Сладки приказки

Когато на едно място се съберат най-добрите сладкари в света, няма начин да не се получи пиршество за сетивата. Доказа го 5-ото световно състезание за майстори, приключило в Париж на 9 февруари. В него участваха 16 страни от 5 континента, като във всеки отбор бе задължително единият участник да е жена. В напрегнатата надпревара мераклиите за световна слава трябваше да боравят с шоколад, карамел, пастилаж и други сладкарски материали, от които да изработят различни видове десерти, но също скулптури и три вида изискани шоколадови бонбони. Напрегнатото състезание бе в 4 дни, в които жури от 32-ма души критично оценяваше работата, а събитието събра 82 000 зрители в залата.

В крайна сметка след напрегната общо 30-часова работа за всеки тим победата спечели Италия, разбивайки на пух и прах досегашния монопол на Франция и Япония в предишните издания, които се провеждат на всеки две години. Сара Акорони (31 г.) и Луиджи Бруно д’Анджелис (37 г.) се оказа шампионският тандем, който си тръгна с чек за 14 000 евро. Според журито двамата са триумфирали благодарение на изисканото пътешествие из морското дъно, превъплътено в изделията им, отличаващи се с особена цветност и със специфичен начин на поднасяне. И публика, и специалисти са единодушни, че най-впечатляващото, което Сара и Луиджи са сътворили, е статуята им с русалката. В Италия Акорони се изявява в сладкарска школа в Бреша и твори за различни сладкарници, а Д’Анджелис контролира работата в римско заведение.

И вторият, и третият отбор в класирането - Малайзия и Япония, разказаха красиви сладки приказки. Темата в изделията на малайзийците бе “Алиса в Страната на чудесата”, а на японците “Красавицата и Звяра”. 8000 евро за второто място отидоха при Лау Вей Мин, която е асистент-готвач в най-голямата академия за сладкари в Малайзия Harold's Academy, и Чонг Ко Вай. За японците Ясуко Йокота и Коджи Фуджи остана наградата от 4000 евро и утешението, че са единствените, запазили мястото в тройката на нацията си. Все пак за Франция също имаше удовлетворение въпреки отстъплението. То се случи благодарение на това, че отборът получи една от специалните награди за настроение за сладкиша, който бе посветен на канкана. Журито даде още два отделни приза - на Швейцария за оригиналност за изделията с тема “Мулен Руж” и на Сингапур - наградата “Любов от пръв поглед” за произведенията им с тема “Династията на далматинците”. Организаторите са доволни от нивото на показаното от конкурентите, но също и от факта, че събитието бе уважено от френския президент Франсоа Оланд, а един от най-известните майстор-готвачи в света Ален Дюкас също имаше възможност да дегустира творенията в ролята си на гост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме