Ловчанският митрополит Гавриил: Наказанието ще бъде полезно за Дионисий

- Ваше Преосвещенство, архимандрит Дионисий, освен че за първи път направи заря навръх Великден, в неделя за първи път свика и пресконференция в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Редно ли е това?

- Сама казвате, че е за първи път и това означава, че никога не се е правило. В този храм не се извършват дори треби...

- Дионисий персонално ви обвини, че винаги сте били срещу него, че сте му попречили да стане епископ. Защо не го харесвате?

- Казал съм, че му е още рано за епископ, а не че не може да стане. Твърдял съм, че има нужда да поживее още малко монашески, за да се научи на послушание. Той не е живял в манастир. Ако човек стане епископ, преди да е готов за това, сетне става опасно. Не съм бил против Дионисий и дори когато Негово Светейшество го предложи за председател на „Св. Александър Невски” аз му казах: Отец Дионисий, ти си умен и енергичен човек, обаче прояви послушание и църковна дисциплина. Недей да правиш нищо самоволно, без да имаш благословията на Светия синод. Съвсем доброжелателно му казах това. Обясних му, че може да направи много полезни неща, ако реши да върви по този път.

- Той послуша ли ви?

- Видяхте как ме е послушал. Малко след това обяви, че ще има входна такса в „Св. Александър Невски” и продължи с други работи. Не съм против човека, но съм убеден, че никой не бива да получава повишение, преди да е готов, защото това вреди.

- Каква е причината?

- Не мисля, че ще му бъде духовно полезно да го направя сега архимандрит. Не че той не е достоен. Просто мисля, че все още не е готов за тази висока длъжност, нищо друго.

- Ще ви върна отново на темата „Дионисий”, защото той ви обвини, че покровителствате единия от свещениците в „Св. Ал. Невски” по роднинска линия. Обяви, че когато имаш вуйчо владика, всичко ти е позволено.

- Антоний разказа как Дионисий е давал светото причастие в ръцете на хората. След това някои са изпускали трохи, други са го слагали в джоба си. Първи отец Костадин каза, че заради туй нещо повече няма да служат с него, а след това и Антоний се присъедини.

Клевета е казаното от Дионисий, че покровителствам племенника си Антоний. Нека да каже по какъв начин аз го покровителствам. Истина е, че той ми е племенник, но аз не съм проявявал никакво по-специално отношение към отец Антоний. Аз не се занимавам и с храма „Св Ал. Невски”. Той е към Светия синод, не е към Ловчанската епархия. Единственото нещо, което аз направих, и то, без да съм споменавал Дионисий, е, че благослових едно интервю на Василианна с отец Евсевий от Йерусалимската църква. Повод бе твърдението на Дионисий, че той служил литургията така, както я служат в Йерусалим. Евсевий опроверга твърденията му.

- Да не би да сте му помогнали да стане свещеник в патриаршеския храм?

- Публична тайна е, че свещениците избягват да служат в „Св. Александър Невски”, защото те вземат малки заплати, а в този храм няма треби. А в другите църкви има и те в някаква степен помагат на финансите на свещениците. За „Св. Александър Невски” никога не е имало наплив от желаещи и ако аз съм искал да лобирам за моя племенник, щях да искам да го пратя в някоя друга църква - „Св. Неделя”, „Свети седмочисленици” или „Свети Георги”, където има треби, а не тук. Той е в „Св. Александър Невски”, защото има хубави тържествени служби. Това е цялата работа. С какво съм го покровителствал?

- Дионисий твърди, че атаката срещу него е свързана с опити за злоупотреби с парите за ремонта на „Св. Александър Невски” и с неговото категорично противопоставяне на подобни злоупотреби. Има ли подобни опити?

- Светият синод създаде специална комисия. Обърнахме се към няколко министерства, които излъчиха свои представители - на културата, на регионалното развитие, на финансите. Столичната община също има хора в комисията. Вече имахме две заседания. Единствено тази комисия се занимава с ремонтите на храма. Тя взема решения, които се утвърждават от Светия синод в пълен състав под ръководството на българския патриарх. Нито аз, нито отец Дионисий - и да искаме - можем да направим някаква злоупотреба. Работим при пълна прозрачност и искам да уверя всички, че единствената ни цел е да се възстанови храмът. Отец Дионисий е участвал и в двете заседания и отлично знае, че няма как да се вършат злоупотреби.

- Той твърди, че опитите за отстраняването му са свързани със стремеж за злоупотреби с парите за ремонта. Колко пари са осигурени за него?

- Пари все още няма. Никакви пари няма отпуснати. Първо трябва да се направи задание. На отец Дионисий бяха дали огромна документация. Той мислеше, че е достатъчна да започнем да работим. Имаше и обещание за 20 млн. лв. и Дионисий смяташе, че парите вече са дадени. Но ние възложихме на фирма за инвеститорски контрол, с която синодът има сключен договор, да опише документацията, да я разгледа и да направи доклад какво се съдържа в нея. Докладът беше разгледан на заседание на комисията. Решено бе, че тези документи са абсолютно недостатъчни за започването на ремонта и трябва да се започне отначало. Възложили сме на инженерно-строителният институт да подготви заданието. Ще ни трябват около 800 хиляди лева за него. След това ще се мине към проектиране и към края на годината ще се искат от правителството средства за ремонта. С конкурс ще бъде избрана фирмата, комисията ще гледа офертите, така че няма нищо скрито-покрито.

- А няма ли опасност, докато се бавят процедурите, да бъдат нанесени непоправими щети по стенописите от течовете в храма?

- Не можем да действаме без проект. Трябва да се реши как точно да се реставрира. Ако бързаме, можем да нанесем още по-непоправими щети. И това е мнението на комисията. Години наред е имало проблем с течовете, не вярвам за няколко месеца да стане по-лошо.

- Сложихте ли в ред имотите на Светия синод, защото е парадоксално, че църквата е толкова богата, а няма пари дори за ремонти на храмовете?

- В Светия синод се занимаваме само с имотите на синода. Епархиите се занимават отделно със своите имоти. Аз съм председател на Върховния църковен съвет, който има отношение към имотите на синода. За една година ние увеличихме със сто процента месечните приходи от наеми - от 60 хиляди станаха 120 хиляди лева. И това е благодарение на факта, че Върховният църковен съвет сложи в пълен ред всички имоти на синода. Сварихме много неуредени неща.

- Успяхте ли да се справите с проблема преотдаване на имоти?

- Водим дела с некоректни наематели, вече сме спечелили две. Старите наематели ще бъдат извадени от имотите и ще има конкурс за нови. Всичко в Светия синод се прави абсолютно прозрачно. Спечелихме дело за ресторанта „Петър Първи”, там вече има нов наемател, който би трябвало сега да прави ремонт.

- Успя ли Светият синод да си върне и всички земи?

- Светият синод не е имал много земи. Имаме в Банкя един терен, за който си бяха извадили фалшив нотариален акт, но не успяха да ни го вземат. Човекът, който отговаря за имотите на синода, отец Василий Сарян, се справя отлично с проблемите. Той е много просветен и много честен.

- Напоследък много миряни се оплакват, че в храмовете се махат резбованите иконостаси и се слагат внесени от Гърция иконостаси, покрити с варак. Това мода ли е?

- Не знам къде правят такива неща. В Ловчанската епархия няма случай старинен, хубав, дърворезбен иконостас да го махнем и да го заменим с някакъв кич. Аз не бих позволил подобно нещо. На иконостаса на новия храм, който строим в центъра на Ловеч, български майстори правят резба. Скъпо е, но е най-хубаво.

- В края на интервюто ще ви върна отново към скандалите в „Св. Ал. Невски”. Кажете какво според вас е правилното решение, за да спрат тези срамни разправии?

- Нямам обяснение защо Дионисий прави всичко на своя глава, без да пита Светия синод. Каза, че ще въвежда такса в храма, без да е питал настоятелството, нито пък синода. Няколко дни преди това патриархът беше писал до съда, където се обжалва дадената на синода собственост на „Св. Александър Невски”, че гарантира еднакъв достъп на всички до храма. Няколко дни след това Дионисий казва, че за туристи щяло да има вход. Това е доста рисковано. Излиза, че патриархът не е казал истината. Нека Дионисий да каже защо го е направил. Да каже също защо не е питал синода и за великденските фойерверки. Той трябва за всичко да пита. Проблем са и литургиите, които служи. Такива няма никъде в православния свят. Това е канонично нарушение. За такива нарушения се снема свещеният сан. Кой му е виновен?

- Има ли яснота каква мярка може да вземе Светият синод срещу Дионисий на утрешното си заседание? Има и петиция с призив да бъде снет санът му и да бъде пратен на покаяние в манастир.

- Не се наемам да казвам какво ще реши Светият синод, но трябва да се вземе такова решение, че да няма повече скандали в църквата „Св. Александър Невски”, а той да си вземе сериозна поука. Досега ние само прощаваме и той продължава да прави все нови и нови неща. Наказанието ще бъде полезно за него.

Нашият гост

Митрополит Гавриил е роден през 1950 г. Светското му име е Цветан Динев. През 1977 г. завършва строително инженерство в София, а през 1984 г. Богословската академия. След дипломирането си учи като стипендиант в Московската духовна академия. През 1997 г. е ръкоположен за викарен епископ на Софийската митрополия, от януари 2001 г. е Ловчански митрополит. На 8 февруари 2012 г. Гавриил е удостоен със званието “почетен член” на българската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта