Владимир Зарев: Беден народ не може да е щедър към мигранти

САЩ разбъркаха Арабския свят и посяха разруха, която предизвика невиждано преселение

- Г-н Зарев, според социологическо проучване за 60% от българите бежанците са заплаха за националната ни сигурност. Кое е преобладаващото чувство, пораждащо това отношение - страх или омраза? Кое предизвиква граждански арести на мигранти по границата ни?

- Реално 30% от българите, а най-страшното - от младите българи, са безработни. Смалената до неузнаваемост почти символична българска промишленост, надробеното и съсипано селско стопанство не са в състояние да осигурят прилично препитание дори на оределия български народ. Как той да бъде душевно щедър и гостоприемен към другите? Ще добавя още, че една лекарка, която цял живот си е плащала данъците, която десeтилетия е работила за държавата и за своя народ, получава пенсия от 280 лева, докато по нареждане на изкуфeлите европейски чиновници един мигрант струва на държавата ни 1000 лева месечно. Къде е моралът, къде е справедливостта, къде е милосърдието тук?

- Има ли опасност наченките на радикален ислям в Пазарджик да изместят традиционно толерантното отношение на българите към мюсюлманите у нас?

- Армия, полиция, съдебна система, промишленост у нас са доведени до такова насипно и окаяно състояние, че дори вятърът, който духа от Турция, носи опасност от радикален ислям. Тези религиозни фанатици в Пазарджик се държат като враждебни чужденци в собствената си страна. Огромна вина за попълзновението на исляма в циганските гета носи и нашата православна църква, която отдавна трябваше да е там, но е загърбила изконните си добродетели, Божествената си промисъл и се занимава единствено със себе си.

- Парализиращият страх в страните, намиращи се в сърцето на Европа, породен от жестоките атентати, по какъв начин ще промени свободния дух на демократичния свят?

- Свободният и демократичен свят ще трябва да се лиши от много свои илюзии, най-вече от вярата си във всесилието на т.нар. европейски ценности. Младият национализъм и воинстващата религия са нещо ужасяващо, неподлежащо на човешката логика и разрушително. Да убиваш напълно невинни хора, да взривиш духовните начала, ценностната система, спокойствието и съня на милиони хора в името на абсурдна религиозна диктатура е чудовищно. Оказва се, че мигранти от няколко поколения отказват да се натурализират, да се превърнат в част от нас, да се подчинят на тукашния порядък и да приемат европейските ценности. Те не желаят да се върнат в мизерията и безперспективността на бившите си страни, от които са дошли, но са способни да превърнат в потресаващо насилие собствената си незначителност.

- Може ли да се каже, че опасността вече е „вътре“ - във всяка европейска страна, и нищо не може да спре „лошите“: нито границите, нито която и да е стена, независимо колко висока и дълга е тя?

- Въпросът е кой „измисли“ лошите, кой ги отгледа и създаде от собствения им фанатизъм, кой ги финансира, кой ги въоръжава? В името на демокрацията (и собствените си интереси!) американците разбъркаха Арабския свят, не постигнаха ред и демокрация нито в Ирак, нито в Либия, нито в Египет и Сирия, но там се посяха чудовищна разруха и взаимно унищожение, от които започна невижданото преселение. Бяха свалени и физически премахнати непослушните диктатори, но никой не посяга на „добрите“ диктатори, на най-тоталитарната арабска държава Саудитска Арабия, където, затънала в пари, се шири най-откровена диктатура и където често публично се екзекутират хора - просто пред тълпата се режат главите им. Въпросът е още защо предизвиканото преселение не бе насочено към едни от най-богатите страни в света, към Саудитска Арабия и Арабските емирства, към места, в които мигрантите не биха имали никакви трудности с вяра, език и национални традиции? Кой и как насочи тези безбройни вече нещастници през смъртно опасния за тях път към Европа?

- Има ли опасност от цивилизационен катаклизъм и пред какви опасности сме изправени?

- Със своята алчност и надменност, със своята колониална и неоколониална политика Европа до голяма степен е виновна за това състояние на света, защото да грабиш в продължение на десетилетия богатствата и труда на другите е хвърлен бумеранг, който винаги се връща. За жалост днес Европа е генетично уморена, населението й застарява, страни като България се обезнаселяват и са на ръба на демографска катастрофа. Съществува реална опасност от ислямизация на европейския свят и ако чиновниците в Брюксел продължават да си затварят очите пред нея, тяхната подозрителна колебливост, стъписващата им неувереност да решат проблема ще се превърнат в глупост. Сега са важни две неща, най-бързо и ефективно да се овладее и спре миграцията и второ, ако „нормалният“ ислям е наистина приветлива, справедлива и хуманна религия, той трябва ясно и категорично да осъди радикалния ислям, с поведението си да покаже, че джихадистите, привържениците на „Ал Кайда“ и подобните фанатици, са нетърпими врагове на цялото човечество независимо от религиозната принадлежност на отделните народи. В противен случай тази подмолна, невидима, но всяваща човешка паника и ужас война ще се превърне в наше европейско всекидневие.

- Надменност и циничното отношение наблюдаваме и у нас сред високопоставени чиновници. Тези дни служител на социалното министерство нарече майки на деца с увреждания „кухи градински лейки“.

- Несвършващият мъчителен и престъпен преход у нас създаде чувство за безнаказаност не само в посредствената и корумпирана политическа класа, в самозабравилата се олигархия, но и у висшите чиновници. Тези хора, обикновено също така посредствени и корумпирани като политиците, отдавна са загубили чувството, че над тях стоят суверенът и законът, че морално и институционално са зависими и подчинени от почтения данъкоплатец. Най-често именно те са проводник на корупция в средните и по-ниски етажи на властта, изпитват пренебрежително, направо презрително отношение към онези, които всъщност им дават хляба и на които трябва да служат. Но нека повторя - това се дължи на всеобщия и всепоглъщащ цинизъм, с който е пропит общественият живот у нас и касае създаването на една туморна каста от полуграмотни послушковци, които, щом вземат властта, всяка партия гледа да настани по апетитните държавни служби.

- Какво би могло да спои нацията ни в тези объркани времена - идея, кауза или нещо доста по-прозаично?

- Разбира се, че една въздействаща и вдъхновяваща идея може да консолидира народа ни, да възвърне донякъде неговото усещане за единение, за всеобщност, за бъдещност. Такава кауза може да бъде националното усилие да върнем в България милионите наши сънародници, които със своя егоизъм и безнравственост политическата върхушка прокуди по света. Спояваща националната енергия може да бъде и далеч по-прозаична кауза... Например чрез всенароден протест да принудим политиците да осветлят всички големи приватизационни сделки и други заробващи договори от началото на прехода до днес, за да се види ясно кой, как и кога раздаде на безценица, направо подари огромното национално богатство. Абсолютно неморално е определена сделка, която касае стотици милиони и милиарди долари, да бъде засекретена, след като тя е била подписана от някой подкупен и облажил се тарикат, а трябва да я плаща целият народ.

Единственият спасителен изход от обществената безизходица, от умишлено въведената и грижливо поддържаната анархия в държавността е гражданското общество. Това означава, когато протестират фермерите, лекарите, учителите, всички ние, останалите, да ги подкрепим, да излезем с тях на площадите и да ги протестираме с тях. Едва тогава ще си върнем държавата и достойнството от бездарието и наглостта на политическия елит и олигархията. Това се опитах да опиша и да внуша в новия си роман „Орлов мост“. Надявам се хората да го прочетат.

- Наскоро излезе 11-ото издание на вашия най-успешен роман „Разруха“, по който се прави едноименният филм. Кога ще го видим?

- Наистина, случиха се две щастливи неща с „Разруха“. Преди десетина години романът се появи на немски в престижното издателство „Кипернхойер и Вич“, книгата беше издадена с твърди корици, в луксозен вид и предизвика над 40 отзива в най-значимите немскоезични медии. Буквално преди седмица имах щастието да подпиша нов договор за романа с популярната поредица „КиВи“, а „Разруха“ ще излезе в меки корици, което означава в голям тираж. Това вече се случи с моята трилогия „Битието“, „Изходът“, „Законът“, правата за която бяха продадени от елитното издателство „Ханзер“ на не по-малко известното „ДеТеФау“, което преиздаде романовата сага на немски в меки корици. Що се отнася до филма, той вече е заснет и сега режисьорът Петър Попзлатев монтира, надявам се през есента той също да види бял свят.

Нашият гост

Владимир Зарев е роден през 1947 г. в София.

Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

От 1973 г. работи в списание „Съвременник” като редактор, зам. главен и главен редактор.

Автор е на 16 книги. Негови творби са превеждани в Германия, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция.

По негови романи е заснет сериалът „Дървото на живота“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта