Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Вибеке Ландре, основателка на ПЕГИДА Норвегия пред Труд: Секс терорът от имигранти над цяла Европа тепърва започва

Заедно с още двама души Вибеке Ландре основава антиислямското движение ПЕГИДА в Норвегия. Днес, около година по-късно, тя стои встрани от активните членове, но следи събитията в Европа отблизо. Нарича нападенията на жени в Кьолн „айсберга“ на сексуалните посегателства от имигранти на Стария континент.

Това я провокира да създаде фейсбук страница „Европейските жени и нашата свобода“ („European women and our freedom“), която се бори с епидемията от изнасилвания и последствията, които те имат върху свободата.

Въпреки заплахите за живота си, които тя получава и до днес, Ландре прие да разкаже пред „Труд“ какво и откога се случва с жените в Европа.

Ландре е родена на 27 август 1978 г. в Хамар, Норвегия. Завършва образованието си в сферата на менталното здраве и злоупотребата с наркотични вещества. Има три деца. Била е местен лидер е на Партията на прогреса и активен участник в дебати на социални теми.

– Г-жо Ландре, следите събитията отблизо от години, какво знаете за посегателствата върху жени в Европа?

– Знам, че много от случващото се крие от публичното пространство. Освен това медиите, заедно с правителствата на отделните държави, твърде малко наблягат на темата.

– Как виждате връзката между нападенията, които станаха в различни страни като Германия, Швеция, Швейцария, Австрия и Финландия след нощта на Нова година?

– За съжаление първоначално информация почти нямаше в международните медии. Това, което се случи в Кьолн и на други места, потвърди опасенията ми, че такива нападения се случват във всяка европейска държава.

– Говорим ли за вълна от изнасилвания?

– В Норвегия всички изнасилвания се извършват от имигранти. Швеция пък има най-големият процент изнасилвания в Европа. В Англия бяха разкрити важни случаи на сексуални злоупотреби и голяма част от извършителите им са мъже от Пакистан. Има много информация и числа за това, но проблемът е, че често дават грешна представа, поради липсва на статистиката, която да показва откъде идват. Медиите и правителствата също потулват нещата. Има вече съобщения за отряди, които са се формирали на няколко места в Европа, за да запазят хората и улиците от имигранти.

– Скандалът с имигрантите избухна след събитията в нощта на Нова година в Кьолн и последвалите нападения, но откога ситуацията е такава?

– Трудно е да се каже точно, но говорим за период от 5-10 години или повече на някои места. Последната ми информация е за жени, които разкриват какво се е случило с тях при подобни инциденти в Швеция. Става дума за поне 16 момичета тийнейджърки. В момента пък има и сформирани граждански отряди в Германия. И това е само капка в морето. Хората трябва да знаят повече за това, което се случва около тях.

– Защо се случва всичко това, каква е причината?

– Смятам, че е умишлено и развито. Няма съмнение, че много мюсюлмани имат ужасяващ възглед за жените от Западния свят и за жените като цяло.

– Очаква ли се положението да ескалира?

– Да, тази година ще има още нападения, както и след това. Европа ври и се страхувам, че нещата ще ескалират все повече оттук нататък.

– Защо започнахте фейсбук страницата си след събитията в Кьолн?

– Защото ми писна от потулването на тези събития, както от проимигрантските организации, така и от правителствата и медиите. Много се страхувам за бъдещото на децата ми и идващите поколения. Аз живея в Норвегия, която има 5 милиона души население. Тук имаме 200 000 мюсюлмани и броят им расте. Може да не изглежда много, в сравнение с другите страни, но ние имаме същите проблеми, както останалите. И тук е като във всяка друга държава – опитват се да покрият и смекчат нещата, за да няма граждански бунтове.

– Какво трябва да направим ние?

– Ако тези събития продължат, се страхувам, че ще трябва да има бунтове във всички големи европейски градове. Надявам се да греша и страните в Европа да видят предизвикателствата, пред които се изправяме и да действат, преди да сме достигнали точката, от която няма връщане. Лицето на Европа завинаги е променено, но ние все още можем да направим нещо, за да намалим бъдещия сблъсък. Има нужда от политици, които смеят да взимат правилните решения, макар и да са непопулярни. Не трябва да правим компромис със сигурността и свободата си.

– Има ли информация как стоят нещата в страните в Източна Европа, сред които е и България?

– Имаме много малко данни за източноевропейските страни, но това е основният проблем на медиите и слабото отразяване на епидемията от изнасилвания. Просто информацията е ограничена и така правителствата искат да бъде. Надявам се това да се промени сега, след като всички тези посегателства от последните дни са просто върхът на айсберга. Много повече случаи на посегателства срещу жени и момичета от имигранти, за които полицията е мълчала, вече излизат в публичното пространство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.