НАСА показа вулкани, бълващи лед на Плутон

Ледени вулкани може да има на повърхността на Плутон, смята НАСА. Космическата агенция дори публикува нови изображения, които предоставят на учените поглед отблизо към едно от потенциалните места на такава активност. Един от кратерите е широк 80 мили и е висок 2,5 мили, съобщава popsci.com.

Сондата New Horizons праща данни и изображения на вулканите. Релефът е наречен Райт Монс, именуван в чест на братята пионери Райт. Ако NASA потвърди, че е леден вулкан, то “това ще бъде най-големият леден вулкан във външната Слънчева система.”, пише CNET, цитирани от Фокус.

Ако Велзувий беше такъв вулкан, той щеше да замрази жителите на Помпей

За разлика от земните вулкани, които изхвърлят разтопени скали, ледените вулкани, познати още като криптовулкани, изригват смес, съдържаща лед, азот, амоняк и метан. Учени допускат, че ледени вулкани съществуват на луната на Сатурн Титан и на луната на Нептун Тритон.

“Ако Велзувий беше криптовулкан, неговата лава щеше да замрази жителите на Помпей,” обяснява Розали Лопес.

Райт Монс се намира близо до дъното на лявата страна на сърцето на Плутон - формирование, приличащо на сърце, което заема немалка част от повърхността на планетата-джудже. Зоната, която се вижда в близък кадър, се отличава с липса на образувани при сблъсъци кратери. Според NASA това означава, че повърхността в този регион се е образувала сравнително скоро най-вероятно вследствие на вулканична активност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука