2004) на психологическите науки. Работил като оперативен в икономическа полиция, асистент, доцент и директор на Института на психология на МВР до 2001 г. Оттогава преподава психология в няколко университета – в Сент Луис, САЩ, Русия и Казахстан. trud 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта