Открита е карта на Средната Земя с бележки от Дж. Р.Р. Толкин

Картата разкрива географски указания, добавени от самия Толкин, и хвърля светлина върху това как е създаден фантастичният свят

Множеството анотации, добавени от автора, правят тази карта толкова важна за почитателите на творчеството му, пише Guardian. Тя ще бъде добавена към колекцията на Бодлиевата библиотека към Оксфорд, където се съхраняват оригиналните ръкописи на "Хобит" и "Властелина на пръстените".

Бележките, записани със зелено мастило и молив, разкриват колко реална е Средната земя във въобръжението на автора. "Хобитън се намира приблизително на географската ширина на Оксфорд", упоменал е Толкин.

Географските пояснения са били предназначени за Полин Бейнс, художничката, създала илюстрациите към книгите му, и други карти на Средната земя. Бейнс е единствената илюстраторка, която Дж. Р. Р. Толкин е одобрил да работи по творбите му. Той дори я е запознал с К. С. Луис, за когото тя създава илюстрации към всички книги от поредицата "Хрониките на Нарния".

Полин Бейнс издъхва през 2008 г., но картата е открита едва миналата година, между страниците на една от нейните книги. Оксфордската книжарница "Blackwells" я оценява на ?60,000 (почти 150 000 лв.) Бодлиевата библиотека успява да я откупи с помощта на спонсори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл