Ловец вдигна частна черква в равната Златия

Бранимир Видин от Вълчедръм вградил в основите на храма камъни от Шумен, Балкана и Беласица

Бивш депутат стана кръстник на храма

Черква се гради дълго и трудно - особено във времена, когато хлябът е по-оскъден от вярата, а жаждата за пари - по-силна от любовта към Бога и ближните. Един ловец от Северозападна България обаче за две години изгради православен храм в равнината Златия и го остави отворен за празниците и молитвите на земляците си.

“Направих тази черква с помощта на приятели и дарители за успокоение на душите ни в тези тежки години и като спомен на наследниците ни!”, казва Бранимир Видин от град Вълчедръм. 52-годишният мъж е ловен надзирател в ловно-рибарското сдружение “Огоста”-Монтана, баща на две дъщери и дядо на 4-годишен внук. По професия е автомонтьор и дълги години е работил в предприятията в района. Когато икономиката рухнала и стотици наоколо останали без хляб, Бранко завършил курсове към Лесотехническия университет и станал ловен надзирател за община Вълчедръм. Вече 17 години отговоря за организацията на лова и риболова и за опазването на дивеча в равнината Златия. Меракът от младини да майстори с ръцете си нови неща обаче не го напуснал. Купил част от изоставените сгради на бившето стопанство край града и ги превърнал в просторен ловен дом. По стените висят ловни трофеи, черги и народни носии, гори камина, а в измайсторена от Бранко фурна къкрят манджи и дими скара. Като повечето ловци Бранко Видин е и изкусен готвач и много жители на градчето и околните села се събират за празници в ловната хижа.

“Гледах хората, които идват да се веселят, и исках да направя нещо различно - нещо, което да им даде повече сила и надежда за по-добри дни. Преди 5-6 години реших, че трябва да изградя черква, но дълго време не смеех да споделя идеята с никого, защото си давах сметка колко много средства и труд трябват”, споделя ловният надзирател. Кураж и подкрепа получил от гражданското сдружение “Бъдеще за Северозападна България”, поставило си за цел да подпомага запазването на културните и историческите традиции на региона и развитието на икономиката му.

“Така започнах в средата на 2012 г.”, разказва ловецът. Преди да направи първата копка, разговарял и с местния свещеник отец Кирил. Духовникът го уверил, че градежът на нов храм е родолюбиво и полезно дело - особено във времената на бездуховност и тежки грижи. Жителите на Вълчедръм - фермерско градче с 3500 души в равнината Златия, въпреки вековната си отдаденост на нивите, никога не се загърбвали християнската си вяра и упованието в Бога, казват местните историци. В началото на ХХ век стопаните вдигнали голяма черква “Света Параскева” за прослава и гордост на района и хората му я изградили като умалено копие на храм-паметника “Св. Александър Невски”.

“Аз не съм прекалено набожен човек, не лягам и не ставам с молитви, но съм българин и се прекланям пред вярата ни, която ни е запазила като народ. Така съм възпитал и децата си. Където и да отидем в България, първо намираме черквата и палим по свещичка”, разказва Бранимир. За храма на мечтите си той взел камъни от три исторически места в страната - от Шумен, от Балкана и Беласица, и ги вградил в основите на строежа. От сдружението “Бъдеще за Северозападна България” осигурили пари за материали и майсторите започнали да леят и зидат.

“Работехме по 17 часа на ден. Денем се трудеха строителите, привечер започвах аз с доброволците”, разказва ловецът. Един от майсторите - Даниел Гешев, предложил да разчупи правоъгълната фигура на сградата, вградил в стените красиви ниши, вдигнал и кубе. Това оскъпило проекта, но дарителите не се отдръпнали. Когато през 2015 г. грубият строеж приключил и парите попривършили, но трябвало да се правят стенописи и икони. Тогава на помощ се притекъл бившият депутат Димитър Аврамов - собственик на холдинг за добив и преработка на птиче месо. “От години помагам на черкви и манастири, това е народополезно дело. Видях желанието за работа и ентусиазма на Бранимир и помощниците му и се включих”, заяви бизнесменът. С получените средства майсторите и доброволците довършили черквата, купили икони и положили стенописи в храма. За кубето доставили специална, имитираща позлата облицовка от Гърция. До черквата вдигнали и висока 7,5 м конструкция, на която окачили 50-килограмова камбана. А до входа изградили чешма и навес, под който хората да се събират. “Цялата черква излезе 72 000 лева. Но стана много красива. Изградена е като старите храмове от камък, тухла и дърво. Направихме и много прозорци и врата със стъклописи, които внасят много светлина и цвят във вътрешността на храма. Сред пламъците на свещите и дима на тамяна човек се чувства сякаш в друг свят” радва се Бранимир Видин. От благодарност за помощта на бившия депутат и почит към традициите на земеделския край ловецът нарекъл черквата “Свети Димитър”. На Димитровден от векове приключва селскостопанският сезон, а наетите работници се прибират по домовете си. На 26 октомври миналата година седем свещеници начело с викарийния епископ на Видинската митрополия Поликарп осветили новата черква във Вълчедръм. Дошли над 120 души - строители, дарители, местни жители и гости. “На другия ден след освещаването цялата тежест падна от гърба ми и усетих радост. В храма се чувствам смирен и одухотворен!”, признава Бранко Видин. Той е планирал на 6 май да направи в храма първото кръщене на внука си Борислав, а след това има цял списък от заяви за сватби и кръщавки.

За ползването на черквата няма да взема пари, хората ще плащат само за службите на свещениците. Поддръжката на Божия дом ще остане за негова сметка, пояснява ловецът. “Надявам се черквата да донесе радост и опора на земляците ми. Затова я изградих! Обществото ни е разбито, проядено от корупция и алчност! Обикновените хората мизерстват, в безпътица са и се спасяват поединично - сред семейството и приятелите. Всички имаме нужда от повече вяра и надежда. Като в най-трудните времена в историята ни!”, казва Бранко Видин - ловецът от равнината Златия.

Коментари

Задължително поле