Проф. Никола Александров: Домашната ракия е опасна

- Проф. Александров, има ли начин човек да разбере, че употребява фалшив алкохол, а не истински?

- Ако става въпрос за метилов алкохол, не би могъл да разбере. По вкус, мирис или каквито решите вие физически качества метиловият не се различава от етиловия, който всъщност става за консумация.

Прочетох на различни места, че можело да се разбере по начина, по който гори, или подобни фактори, но това не е вярно. Единственият начин, по който може да разберете, че не употребявате метилов, а етилов алкохол, е лабораторният анализ.

- По какво човек може да разбере, че се е натровил с алкохол, и кога се появяват първите симптоми?

- Първите симптоми се появяват значително по-късно, трябва да са минали седем-осем, а дори и 24 часа след консумацията на метилов алкохол. Причината за забавянето е, че метиловият алкохол метаболизира в човешкия организъм до формалдехид и мравчена киселина и затова е необходимо време.

Първоначалните симптоми са гадене, повръщане, болки в корема. След това се появява световъртеж, докато се стигне до увреждане на сърцето. Възможно е алкохолното отравяне да имитира инфаркт или някакво друго тежко увреждане на сърцето, тъй като се получава първоначално тежка метаболитна ацидоза (повишена киселинност в човешките течности - бел. ред.) в организма.

Първоначално се засяга сърцето и ако човек издържи да не умре от метаболитната ацидоза, тогава се уврежда главният мозък, получава се мозъчен оток. След 24-тия час до 48-ия се засяга зрителният нерв и човек ослепява.

- Може ли процесът на отравяне да бъде спрян по някакъв начин?

- Може в самото начало, ако се постъпи в болница и се постави навреме правилна диагноза. В такъв случай процесът на отравяне се прекратява, като се дава етилов алкохол, който измества метиловия алкохол от рецепторите. Така се прекъсва процесът на метаболизиране в организма, за което споменах преди малко, или може да се прекрати или забави този процес.

- Етиловият алкохол е чистият спирт, нали?

- Обикновен чист спирт, който се продава по аптеките. Важно е обаче да се действа бързо. Смъртта на пациента от метаболитна ацидоза може да се предотврати и като се направи диализа или други подобни мероприятия. Важно е да се каже обаче, че това може да стане само в специализирани заведения, в които имат необходимата техника.

- Тоест препоръчвате хората да не правят опити да се самолекуват вкъщи?

- За самолечение изобщо да не говорим. Отравянето с метилов алкохол е тежко състояние и видяхте до какво води самолечението и какви бяха резултатите в Якоруда.

- Неведнъж сте обяснявали, че домашният алкохол може да бъде по-опасен от този, който се продава по магазините, защо е така?

- Домашният алкохол обикновено може да съдържа метилов алкохол. Причината е, че често се произвежда в малки примитивни казани, които нямат достатъчно добри очистващи системи. За да се произведе качествен алкохол за пиене, инсталацията трябва да има достатъчно добри очистващи възможности.

Има определен технологичен процес, чието нарушаване води до замърсяване на напитката. Също така е важно какъв материал се използва за производството на ракията - ако се слагат костилки от череши, кайсии или други черупкови плодове, се получава винаги в голямо количество метилов алкохол.

Причина за влошеното качество на домашната ракия е, че са прекъснати традициите от едно време. В миналото не всеки е варил ракия, не всеки е имал казани, които сега се направиха под път и над път и всеки се хваща да произвежда, без да има подходящото обучение, подходящата квалификация и традиция. Така се получават тези лоши резултати.

- Могат ли хората да изследват по някакъв начин алкохола, който произвеждат?

- Има химически лаборатории, където могат да направят това. Но продължавам да твърдя, че лансирането за възобновяване на домашните традиции за варене на алкохол не са най-доброто нещо. Не можеш да произведеш качествен алкохол с примитивна инсталация. Съвременните производствени инсталации са модерни, минават през определени проверки, разполагат с различни очистващи филтри и т.н. Така може да се получи качествен алкохол.

- Това означава ли, че когато употребяваме купен от магазина алкохол, може да сме сигурни, че той е истински?

- Досега в България не се е случвало човек да се натрови с алкохол, който разполага със съответния бандерол и е произведен под съответния контрол. Продажбата на алкохол по пътищата и по пазарите е несериозно нещо и е игра на случайности със здравето.

- Сещате ли се за фрапиращи случаи на алкохолно отравяне от своята практика, вие сте били дългогодишен директор на токсикологията във ВМА?

- Преди години имаше голямо отравяне в Шумен във фабриката, където произвеждат боя за обувки „Панайот Волов“. Оттам беше откраднат метилов алкохол, с който хората се натровили. Голям случай на отравяне имаше и на летището в Добрич и по други летища също, защото метиловият алкохол се използва при обледяване на самолети. Метилов алкохол се използва и от сондите за пречистване на метан и около тях също са ставали инциденти. Имали сме случаи на отровени с алкохол в дървообработващи предприятия, последният подобен случай беше в Пловдив.

Най-голямото отравяне, за което се сещам, е от 1944 г. на пристанището във Варна. Тогава съветски войници намират цистерна, в която има метилов алкохол, в резултат има десетки отровени и множество починали. Случаят е засекретен, но положението е било много тежко.

- А ако не с алкохол, тогава с какво най-често се тровят българите?

- Най-много са случаите на отровени с медикаменти. Невинаги умишлено, често случайно. Също така отравяния с различни химични вещества.

- Когато става въпрос за храни и отравяния, кои са тези, с които най-много трябва да внимаваме?

- Храните, които се продават в реномираните магазини, при тях отравяне не се развива. В рисковата категория попадат храни, които са произведени в домашни условия и не са спазени технологичните изисквания.

Най-чести са случаите на натравяне с местни или рибни консерви и т.н. Да се върнем към домашното производство е много хубаво, но това означава да произвеждаме качествен продукт и да го съхраняваме качествено. Много хора подценяват това.

Визитка

Проф. Д-р Никола Александров е доктор на медицинските науки, токсиколог. Генерал-майор от запаса, бивш дългогодишен ръководител на Катедрата по токсикология и алергология на Военномедицинската академия. За нуждите на някогашната българо-съветска космическа програма изобретява един от първите пробиотици в света. Продуктът беше разсекретен чак в края на миналия век. Масон, избиран за Велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България. Участвал е в съдебни експертизи по дела за катастрофи, причинени в нетрезво състояние.

Коментари

Задължително поле