Румен Петков: Търси се легитимация за кандидатирането на Борисов за президент

Снимка: Пламен Стоименов

Другари гербери, молете се за мен и за моето здраве.

- Г-н Петков, Цветан Цветанов заяви, че заслугата Бойко Борисов да бъде два мандата премиер е ваша, защото докато сте бил вътрешен министър, сте го уволнил от поста главен секретар на МВР. Сега било възможно да го принудите да стане премиер. Как ще коментирате това?

- Някой търси легитимация за кандидатирането на Борисов за президент, тъй като самият той категорично отхвърли такава възможност. Аз съм удобен персонаж за ползване. Г-н Цветанов от вторник насам много системно работи с моето име. Казвам и на него, и на вашите читатели, че когато е трябвало, съм бил където е трябвало. Не знам дали това важи за него. Притеснявам се само, че ако се гътна да умра, по логиката на Цветанов кадровото развитие на Борисов ще приключи. Скъпи другари гербери, молете се за мен и за моето здраве!

- Цветанов каза и още нещо - че още със смяната на ръководството на социалистическата партия в ГЕРБ са очаквали подобен сценарий. Има ли връзка между оттеглянето на подкрепата на АБВ за управлението и събитията в БСП?

- Не бих искал да коментирам г-н Цветанов. Не е в моя стил да живея на гърба на другите. Много „анализатори“ изразиха такава теза. Категоричен съм, че по никакъв начин решението на АБВ не е функция на конгреса на БСП. Това е абсурдно. За всички, които са следили политическите ни позиции от последните месеци, от година и за всеки един коректен анализатор решението ни е напълно логично. От друга страна, аз не виждам какво толкова е станало след конгреса на БСП, защото г-жа Корнелия Нинова потвърди позицията на Михаил Миков - че ще се борят за извънредни избори след президентските. Не знам дали с устата на БСП говори мандатоносителят и дали стремежът е служебният кабинет да се съставя от следващия президент. Но да се прави такава връзка е обидно за хората, които я правят. Всеки може да анализира на наш гръб. Президентът Първанов каза през Националния съвет, че трябва да очакваме изключително сериозни, некоректни и непочтени атаки. За съжаление вече са факт от доскорошните ни партньори. Не зная защо губят самообладание и тънат в нехигиенични съждения. Ако това им е естествената среда, толкова по-добре за АБВ.

- Говорим за предсрочни избори, а до този момент не сме чули каква е тезата на АБВ.

- Един от основните мотиви на Националния съвет да предложи на конгреса оттегляне на подкрепата за кабинета е начинът на правене на политика - притискане на парламента в 12 и 5 с ключови, стратегически за страната решения, политически начин на мислене, който торпилира демокрацията, и това много ясно беше разписано в проекта за Изборен кодекс. Да свиеш кампанията на 21 дни, да забраниш местните коалиции, да забраниш официалната социология... Ние от АБВ се противопоставихме и за щастие успяхме. Сред големите ни плюсове е реформата в социалния сектор, която министър Калфин направи с много мащабен диалог с работодатели и синдикати. Ние сме и двигателят на съдебната реформа. Но този начинъна правене на политика от това управление е вреден за обществото. Затова мисля, че извънредните, предсрочни парламентарни избори са повече от необходими. Ще успокоя министър-председателя и неговото близко обкръжение, които са се обаждали на нашите зам. областни управители да подават оставки. Ние не сме Реформаторският блок! Нашите хора не са се вкопчили в столовете си, нашите хора не възприемат властта като самоцел. Властта е преди всичко отговорност. Нашите хора така или иначе щяха да изпълнят партийното решение. Ще подчертая, че те до един са изключително качествени, подготвени и полезни хора. От това за съжаление ще загуби администрацията на България.

- Не разбрах - АБВ ще работи ли за предсрочни и избори и кога е възможно да има такива?

- Това ще бъде обсъдено от конгреса. Моето дълбоко убеждение е, че колкото по-скоро има предсрочни избори, толкова по-добре. Сегашните твърдения за стабилност са абсолютно лъжовни. Излизаме от един скандал и веднага влизаме в друг. Така и никой не понесе отговорност за стремежа да бъдат откраднати чрез приватизация „Кинтекс“ и ВМЗ-Сопот. Министърът на финансите качи съобщение на сайта на ведомството си и след реакция на АБВ те бяха вкарани в забранителния списък. Никой не отговаря и на въпроса какво става в енергетиката - защо беше теглен един огромен кредит, за да го пратим на американските компании. Този кредит ще изплащаме ние и вашите читатели.

- Говорите така, сякаш АБВ не са подкрепяли властта.

- Питал съм десетки пъти. Питах публично какво прави делегация на енергийното министерство в Китай, преговаря ли за изграждане на нова ядрена мощност и ако преговаря - с кого и с какъв мандат. Не получих отговор. Питах и какво прави делегация на енергийното министерство в Япония - преговаря ли за подмяна на мощност в „Мини Марица-изток“ и ако преговаря, с какъв мандат го прави и на каква цена, защото там се очертава грабежът на двете хилядолетия, не на десетилетието. Нека да излезе енергийната министърка и да каже - командировахме тези специалисти, те проведоха такива и такива срещи, поехме следните ангажименти. Те искат да подменят мощност в „Мини Марица-изток“, която има ресурс да работи до изчерпване на въглищата. АБВ не може да бъде съучастник в подобни политики.

- Бихте ли обяснили каква беше причината една прохождаща лява партия като АБВ да даде подкрепа на дясното правителство на ГЕРБ и РБ.

- Първо, в програмната декларация управлението никъде не е формулирано като дясно. Второ, ние много добре съзнавахме голямото изпитание и риска, на който подлагаме, както вие казвате, прохождащата партия. Но подходихме с чувство на отговорност. Подкрепихме кабинета на базата на политики, ако не бяхме направили това, щяхме да съучастваме във вкарването на България в една спирала на перманентни парламентарни избори и нестабилност, от което ефектът щеше да е катастрофален. Говоря за вътрешната атмосфера и за бизнес климата, който и сега не е кой знае колко добър, ако трябва да сме точни. Няма друга държава, в която министър-председателят една сутрин се събужда и отменя маса обществени поръчки, които дълбоко убеден съм, преди това той лично е разрешил. Е, не се прави така. Това не е правовата държава в цивилизована Европа. Това е държавата, която казва „заповядайте, инвеститори, ние ви предлагаме една чудесна данъчна политика; но утре може да ви нашамаросаме и напъдим“. В момента се извършват действия, които вредят на България.

- Дайте примери.

- Какво налага да излъчваме системна агресия спрямо Русия? Ние сме държавата ястреб в Европа, която чрез външния ни министър и останалите му колеги изискваше да се налагат все по-жестоки санкции срещу Русия. Обявихме, че искаме повече НАТО в Черно море и на Балканите. Ние сме част от НАТО, но това не означава да воюваме с всички наоколо.

- Сам казахте, че от година имате резерви към политиките на управлението. Защо още тогава не скъсахте връзките с властта, какво чакахте?

- Повтарям, че проблемът е системен. Той се нарича политическа арогантност. За тази една година ние многократно сме се обръщали към Съвета за развитие с много критични бележки към неговата работа и предложения за промяна. Въпросите, свързани с енергетиката, многократно са поставяни на двустранните ни срещи с ГЕРБ. Постоянно да сме пъдарят на формата, който подкрепя правителството, не е редно. Мина се една граница в политическото мислене и в действията, която е против интереса на гражданите. Ще ви моля да продължим разговора след поредното ценообразуване в енергетиката.

- Не звучат особено убедително тези аргументи. Може би и затова, след като оттеглихте подкрепата си за властта, се заговори за две неща - че искате да върнете част от загубеното доверие в АБВ и че неслучайно го правите няколко месеца преди президентските избори. Осчетоводихте ли вече загубите си?

- С вземането на решение да подкрепим този кабинет си давахме много ясна сметка, че ще има щети за АБВ. Но въпросът за политическата отговорност пред обществото за нас винаги е бил първостепенен. Не сме слагали интереса на партията пред интереса на обществото - никога и по никакъв начин. Тези неща сме ги анализирали и оценили. Към днешна дата няма как да не дадем изключително висока оценка на вицепремиера и на представителите ни в изпълнителната власт и да вървим напред.

- Да не би истинската причина бързо хвърлената оставка от Ивайло Калфин да се крие в кандидатирането му за президент? Разговаряли ли сте вече по тази тема?

- Разбира се. И в огромна част от номинациите на нашите отчетно-изборни конференции блестят имената на Георги Първанов и на Ивайло Калфин. И с оценката за политическото мъжество на Калфин от вчерашния ден (б.р. - вторник, когато веднага след решението на НС на АБВ Калфин подаде оставка като член на кабинета) той очевидно е нужният политик на България. Финализирането на този въпрос предстои. Търсим широка подкрепа. Ние сме социална, лява, патриотична формация. Започнали сме още през януари президентски дискусии, за да разберем какъв държавен глава искат българските граждани, защото президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев очевидно се провали.

Нашият гост

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е математика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Народен представител в 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание от Коалиция за България. Кмет на Плевен от 1995 до 1999 г. от БСП. Министър на вътрешните работи от 2005 до 2008 г. На 7 март 2014 г. е изключен от БСП. Заместник-председател на АБВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта