Делегации от Украйна и Румъния на „Празник на хляба” в Търговище

Секретарят на Община Търговище Христалина Халачева и гостите от Украйна и Румъния изгледаха фолклорна програма и опитаха дъхави погачи на "Празника на хляба".

Квасеник по стара рецепта, дъхави погачи и ритуални хлябове опитаха в петък на „Празник на хляба” в Търговище гости на Общината от Украйна и Румъния, които пристигнаха за Деня на Търговище – 14 май. Те присъстваха на молитва за насъщния, отслужена от архиерейския наместник свещеноиконом Славчо Проданов, която се проведе пред изложбените зали на панаира в Търговище. Придружаваше ги секретарят на Общината Христалина Халачева. Пред гостите от Болград и румънското Търговище, които са побратимени градове на българската община, беше изнесена и фолклорна програма. Веднага след нея те разгледаха изложба с над 45 различни пити, хлябове, приготвени с мая или квас и с разнообразни продукти.

Изложбата – дегустация беше подготвена от пенсионерските клубове в града и селата на община Търговище. Майсторките любезно почерпиха гостите от чужбина и посетителите на празника.

Инициативата беше организирана от Клуба на нестопанските организации, Община Търговище и пенсионерските клубове. Тя е в рамките на Стратегията за дунавските региони.

Коментари

Задължително поле