Учени разкриха моделите на спане на хората по света

Екип от учени от университета в Мичиган разкриха начините, по които спят различните хора по света, като са анализирали данните от специално приложение, съобщи BBC, цитирана от "Фокус".

Данните сочат, че холандците прекарват почти един час повече в леглото всяка нощ, отколкото хората в Сингапур или Япония.

Изследването е публикувано в Science Advances и разкрива, че жените редовно спят повече, отколкото мъжете, а представителите на силния пол, които са на средна възраст, прекарват най-малко време в сън в сравнение с всички останали социални групи.

Екипа от учени, провел изследването, е на мнение, че резултатите могат да се използват при справянето с „глобалната криза със съня“.

Проучването и проведено благодарение на приложението Entrain, пуснато през 2014 г., за да помогне на хората да преодолеят часовата разлика. Но потребителите могат да изберат да споделят с изследователската група данните за своите навици на спане.

Така учените разбират, че хората в Япония и Сингапур, прекарват средно по 7 часа и 24 минути в сън, докато хората в Холандия – 8 часа и 12 минути. Британците спят средно малко под осем часа, което е със съвсем малко по-малко от французите.

Жените прекарват около 30 минути повече време в леглото всяка нощ, отколкото мъжете, особено на възраст между 30 и 60 години. При хората, които прекарват повече време на естествената слънчева светлина, се наблюдава тенденция да си лягат по-рано.
Забелязан е и силен ефект на възрастта върху навиците на сън.

Установено е, че внезапното събуждане по време на сън се случва много по-често при младите хора, а с напредване на възрастта това е наистина рядко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл