Атанас Мерджанов: В МВР се страхуват да действат категорично

Г-н Мерджанов, за три дни правителството спря обществени поръчки за над 1,4 млрд. лв. заради съмнения, които витаели в обществото, че са нагласени. Това борба с корупцията ли е, или е театрално разиграване?

За никого от сериозните анализатори няма спор и съмнение, че премиерът Борисов е добър политически актьор. Колкото и театрално да изглеждат тези политически действия по отношение на спирането на тези обществени поръчки, няма как да се скрие паниката в това действие. Очевидно е, че има външен натиск. Очевидно е, че това е дефицит на управленска мощ и способност да регулираш обществените отношения в икономиката и в цялата икономическа среда. Факт е, че това контрастира с твърденията за стабилност в икономически и политически план. Аз лично не виждам особен смисъл в едно такова действие. Това допълнително ще зареди системата с напрежение и със стресови очаквания. По този начин ти не внасяш спокойствие, не внасяш гаранция за доверие в действията на институцията. Напротив, всяваш усещането за непредвидимост и несигурност във вътрешен и международен план. Най-вече сред инвеститорите.

Външен натиск? От ЕС, Русия или Турция?

Външният натиск може да бъде отвсякъде. Включително и от тези посоки, които вие изредихте, но може да са и други. Може да са и задокеански. Няма никакво значение, защото за пореден път доказва, че малка България няма достатъчно добре изградени политици, които да устояват националните интереси.

Реформите в МВР започнаха с връщане на даренията, възстановяване на предприятията и практики, които бяха забранени по времето на кабинета „Орешарски“. Това ли са най-важните неща за работата на полицията?

Щом ми задавате този въпрос, значи има съмнения в действията на сегашното ръководство на МВР. За БСП-Лява България е очевиден провалът на управлението на системата за сигурност - и по отношение на МВР, и по отношение на Министерството на отбраната. Казвам го с доза съжаление и тревога, тъй като в тези размирни времена, в които се намираме ние, не може да респектираме по никакъв начин с действията си партньорите и тези политически сили, държави и страни, към които имаме някакви претенции. Що се отнася до МВР, ние предупредихме Борисов още с назначаването на г-жа Бъчварова, че цялата отговорност за състоянието и функционирането на системата я поема той - персонално и еднолично. Защото освен един „убедителен“ национален координатор по отношение на коалиционната политика г-жа Бъчварова все още не е влязла в ролята на същинския вътрешен министър. Тук не иде реч за необходимата доза компетентност и стаж. Става въпрос преди всичко за отношението, с което самата система приема политическото ръководство и най-вече министъра. Ние бяхме свидетели на заявена готовност за административна реформа от страна на ексминистър Веселин Вучков. Бяхме свидетели на амбициозни предложения по новия Закон за МВР. Вместо това станахме свидетели на най-продължителния полицейски протест. Досега няма яснота на какво ниво е диалогът със синдикатите. Научаваме, че са получили някаква сграда, но по този начин няма как да се затворят устата на полицаите синдикалисти. Хората си искат гаранция за социалните плащания, за плащането на извънредния труд и за 20-те заплати при пенсия. Ние от БСП бяхме първите, които реагираха и срещу предприятието, и дори срещу поръчката за новите лични документи, която изглеждаше стряскащо - 500 млн. лв.

Защо точно в този момент връщат предприятията и даренията?

Може би търсят някакъв баланс сред другите политически и икономически играчи в страната.

И по ваше време беше доказано, че във фирмата БМВ ЕООД има много корупционни практики. Не е логично едно такова връщане да носи позитиви.

Може би е резултат от непознаване на досегашната практика и действията на тази фирма. Най-сигурно е, че това е следствие на тази безпомощност, в която се оказаха министърът и неговият екип. Реформи се правят в началото на мандата. Вече мина повече от година и половина. До момента проблемите загнояват. Най-тревожното е, че недоверието расте.

Защо от ГЕРБ толкова се разбързаха да се приемат промени в Закона за въоръжените сили и да се даде право на армията да се изправи срещу бежанците на границата с Турция?

От ГЕРБ бяха много амбициозни тези промени да минат днес (вчера б.р.), но ние се консултирахме и решихме да мине на две четения. Сега се намираме в по-особени условия. Самото взаимодействие на армията с вицепремиера и министър на вътрешните работи ще постави в един особен режим военнослужещите.

Не ви ли притеснява това, че армията не е обучавана да работи в район на бежанска вълна? Войската е обучавана да брани отечеството от враг, а не от бежанци, сред които има жени и деца.

Притесняваме се, разбира се. Именно за това бяха и нашите несъгласия преди една година. Тогава това се приемаше за предизвикателство, а не като реална стъпка. Притесненията идват от факта, че самият капацитет на „Гранична полиция“ не беше уплътнен и захранен с необходимите финансови и технически средства, с които могат да се посрещат тези задачи. В Закона за МВР, който беше приет по наше време, ние направихме една промяна и тогава дирекция „Миграция“ я включихме към „Гранична полиция“. За нас това беше по-адекватното решение, за да може да се координират миграционните и граничните служби. Това беше променено, а сега отново се вижда необходимостта от разбирателството между тези служби. Странджа е пълна с бежанци, а съществуването на канали за превеждане на хора е факт.

Преди една година почти всички партии, представени в Народното събрание, твърдяха, че армията няма място на границата. Защо толкова рязко се промени това мнение? Колегата ви от ГЕРБ Валентин Радев обвърза тези промени и с атентата в Анкара, който е извършен от Кюрдската работническа партия ПКК.

Във всички случаи тези бързи и на момента панически действия се основават на отношенията ни с Турция. Очевидно допреди време сме имали някакви гаранции за задържане на бежанския поток, но предвид усложняване на отношенията ни с Турция тези гаранции не изглеждат толкова категорични. По недвусмислен начин това беше намекнато и от турска страна. Това явно кара отговорните фактори в държавата да бързат. С панически действия тези проблеми не се решават. Спомняте ли си, когато ние взехме решение да изграждаме защитното съоръжение с Турция, колко много критики отнесохме? Колко международни правозащитни организации идваха на браздата и критикуваха. Самите представители на ГЕРБ дадоха обществената поръчка на прокурор и бяха категорично против. И то самият Валентин Радев и компания от ГЕРБ. Защо до момента не е изградено съоръжението до последна фаза, след като ние, представителите на опозицията, категорично дадохме авансова подкрепа в това отношение?

Ако промените в Закона за МВР влязат в пленарната зала, ще подкрепите ли промените при пенсионирането на служителите? Те да взимат 12 вместо 20 заплати. Това засяга новопостъпилите, което означава, че реална реформа ще има след 27 години.

Първо трябва да видим какви конкретни промени ще бъдат направени. Ние бяхме свидетели на внесени промени в МС, а след това оттеглени. Ние искаме да видим и финансовите разчети. Категорична подкрепа в това отношение аз не мога да гарантирам. Трябва да видим конкретните текстове.

По времето на вътрешния министър Цветлин Йовчев бяха изнесени едни от най-големите корупционни скандали в МВР. Хора от служба СОД бяха дадени дори на прокурор. Защо няма никакво движение в тази посока?

Искам да изтъкна един интересен детайл. Откакто Бъчварова е министър на вътрешните работи, тя не говори изобщо за корупция. За корупция говори само Меглена Кунева. В системата на МВР се страхуват да погледнат и да назоват нещата с истинските им имена и да последват категорични действия. Това перчене със статистиките, които показвали, че престъпността намаляла, не помага на никого. Точно по Коледа имаше бум на престъпността.

Какво толкова рязко укроти бизнеса, който по време на този бум постави ултиматум към правителството, а онзи ден гласува пълно доверие на кабинета „Борисов 2“?

Българският бизнес, както и българските синдикати и част от политическите партии силно се съобразяват със силните на деня. Силният на деня е един, властелинът на деня е един. Бизнесът се страхува и се съобразява. Ние сме премиерска република.

Според едно медийно заглавие Корнелия Нинова ще сваля Михаил Миков. Очаквате ли свалки в партията?

Свалките са уличен жаргон и са различно от свалянията. БСП преживява един от тежките си периоди на спадове, но аз съм оптимист на предстоящата отчетно-изборна кампания и необходимостта социалистите действително и все по-мотивирано да карат избирателите да вярват в друг тип политика, която предлага нещо по-добро от това, което се предлага сега. В момента няма друга партия, която да говори, че трябва да има добре работеща икономика, да има грижа за здравеопазването и за образованието.

Нашият гост

Атанас Мерджанов е роден на 3 септември 1963 г. Депутат от левицата е в пет парламента. Говорител на Националния съвет на БСП. Има пет деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта