Неандерталците и хората са се чифтосвали много по-рано от очакваното

Хората и неандерталците са се чифтосвали доста по-рано, отколкото се предполага, твърдят учени, публикували изследването си в сп. "Nature", предава БГНЕС.

Започнали сме да се кръстосваме с нашите изчезнали родственици преди 100 000 години, това става ясно от откриването на ДНК-следи в неандерталски геном. „Това е от значение за разбирането на историята на съвременния човек и неандерталците“, заяви д-р Серги Кастелано от института „Макс Планк“, цитиран от Би Би Си.

Учени са открили останки на женска неандерталка в отдалечена пещера в планината Алтай в Сибир и след тяхната обработка е открито, че човeшко ДНК се съдържа в генома й. Това доказва, че хората и неандерталците са общували преди 100 000 години.

До момента са били откривани само неандерталски гени в човек. Проучванията показват, че тези части ДНК играят роля както при имунната система на човека, така и при предразположеността му към различни болести.

Гените, открити в неандерталката, сочат, че това чифтосване е станало много по-рано, но все още не е установено какви отражения дават те върху неандерталския род.

“В момента не знаем как е станало това чифтосване като възможностите за това варират от относително мирната размяна на партньори до отделни групи, които нападат представители на другия вид и крадат женски, минавайки през осиновяване на изоставени бебета“, посочва проф. Крис Стрингър от музея за естествена история в Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл